tisdag 31 augusti 2021

Som i ett vykort av Sofia Rutbäck Eriksson


En charmig och varm feelgood med ett allvarsamt djup som ger berättelsen karaktär. 

Efter en lång tids frånvaro återvänder Ida till sin vykortsliknande hemby, men där är inget som det brukade vara. Hennes förr så ordningsamma pappa, Sten, är som förbytt och den lokala besöksnäringen har blivit utkonkurrerad av ett osmakligt tomteland i tornedalska Santajärvi. En lösning på problemet är att bygga ett hotell i byn, men den charmiga entreprenören Emil håller både byn och Idas känslor på halster.

Allteftersom tiden går dras Ida längre in i kampen för att rädda det lilla samhället, samtidigt som hon till varje pris måste hjälpa sin pappa. Men hur stöttar man någon som inte ser sitt eget behov av hjälp?


Sofia Rutbäck Eriksson
Som i ett vykort
via Storytel
ISBN: 9789177992967
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 30 augusti 2021

Varning för Snacko av Kari Melander


En fantasisprakande berättelse om en djungelättad pippi på äventyr i Stockholms asfaltsdjungel. En bok på rim som kan passa de yngre barnen, men som i mitt tycke är aningen långa för målgruppen. Färgsprakande illustrationer passande en ståtlig pippi från djungeln.

En papegoja har väl ingenting i Stockholm att göra. Men tar man ändå dit en, blir det som det blir ...


Kari Melander (text)
Ida Rosén Branzell (bild)
Varning för Snacko
ISBN: 9789175657189

söndag 29 augusti 2021

Söndagens smakbit, v. 34 Fiendevän


Ingvar gav bilen lite mer gas. Den ökade farten och rullade fram på vägen som slingrade sig mellan ängar och fält. Ombyggnaden från bensindrift till gengas hade han ordnat själv på farfars Volvo PV som annars bara stod i garaget. Farfar körde själv inte bil längre. Och efter krigets utbrott hade den ändå mest blivit stående då det inte fanns någon bensin att få tag i. Ingvars försynta fråga om att få bygga om bilen så att den gick att använda möttes av ett snett leende och en klapp på axeln.
s. 32 ur Fiendevän av Sara H. Olsson.

Den här helgen är jag trött. Försäkringsbolaget har låtit köra hit en container som jag ägnade hela dagen igår åt att fylla med uttjänta möbler, förstörda lister och golv. Ett arbete som förvisso försäkringen täcker men ett jag gärna vill göra snarast. Dels för att få bort all dålig lukt och fukt snabbare, dels för att få själva renoveringsarbetet gjort snabbare. Alla firmor har fullt upp efter skyfallet som inte bara drabbade mig utan många fler. Blir källarplanet beboeligt innan jul är jag nöjd. Idag tänker jag låta ex antal tvättar gå, men annars orkar jag inte så mycket mer än skjutsa sonen till och från scouterna och kanske laga en lasagne. Pill i naveln och slumra framför teven får det bli ...

tisdag 24 augusti 2021

Överlevarna: tre unga mödrar och deras otroliga historia om mod och överlevnad av Wendy Holden


Många är de skildringar om andra världskriget som jag har läst och fått berättade för mig. Alla har de något unikt. Den här berättelsen är så stark och så otrolig. Det är så svårt att föreställa sig hur någon kunde överleva all den brutalitet som nazisterna utsatte bland annat judarna för. Att sedan bara vara ett litet spädbarn ... 

Tre kvinnor blir gravida med sina makar. Tre par ber för en lyckligare framtid. Tre barn föds med några veckors mellanrum. När de föds väger de alla mindre än 1,5 kilo. Deras fäder har mördats av nazisterna och deras mödrar är vandrande skelett som lever på lånad tid i samma koncentrationsläger. På något sätt lyckas alla de tre kvinnorna överleva. Mot alla odds överlever även deras nyfödda barn. Sjuttio år senare har dessa ödets syskon träffats för att återge berättelsen om mödrarna som trotsade döden för att skänka dem livet. 

