torsdag 9 december 2021

Saffransdoft och längtan av Siri Gustafsson


Mysig och stämningsfull.

Julglädjen i Malmö är plötsligt som bortblåst. Kajsa hade sett fram emot att äntligen få med sig pojkvännen Mårten hem till föräldrarna, men nu måste han såklart jobba istället. Varför är alltid jobbet prio ett, till och med på julafton? Mitt i sin besvikelse råkar Kajsa hitta en stuga utanför Vimmerby som får henne att drömma sig bort. Kanske skulle hon fira jul ensam på landet istället, långt bort ifrån storstadens alla krav? Hon bestämmer sig för att ta chansen.

Tobbes liv har inte alls blivit som han hade tänkt sig. Två dagar i veckan lämnar han sin ensamma lägenhet och åker ut till mamma Alfrida i Lilla Lyckan. Sedan pappa Björn gick bort har hon varit en skugga av sitt forna jag och huset hon bor i har gått samma öde till mötes. För att ha råd att fixa taket tar Tobbe beslutet att hyra ut den lilla stugan på tomten. Det är bara en sak har råkat låta bli att göra - nämligen att fråga Alfrida om lov. Och när den entusiastiska hyresgästen dyker upp, ja, då blir det plötsligt liv i luckan i den annars så sömniga lilla byn ... 


Siri Gustafsson
Saffransdoft och längtan
via Storytel
ISBN: 9788728045138
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 8 december 2021

Jag firar inte jul av Therese Johansson


Så otroligt mysig. En av de bästa julromanerna jag har läst!

Lizzie firar inte jul. Det spelar ingen roll hur mycket hennes jultokiga chef på caféet i Gränna än försöker - hon vägrar att delta. Julen är inte för henne och punkt slut. Det är så det blir när man haft en trasslig barndom, med en mamma som tyckte det var viktigare att festa än att fira med sin lilla dotter. Men allt det där har Lizzie hållit för sig själv. Inte ens storasyster Ellen vet något. Hon var ju ändå alltid i fjällen med pappa om jularna.

När julhelgen närmar sig får caféet allt oftare besök av den ensamstående pappan Marcus och hans dotter Elin. Lizzie kan inte blunda för att hon känner sig attraherad av Marcus - han är ju faktiskt vrålsnygga. Men allt eftersom de kommer varandra närmare inser Lizzie att saker och ting börjar bli komplicerade. Marcus är helt fantastisk och lilla Elin önskar sig en bonusmamma i julklapp. Om det bara inte vore för att Lizzie alltid hatat julen så skulle det kanske kunna bli så. Men det förflutna går inte att ändra på - hur innerligt man än önskar. Men kanske kommer denna julen bli annorlunda?


Therese Johansson
Jag firar inte jul 
via Storytel
ISBN: 9789180076296 
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 7 december 2021

När världen slocknar av Helena Söderblom


Spännande, rapp och dramatisk.

Övernatta i skolan? Aldrig i livet. På något sätt måste de ta sig hem. Hur illa kan det egentligen vara därute?

Sjätteklassare Adam Nyman önskar att han var modig som en superhjälte, men i själva verket vågar han inte ens åka bussen hem från skolan. När ett stort snöoväder brakar loss på fredagseftermiddagen, hänger det plötsligt på Adam att ta hand om sin lillasyster Maja och samla ihop hela familjen igen. Men kommer han att hinna i tid, så att de kan fira hans födelsedag tillsammans dagen därpå?


Helena Söderblom
När världen slocknar
Idus förlag
ISBN: 9789176340172
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 6 december 2021

Plundringstider av Ewa Klingberg


Att dela sin avlinda fars hus med en vuxen dotter visar sig vara både trevligt och besvärligt för journalisten Niklas Tell. Nu slipper han åtminstone känna stress inför att tömma huset och ägnar istället dagarna åt att nysta i fler av faderns kalla fall.

Efter ett fridfullt julfirande i Australien kommer han och dottern hem till ett upp- och nedvänt hus. Att någon har brutit sig in är uppenbart men inget värdefullt tycks vara stulet. Däremot hittar Niklas en papperslapp med gåtfullt innehåll. Är det hot eller bara nonsens?

Niklas låter sig inte avskräckas utan gräver vidare i det beryktade julgranskriget 1966, ett mysterium som har gäckat generationer av Värnamobor. Den vintern eskalerade kampen mellan rivaliserande gäng och två ungdomar dog. Fallet är fortfarande olöst - och någon vill uppenbart att det ska förbli så.

Det här är andra delen i mysådeckarserien om Värnamord. 


Ewa Klingberg
Plundringstider
Historiska media
ISBN: 9789177897576
Finns hos Adlibris och Bokus

lördag 4 december 2021

Julmiraklet av Caroline Twamley


En riktigt mysig och romantisk julroman som sätter stämningen.

Sommaren 1961 har Petter och Inger en svallande tonårsromans. De lovar varandra evig kärlek, trots att de kommer från helt skilda världar.

Sextio år senare flyr Daniel storstaden med brustet hjärta. I det slitna gamla torpet, som i annonsen beskrev som en "vitmålad dröm", finnar han inte bara mystiska gamla brev som ger honom bränsle till sin historiska roman. Han finner också Sara som bor i huset intill.

Sara bor ensam med sin livliga labrador. Efter att hennes mamma gått bort och relationen till systern blivit allt mer främmande har hon bara sin pappa kvar. Den stundande julen känns allt annat än lustfylld, tills hennes nyvunne granne kommer med ett förslag.


