tisdag 30 november 2021

Varför? av Jan-Erik Ullström


Att undra något är det bästa sättet att lära sig. Om svaret du får stämmer alltså. Det här är en bok som innehåller en drös ärliga frågor från barn i låg- och mellanstadiet. Barn har verkligen en helt magisk fantasi och ställer de mest underbara frågor!

Varför måste jag sova?
Varför är solen varm?
Varför är bajs brun?
Varför dricker vuxna alkohol?

Svaren på dessa frågor och många andra får du i denna roliga och lärorika bok. En bok som passar både frågvisa barn och grubblande vuxna. Svarenn är författaren Jan-Eriks och illustratören Emmelies, men ett helt gäng experter har gjort tummen upp. Så läs, lär och skratta!

Det är verkligen en fnissig och humoristisk bok.

Jan-Erik Ullström (text)
Emmelie Salomonsson (bild)
Varför?
Idus förlag
ISBN: 9789176342732
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 29 november 2021

Spår av Liv av Annika Torstensson


En annorlunda roman som känns en smula obehaglig, gripande och mystisk.

Året är 1994 och Maj går runt i Berlin och visar ett foto på en kvinna som ser ut som hon själv. Hon vet att hennes tvillingsyster inte följde med Estonia ner i djupet. Hon lever - och Maj ska hitta henne.

Bit för bit genomsöker hon staden som fortfarande håller på att läka efter alla år av splittring. Hon får oväntat en vän i sin granne, den före detta Stasisagenten herrBraun, som har ett öga för vad folk döljer.

De människor hon träffar i sitt sökande får henne att fundera på vad vi egentligen vet om varandra. Vad vet hon om Liv? Allt, tycker hon, de hade inga hemligheter. Nej, säger herr Braun, ingen vet allt om någon.


Annika Torstensson
Spår av Liv
Bokfabriken
ISBN: 9789178356478
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 9 november 2021

Många lögner små av Annika Estassy


Del tre i Måneby-trilogin. En mysig, varm och trevlig feelgood, som alltid när Estassy skriver.

När Maja erbjuds ett vikariat som kyrkogårdsvaktmästare i Måneby är det ett par saker hon "glömmer" att berätta för kyrkoherden: Att hon har traktens minst gröna fingrar och att hennes körkort inte är giltigt. Sånt går alltid att rätta till efteråt, menar Maja. Fast att påstå att hon anlagt en fantastisk köksträdgård på sin kolonilott var kanske inte så smart. Särskilt som hon varken har råd med frön eller ser skillnaden på morotsblast och hundkäx. Och att ta körkort kostar ju en förmögenhet. Så när Solveig, kommunchefens stroppiga hustru, erbjuder Maja tjugotusen kronor för ett rum i hennes lägenhet, tackar hon ja direkt. Särskilt som Solveig, som är arg på sin otrogne man, kan hjälpa henne att avstyra hans senaste idiotprojekt.

Solveig dalar inte Majas flexibla inställning till sanningen, inte heller henne sinne för ordning vilket gör att det snabbt knakar i fogarna för det omaka paret. När Solveig dessutom hittar en ung man med bärnstensgula ögon på Majas soffa en morgon, ställs allt på sin spets.


Annika Estassy
Många lögner små
via Storytel
ISBN: 9789113115726
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 8 november 2021

Stjärnor, systerskap och julens mirakel av Sarah Morgan


November är julromanernas månad! Den här gången valde jag en ny roman av en favoritförfattare. En stämningsfull feelgood om hemligheter, familjeband, romantik och julens mirakel.

För systrarna Samantha och Ella Mitchell är julen något alldeles speciellt. De älskar att rå om varandra och framförallt: skapa varmare och mer minnesvärda jular än de hade som barn. Men i år kommer firandet att se annorlunda ut. Deras mamma, som de inte hört från på fem år, meddelar plötsligt att hon vill fira jul med sina döttrar. Samantha och Ella ser ingen annan utväg än att bjuda in henne ...

Gayle Mitchell har alltid prioriterat jobbet framför familjen, och det har sitt pris. Relationen till döttrarna blir bara sämre och sämre. När det går upp för henne att livet kan ta slut när man minst anar det bestämmer hon sig - det är dags att gottgöra dem.

Brasan sprakar hemtrevligt och snön faller utanför fönstret när mamma och döttrar firar sin första jul ihop på många, många år. Och de inser snart att bästa sättet att läka sårade hjärtan är att en gång för alla göra upp med det förflutna.


Sarah Morgan
Stjärnor, systerskap och julens mirakel
HarperCollins
ISBN: 9789150965506
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 5 november 2021

Så länge hjärtat kan slå av Birgitta Gunnarson


En varm, mysig och vardagsnära relationsroman. En riktigt fin debut.

Vid femtionio års ålder kan Bodil Olsson bittert konstatera att inte mycket har blivit som hon en gång drömde att det skulle bli. Hon är besviken. På livet i allmänhet och på sin man Klas i synnerhet. Han som nyss ätit lunch med chefen, blivit högtidligt avtackad och nu gått i pension. Bodil kan redan se framför sig hur det kommer att bli, med honom sittande i mysbyxor framför teven hela dagarna. Men istället tillkännager Klas abrupt att han fått nog och tänker flytta. Dottern Petra visar inget medlidande. Hon tycker att det är bra att föräldrarna delar på sig, och snart börjar hon rapportera om allt nytt och roligt som pappan hittar på. För att hitta en väg framåt blir Bodil tvungen att sluta se sig som ett offer och börja ta nya steg.

En berättelse om mod att ta steget att följa drömmarna och staka ut livet så som man själv vill leva det, trots att det betyder att lämna trygga gamla hjulspår och dessutom frångå den förväntan man haft på hur livet ska te sig.


Birgitta Gunnarson
Så länge hjärtat kan slå
via Storytel
ISBN: 9789180230575
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 4 november 2021

I rymden kan man aldrig dö av Olivia Alhällen


En fin, stark och gripande berättelse. Det är plågsamt att tänka på suicid, ännu mer plågsamt att så unga barn som Noah faktiskt tar livet av sig. Får jag önska någonting är det att ännu mer fokus hade legat på Noahs död. Jag tror att det hade bidragit till att beröras ännu mer och därtill nå full potential för sitt tunga ämne för den här åldersgruppen (9-12 år). Berättelsen hade också passat väl med ett större omfång riktad till 12-15 år eller unga vuxna.

Noah viker pappersbåtar för att hålla de jobbiga tankarna borta. Och för att visa vilka dagar som är dåliga dagar. En ny båt, en dålig dag. Enkelt.

När Noah dör känns det som om hela världen rasar. I alla fall för Mira. Inte blir det bättre när skolans vetenskapstävling närmar sig och Mira hamnar i det sämsta laget. Där finns Alice som är en bästistjuv utan att veta om det. Ester som är så kär att hon inte kan tänka på annat. Henry som inte bryr sig ett dugg om tävlingen och Frank som inte vill något annat än att vinna den. Och så Yousef, han som gör allt för att inte vara en svikare.

Drömmen om guldpokalen hamnar längre bort när Mira plötsligt hittar en pappersbåt. En pappersbåt som Noah har lämnat efter sig. Noah som har varit död i flera veckor ... 


Olivia Alhällen
I rymden kan man aldrig dö
Idus förlag
ISBN: 9789176341629
Finns hos Adlibris och Bokus