tisdag 24 augusti 2021

Överlevarna: tre unga mödrar och deras otroliga historia om mod och överlevnad av Wendy Holden


Många är de skildringar om andra världskriget som jag har läst och fått berättade för mig. Alla har de något unikt. Den här berättelsen är så stark och så otrolig. Det är så svårt att föreställa sig hur någon kunde överleva all den brutalitet som nazisterna utsatte bland annat judarna för. Att sedan bara vara ett litet spädbarn ... 

Tre kvinnor blir gravida med sina makar. Tre par ber för en lyckligare framtid. Tre barn föds med några veckors mellanrum. När de föds väger de alla mindre än 1,5 kilo. Deras fäder har mördats av nazisterna och deras mödrar är vandrande skelett som lever på lånad tid i samma koncentrationsläger. På något sätt lyckas alla de tre kvinnorna överleva. Mot alla odds överlever även deras nyfödda barn. Sjuttio år senare har dessa ödets syskon träffats för att återge berättelsen om mödrarna som trotsade döden för att skänka dem livet. 

När Priska, Rachel och Anka kom till Auschwitz hösten 1944 var de alla gravida. Ingen av dem kände varandra. Alla tre förstod att de var tvungna att hemlighålla sin graviditet. Fortfarande omedvetna om varandras existens förflyttas de så småningom till en flygvapenfabrik i Tyskland för slavarbete. Efter några månader, i krigets slutskede när tyskarna insåg att de höll på att förlora, var det bråttom att göra sig av med fångarna. Kvinnorna skickades till det österrikiska förintelselägret Mauthausen - en resa som tog 17 dagar. Priska födde under transporten i en överfull boskapsvagn och Anka födde precis när hon nått Mauthausens grindar. Tack vare sina medfångar och vänliga människor i byarna och städerna de passerat på vägen dit, och trots extrem undernäring, hade kvinnorna mirakulöst klarat sig. Och det mest fantastiska av allt: deras barn överlevde. Detta är deras berättelse - en berättelse om ofattbar grymhet, men också om mod, kärlek och medmänsklighet.


Wendy Holden
Överlevarna: tre unga mödrar och deras otroliga historia om mod och överlevnad
via Storytel
ISBN: 9789187785931 
Finns hos Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.