Caroline Twamley
Julmiraklet
via Storytel
ISBN: 9789188487889
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 2 december 2021

En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling


Det här är den fjärde av avslutande delen om bokhandeln för ensamma hjärtan. En mysig roman full av stämning.

Den begåvade konditorn Mattie har avskytt högtiden sedan hon fick sitt hjärta krossat på julafton för två år sedan. Bredvid hennes tesalong ligger bokhandeln där Tom arbetar. Han delar hennes avsky, men det är också det enda de har gemensamt. Tom och Mattie kan inte vistas i samma rum utan att gräla. När en av lägenheterna ovanför butikerna blir ledig och de två tvingas dela bostad blir stämningen mellan dem ännu mer kylslagen.

Kan en bokhandel full av romantiska böcker, en uppstoppad ren och en kyssvänlig hörna under misteln övertyga två vresiga typer att bli förälskade i julen, och i varandra?


Annie Darling
En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtan 
Historiska media
ISBN: 9789177897347
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 1 december 2021

Hem till gården: vinter på Emmerdale av Pamela Bell


Det här är första delen i den världsberömda teveserien Hem till gården. Jag ser verkligen fram emot att få läsa vidare om Emmerdale. Det är en så mysig och stämningsfull roman fylld av härliga karaktärer och vacker miljö.

Maggie har vuxit upp på gården High Moor med sin pappa och sin bror, men tragiska omständigheter tvingar hennes familj att sälja släktgården. Och inte nog med det, pojkvännen Ralphs snobbiga föräldrar tillåter inte att han "gifter ner sig".

Maggie ser ingen annan råd än att säga ja till den surmulne Joe Sugden på Emmerdale Farm. Annars har hon och hennes invalidiserade pappa varken någonstans att bo eller mat för dagen. Men Joe visar sig vara både nyckfull och våldsam och snart fruktar Maggie för sitt liv.

Ett år senare bryter första världskriget ut. Joe och de andra unga männen i byn drar ut i strid och Maggie måste nu ta hand om gården på egen hand.


Pamela Bell
Hem till gården: vinter på Emmerdale
via Storytel
ISBN: 9789179034283
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 30 november 2021

Varför? av Jan-Erik Ullström


Att undra något är det bästa sättet att lära sig. Om svaret du får stämmer alltså. Det här är en bok som innehåller en drös ärliga frågor från barn i låg- och mellanstadiet. Barn har verkligen en helt magisk fantasi och ställer de mest underbara frågor!

Varför måste jag sova?
Varför är solen varm?
Varför är bajs brun?
Varför dricker vuxna alkohol?

Svaren på dessa frågor och många andra får du i denna roliga och lärorika bok. En bok som passar både frågvisa barn och grubblande vuxna. Svarenn är författaren Jan-Eriks och illustratören Emmelies, men ett helt gäng experter har gjort tummen upp. Så läs, lär och skratta!

Det är verkligen en fnissig och humoristisk bok.

Jan-Erik Ullström (text)
Emmelie Salomonsson (bild)
Varför?
Idus förlag
ISBN: 9789176342732
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 29 november 2021

Spår av Liv av Annika Torstensson


En annorlunda roman som känns en smula obehaglig, gripande och mystisk.

Året är 1994 och Maj går runt i Berlin och visar ett foto på en kvinna som ser ut som hon själv. Hon vet att hennes tvillingsyster inte följde med Estonia ner i djupet. Hon lever - och Maj ska hitta henne.

Bit för bit genomsöker hon staden som fortfarande håller på att läka efter alla år av splittring. Hon får oväntat en vän i sin granne, den före detta Stasisagenten herrBraun, som har ett öga för vad folk döljer.

De människor hon träffar i sitt sökande får henne att fundera på vad vi egentligen vet om varandra. Vad vet hon om Liv? Allt, tycker hon, de hade inga hemligheter. Nej, säger herr Braun, ingen vet allt om någon.


Annika Torstensson
Spår av Liv
Bokfabriken
ISBN: 9789178356478
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 9 november 2021

Många lögner små av Annika Estassy


Del tre i Måneby-trilogin. En mysig, varm och trevlig feelgood, som alltid när Estassy skriver.

När Maja erbjuds ett vikariat som kyrkogårdsvaktmästare i Måneby är det ett par saker hon "glömmer" att berätta för kyrkoherden: Att hon har traktens minst gröna fingrar och att hennes körkort inte är giltigt. Sånt går alltid att rätta till efteråt, menar Maja. Fast att påstå att hon anlagt en fantastisk köksträdgård på sin kolonilott var kanske inte så smart. Särskilt som hon varken har råd med frön eller ser skillnaden på morotsblast och hundkäx. Och att ta körkort kostar ju en förmögenhet. Så när Solveig, kommunchefens stroppiga hustru, erbjuder Maja tjugotusen kronor för ett rum i hennes lägenhet, tackar hon ja direkt. Särskilt som Solveig, som är arg på sin otrogne man, kan hjälpa henne att avstyra hans senaste idiotprojekt.

Solveig dalar inte Majas flexibla inställning till sanningen, inte heller henne sinne för ordning vilket gör att det snabbt knakar i fogarna för det omaka paret. När Solveig dessutom hittar en ung man med bärnstensgula ögon på Majas soffa en morgon, ställs allt på sin spets.


Annika Estassy
Många lögner små
via Storytel
ISBN: 9789113115726
Finns hos Adlibris och Bokus