torsdag 4 november 2021

I rymden kan man aldrig dö av Olivia Alhällen


En fin, stark och gripande berättelse. Det är plågsamt att tänka på suicid, ännu mer plågsamt att så unga barn som Noah faktiskt tar livet av sig. Får jag önska någonting är det att ännu mer fokus hade legat på Noahs död. Jag tror att det hade bidragit till att beröras ännu mer och därtill nå full potential för sitt tunga ämne för den här åldersgruppen (9-12 år). Berättelsen hade också passat väl med ett större omfång riktad till 12-15 år eller unga vuxna.

Noah viker pappersbåtar för att hålla de jobbiga tankarna borta. Och för att visa vilka dagar som är dåliga dagar. En ny båt, en dålig dag. Enkelt.

När Noah dör känns det som om hela världen rasar. I alla fall för Mira. Inte blir det bättre när skolans vetenskapstävling närmar sig och Mira hamnar i det sämsta laget. Där finns Alice som är en bästistjuv utan att veta om det. Ester som är så kär att hon inte kan tänka på annat. Henry som inte bryr sig ett dugg om tävlingen och Frank som inte vill något annat än att vinna den. Och så Yousef, han som gör allt för att inte vara en svikare.

Drömmen om guldpokalen hamnar längre bort när Mira plötsligt hittar en pappersbåt. En pappersbåt som Noah har lämnat efter sig. Noah som har varit död i flera veckor ... 


Olivia Alhällen
I rymden kan man aldrig dö
Idus förlag
ISBN: 9789176341629
Finns hos Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.