När Priska, Rachel och Anka kom till Auschwitz hösten 1944 var de alla gravida. Ingen av dem kände varandra. Alla tre förstod att de var tvungna att hemlighålla sin graviditet. Fortfarande omedvetna om varandras existens förflyttas de så småningom till en flygvapenfabrik i Tyskland för slavarbete. Efter några månader, i krigets slutskede när tyskarna insåg att de höll på att förlora, var det bråttom att göra sig av med fångarna. Kvinnorna skickades till det österrikiska förintelselägret Mauthausen - en resa som tog 17 dagar. Priska födde under transporten i en överfull boskapsvagn och Anka födde precis när hon nått Mauthausens grindar. Tack vare sina medfångar och vänliga människor i byarna och städerna de passerat på vägen dit, och trots extrem undernäring, hade kvinnorna mirakulöst klarat sig. Och det mest fantastiska av allt: deras barn överlevde. Detta är deras berättelse - en berättelse om ofattbar grymhet, men också om mod, kärlek och medmänsklighet.


Wendy Holden
Överlevarna: tre unga mödrar och deras otroliga historia om mod och överlevnad
via Storytel
ISBN: 9789187785931 
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 22 augusti 2021

Söndagens smakbit, v. 33 Hjärtstenen


Lise hade tittat på nyheterna med pappa i går. Ett av inslagen handlade om en man som blivit så sjuk av sitt jobb att han bara kunde ligga i sängen och inte längre orkade vara med sin familj. Lise hade frågat om mamma hade samma sjukdom, men pappa hade sagt att det hade hon inte alls. Lise behövde inte oroa sig. Men Lise oroar sig ändå.
s. 34 ur Hjärtstenen av Ingrid Jönsson

Härligt. Nu har jag jobbat två veckor redan på mitt nygamla jobb. En vecka med studiedagar, en vecka med elever. Roligt, spännande, givande, utmanande, tröttsamt, energigivande, lärorikt ... 

Något som är mindre härligt, men alltid är det nåt, är att det i tisdags fullkomligt vräkte ner och flera hus i vårt kvarter drabbades av översvämningar i källarplanen. Jag hade tur som hade äldsta sonen hemma. Han kontaktade mig på jobbet och jag ringde 112. Räddningstjänsten fick komma och pumpa och nu står en avfuktare i källaren ... Många saker har blivit förstörda, det luktar fruktansvärt och vi kommer inte att kunna nyttja nedervåningen på flera månader vilket ställer till det en del eftersom tre av fem i hushållet sover där nere.

Nåja, inget ont som inte har något gott med sig - antar jag. Nu kommer jag att få ett nytt golv där nere. Jag var aldrig riktigt förtjust i det nuvarande men kändes dumt att riva ut det för att lägga nytt bara för smakens skull.

Jag får verkligen lära mig den hårda vägen hur det är att vara husägare, men tack och lov för försäkringsbolag.

onsdag 18 augusti 2021

Ladugårdens hemlighet av Andrea Lindstedt


En spännande berättelse med många vändningar.

Allting börjar med en mystisk gestalt i ett av ladugårdens fönster.

Det är läslov och elvaåriga Signe hälsar på sina kusiner som bor i ett stort hus på landet. Tillsammans kommer de över moster Cecilias gamla dagbok och inser snabbt att hon var med om något förfärligt när hon var liten. Men vad hände egentligen? Och varför är Cecilia så bestämd att de inte ska få veta något om det?

Barnen förstår snabbt att gården gruvar på en mörk hemlighet ...

Under en händelserik vecka får vi följa Signe när hon tampas med sina egna hjärnspöken och spöken från det förflutna.


Andrea Lindstedt
Ladugårdens hemlighet 
Idus förlag
ISBN: 9789176340929
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 17 augusti 2021

Sommar i Fågelkärr av Ann-Charlotte Persson


Efter att ha läst Jul i Fågelkärr var det nu mysigt att få återvända till London/Fågelkärr och möta alla karaktärer igen; Emma. Fanny och Sara ... Ett kapitel per dag i 31 härliga dagar ... eller så gör man som jag - väntar till dess att Storytel släppt alla avsnitt så att det går att sträckläsa. Oftast lyssnar jag längre tid än bara ett kapitel per dag speciellt nu när sommarlovet är slut och jag har börjat jobba. När jag kör bil lyssnar jag alltid, så vida jag inte har barnen med i bilen.

Sommaren är här och den gamla drömmen om ett gårdskafé ska bli verklighet. Fanny och Sara har bråda dagar med att sylta, safta och baka, medan Emma slits mellan sina två länder. I London har hon sitt liv och sitt älskade fik, men i Fågelkärr finns kärleken och hennes fina gammelmoster Fanny. Hur ska hon någonsin kunna välja? 

När vårens prunkande magnolior övergår till äppelblom spirar också kärleken. Kan den trevliga, men lite hemlighetsfulla, veterinären kanske bli början till något alldeles nytt i Saras liv? Framtiden ser ljus ut för vännerna i Fågelkärr!


Ann-Charlotte Persson
Sommar i Fågelkärr
via Storytel
ISBN: 9789179953126
Finns hos Adlibris och Bokus


måndag 16 augusti 2021

Sista sommaren av Eleonore Holmgren


En fin och djup feelgood med härliga karaktärer som berör. Det är en underhållande roman om ett slumpartat möte, en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar.

Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe.

Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar - en av de bästa i Brittas liv.


Eleonore Holmgren
Sista sommaren
via Storytel
ISBN: 9789180061810
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 15 augusti 2021

Söndagens smakbit v. 32 Evig önskan


Hösten är här! I varje fall är sommarlovet slut och inträdet i augusti betydde i år att sommarvärmen abrupt tog slut. Pang bara, så är luften krispigare, gräset fuktigare och lövverket börjar försiktigt skifta från mörkt grönt till gult. Gillar inte! Jag hade gärna stannat kvar i högsommarvärmen och ljuset länge till. Det jag däremot gillar är att jag fick ett läsårsvikariat på min gamla skola och därmed kunde säga upp mig från tjänsten jag tog på en skola i annan kommun - bara för att banken krävde högre lön om jag skulle få råd att köpa ut min ex-man ur huset. Pengar är viktigt att ha så man klarar sig, men pengar är definitivt inte viktigt att ha i överflöd. Hälsa och trivsel är bra mycket viktigare och går icke att köpa för pengar. Icke! Nu är jag tillbaka där jag hör hemma och går hösten till mötes med ett lycksaligt leende på läpparna. I ett helt läsår kommer jag att vara löjligt glad och sedan ... allt löser sig.

Den 10 augusti hade min senaste bok release. En bok för unga vuxna, och den fristående uppföljaren till Vingklippt längtan. Är du nyfiken på den kommer här en smakbit:

"Hej mamma." Katja smyger in i vardagsrummet där mamma sitter med handen vilande på fjärrkontrollen även fast teven inte är påslagen. Istället strömmar mjuk, klassisk musik ut från högtalarpelaren bakom soffgruppen. Tonerna blandas med P4 från köket där assistent-Birgitta tillsammans med Emil håller på att vispa ihop en sockerkaka och från torktumlaren i badrummet där mormor står och viker tvätt.
Det bullrar, väsnas, låter, men just nu, just här, är det bara Katja och mamma. Mamma som blinkar en gång med ena ögat, vilket betyder hej.
"Hej", säger Katja igen och klappar mamma på handen innan hon kommer på att det känns som ett klappa en himla hund. Och då slutar hon.
s. 162 ur Evig önskan av Sara Salander

lördag 14 augusti 2021

Glittersand och rutig sorg av Nanna van Berlekom


En fin, sorglig, vacker och lågmäld berättelse, fint illustrerad.

Det är bara några veckor kvar till sommarlovet när Lo får höra om stranden med vatten som glittrar så där som i Grekland. Det pirrar i hela kroppen när hon tänker på att hon snart kan åka dit varje dag - helst med både mamma och pappa, trots att de inte bor ihop längre. Då ska de äta pannkakor och glass, simma i glittret och kanske, kanske, kanske få hem en kattunge från Majken. Fast innan dess ska Lo sjunga mammas låt på skolavslutningen med sin klass.

Men mamma orkar inte göra pannkakor, trots att hon har lovat, inte bada i glittret heller. Och när Lo letar efter mammas ansikte på skolavslutningen så ser hon det inte.

Vad är det som händer med mamma? Kan man både längta och känna besvikelse på samma gång? Och vad kan man göra när alla känslor ligger som en trasslig fläta i huvudet?


Nanna van Berlekom (text)
Kajsa Hagelin (bild)
Glittersand och rutig sorg
Idus förlag
ISBN: 9789176342244
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 11 augusti 2021

De saknade vännernas bok av Lisa Wingate


Wingate tog mig med storm med sin Innan ni tog oss. Den här gången blir jag inte riktigt lika imponerad fastän också det här är en storslagen roman, baserad på verkliga händelser, som väcker många känslor. Medryckande läsning.

I den turbulenta tiden efter det amerikanska inbördeskriget ger sig 18-åriga Hannie ut på en farofylld resa för att hitta sin mor och de åtta syskon som alla fördes bort av slavhandlare. Hennes dyrbaraste ägodel är tre blå glaspärlor som hon fick av sin mormor som ett kännetecken. Drömmen är att familjen en dag ska återförenas och att pärlhalsbandet ska bli komplett igen.

1987 börjar Benny Silva arbeta i en skola i en fattig stad i Louisiana. Både elever och föräldrar saknar framtidshopp och har tappet kontakten med sina rötter. Men en dag hittar Benny en hundra år gammal bok som kommer att förändra allt.


Lisa Wingate
De saknade vännernas bok
via Storytel
ISBN: 9789180060936
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 10 augusti 2021

Där lyckan bor av RaeAnne Thayne


Ännu en mysig relationsroman av Thayne. En mästare av mysig romantisk feelgood.

Borgmästaren McKenzie Shaw är beredd att göra vad som helst för sin älskade hemstad Haven Point. Den må vara liten och sliten men den har aldrig gjort henne besviken, till skillnad från den snygge men fruktansvärt irriterade Ben Kilpatrick. En gång var han hennes barndoms hjälte - tills han lade ner sitt familjeföretag och lämnade staden i ekonomisk förödelse.

Nu är han tillbaka och funderar på att öppna en filial till sitt nya företag. Och det är McKenzies jobb att övertyga Ben om att välja Haven Point, trots invånarnas negativa inställning till honom. För stadens skull måste McKenzie hålla masken, vilket är lättare sagt än gjort när alla gamla känslor väller upp igen.


RaeAnne Thayne
Där lyckan bor 
via Storytel
ISBN: 9789150727333
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 9 augusti 2021

En sommar i York av Lucy Diamond


Ännu en mysig feelgood av Diamond som ger en trevlig läsning för stunden. Perfekt för lata sommardagar.

När Frankie snubblar över ett oöppnat brev från sin bortgångna mamma blir hon först glad ... tills hon läser det och upptäcker sanningen om sin pappa. Hennes huvud fylls av frågor, och hon bestämmer sig för att resa till vackra York, i norra England, för att få svar.

I York bor familjen Mortimer. Till ytan en väldigt trevlig och omtyckt skara människor, men som bär på många hemligheter. Robyn Mortimer och hennes man John har varit gifta i många år, men Robyn börjar mer och mer tro att han döljer något för henne.

Och så har vi Bunny, som blev tokförälskad i David Mortimer när hon först kom till York. Men Bunnys förflutna håller på att jaga ikapp henne. Kommer David fortfarande älska henne - när han får reda på vad hon gjort?


Lucy Diamond
En sommar i York
via Storytel
ISBN: 9789177714507 
Finns hos Adlibris och Bokus

lördag 7 augusti 2021

Vår blodiga historia - Kalla kårar och maskeradbal av Annika Meijer


En ny, spännande bok av Meijer med sex korta, fiktiva historiska berättelser följda av lättare, fasliga fakta om vår svenska historia. Passar barn i 9-12 år. Jag ser fram emot att läsa fler böcker i serien Vår blodiga historia.

1658-1792
Följ med på en tidsresa till krig och katastrofer och läs om när vintern var så kall att havet frös till is och soldaterna dog som flugor. Ligg i bakhåll bland snapphanarna i Skåne eller kämpa för rättvisan när din granne anklagas för att vara häxa. Den som är riktigt modig kanske till och med vågar besöka Karls XII:s fältskär ...


Annika Meijer
Vår blodiga historia - Kalla kårar och maskeradbal
Triumf förlag
ISBN: 9789189083134
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 6 augusti 2021

Familj för nybörjare av Sarah Morgan


Jag har läst ett flertal av Morgans feelgood-romaner, men det här är nog hennes allra bästa. Den är djup och trovärdig, känslosam och romantisk på en och samma gång. Alla rätt - Familj för nybörjare har allt som jag söker i en feelgood.

Floristen Flora lever för sina blommor och drömmer om en stor varm familj att dela livet med. Hon växte upp utan föräldrar och har alltid känt sig lite ensam. Men så träffar hon Jack och med honom får hon en stor familj på köpet - drömmen har äntligen gått i uppfyllelse!

Jacks tonårsdotter Izzy saknar och sörjer sin mamma som gick bort för ett år sedan. Izzy har tagit hand om både pappan och lillasystern sedan den ödesdigra dagen, och enligt henne finns det absolut inte plats för någon annan i deras liv. Men så bjuder Jack med sin nya flickvän på deras sommarsemester ... 

Det blir turbulenta veckor som de sent ska glömma - och när sommaren går över i höst har både Flora och Izzy insett att en riktig familj faktiskt kan se ut på många olika sätt.


Sarah Morgan
Familj för nybörjare
via Storytel
ISBN: 9789150964905
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 5 augusti 2021

Utan pappa av Kristina Murray Brodin


- Min pappa är död. Jag vet inte var han finns men varje kväll luktar jag på hans tröja. Jag har slagit sönder borgen han gav mig. Han hann aldrig lära mig cykla.

Ett barn sörjer sin pappa som lovade att aldrig dö Mamman räcker inte riktigt till. Men en dag kan barnet och mamman både gråta och skratta tillsammans.

En så sorglig och vacker bok som jag drar mig för att läsa för min fyraåring, just för att jag blir så känslosam och ämnet är så tungt och sorgligt. Men det är en utmärkt bok för sorgbearbetning och kan vara till hjälp för samtal och igenkänning.


Kristina Murray Brodin (text)
Ida Salomonsson (bild)
Utan pappa
Idus förlag
ISBN: 9789176342152
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 4 augusti 2021

När livet har andra planer av Anna Alemo


Det är sällan jag på riktigt gapskrattar när jag läser en bok men den här berättelsen om Frida är så genuin och äkta i all sin övergivenhet som på samma gång är så klockren att jag inte kan låta bli. Flera gånger! Nu är det ett tag sedan jag läste boken men jag minns att jag låg där och flöt runt i poolen och skrattade högt för mig själv, så befriande.

Ja, huvudpersonen kanske är korkad.
Ja, huvudpersonen kanske är överdriven.
Men ändå så himla rätt! Jag älskar Frida för hon påminner om det där äkta, okonstlade egenskaperna hos mig själv och andra som jag värdesätter så högt. Gissa om jag ser fram emot att läsa uppföljaren ...

Ett paket knottriga, gröna kondomer på sambons inköpslista gör att Fridas värld rämnar. Hon flyr hem till sina föräldrar, där mammans seanser och pappans modelljärnvägar snart gör tillvaron olidlig. Privatliv och sovmorgnar är plötsligt ett minne blott.

Att hitta ett eget krypin i Lund är inte lätt, och när Frida till slut finner en egen bostad för hon en riktigt irriterande granne på köpet. Mårten klär sig i gröna foppatofflor och har en hund så liten att den skulle kunna misstas för ett marsvin. Tyvärr är han hyrsvärdinnans barnbarn och Frida måste lägga band på sig för att inte äventyra sin nya lägenhet.


Anna Alemo
När livet har andra planer
via Storytel
ISBN: 9789177896784
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 3 augusti 2021

Solkräm, grillspett och en grekisk gud av Maria Fallström


En charmig och lättuggad feelgood som har det där myset och det där lite trygga förutsägbara som passar sig bra för sommarens lata läsning på stranden, hängmattan, balkongen eller tältet.

Ju högre fart, desto hårdare krasch - Emma Blom har ett toppjobb på en reklambyrå, en drömlägenhet ett stenkast från Stureplan och en löjligt rik pojkvän när hennes liv plötsligt faller samman. Emmas syster Marie har det inte heller lätt. En dag dyker hon upp utanför Emmas dörr, på flykt undan småstadstillvaron, familjen hemma i radhuset och sin otrogna man. Två systrar, stukade av livet, bestämmer sig för att byta den bistra vardagen mot en semestervecka på den grekiska ön Kalymnos. Det blir en vecka som ger Marie kraft, och Emma mod att våga lyssna till sitt hjärtas innersta röst.  


Maria Fallström
Solkräm, grillspett och en grekisk
via Storytel
ISBN: 9789179035297
Finns hos Adlibris och Bokus