Sidor

onsdag 28 juli 2021

Medan världen ser på av Anna Larsson


En välskriven, djup och stark feelgood - på gränsen till romance. En berättelse att lätt komma in i. Även fast jag stundtals upplever boken som en smula långrandig där vissa passager hade kunnat redigerats bort, är det samtidigt en sträckläsningsbok som är svår att lägga undan. En riktigt fin debut som förtjänar att uppmärksammas.

Efter en rejäl livskrasch har Sara början om. Karriären är lagd på hyllan och numera är hon ekonom på ett litet förlag i Stockholm och trivs med sin lugna tillvaro. Men allt förändras då Hollywood får upp ögonen för förlagets succéförfattare Eben Carlsson.

Sara tvingas följa med Eben till Los Angeles för att diskutera avtal med filmproducenten och där möter ho stjärnskådespelaren John Williams - enligt sociala medier den mest eftertraktade mannen i filmvärlden. På ytan är han just som hon föreställt sig, arrogant och blaserad och hon håller sig på avstånd. Men något sker mellan dem. Något händer.

Mot alla odds inleder Sara och John en trevande relation. Precis som hon döljer han hemligheter och har oläkta står, mitt i sitt offentliga liv där han förföljs av paparazzi, galna fans och hängivna beundrare.

Har deras kärlek någon chans, när de lever så olika liv och har helt skilda drömmar?
Anna Larsson
Medan världen ser på
Bazar förlag
ISBN: 9789180061889
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 27 juli 2021

Det stormar i bruken av Samuel Langley-Swain


En fin bilderbok om sorg och sorgeprocessen. Härliga och uttrycksfulla illustrationer som förstärker.

En berörande berättelse om ilska, förlust och framförallt: om kärlek!

När Arlos mormor går bort behåller han hennes godisburk för att spara minnet av henne i den. Men när Arlos sorg blir till ilska börjar det storma i burken, tills en dag när Arlo får nog av känslor och kastar burken i marken. Den går sönder och stormen rymmer.

Men när stormen lägger sig ser Arlo hur mormor står tryggt på en båt av godis och blommor och vinkar åt honom. Hon är glad, vart hon än är på väg.

Från den dagen får burken ett helt nytt syfte i Arlos liv - locket slänger han i soptunnan.

Berättelsen är fylld av symbolik och kan ligga till grund för många och djupa samtal kring döden och sorgen.


Samuel Langley-Swain (text)
Katie Cottle (bild)
Det stormar i bruken
Idus förlag
ISBN: 9789176342015
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 26 juli 2021

Hilma - ridlägrets hemlighet av Ulla M. Nissen


Del 2 i serien om Hilma och alla hennes stallkompisar. En riktig drömbok för hästälskaren, men den handlar också om vänskapsrelationer, pirrande och spirande kärlek, tävlingar och mod.

Äntligen ridläger! Hilma längtar efter att få bada med ponnyerna, ge sig ut på långritter och hänga med stallkompisarna. Hennes högsta önskan är så klart att Harry ska bli hennes lägerhäst.

Veckan bjuder på fantastiska och roliga upplevelser, trots att det smyger runt sadeltjuvar i trakten. Ridlägret är också fullt av hemligheter, som den Hilma och Hugo har tillsammans. Eller den största av dem alla, den om ridlärarens planer för Hilma. Men innan hon kan avslöja något för kompisarna måste hon först visa vad hon går för. Detta är mer än en vecka på ridläger - det här är hennes livs chans!

Berättelsen glider över i en liten cliffhanger som mer eller mindre utlovar en del 3. Hoppas, hoppas!


Ulla M. Nissen
Hilma - ridlägrets hemlighet
LillaHoi förlag
ISBN: 9789176972502
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 19 juli 2021

Stormsteg av Anneli Olsson


En vardagsnära feelgood som tar vid precis där Fritt fall slutade. En bok som är svår att lägga ifrån sig då språket flyter så bra och dialogerna är rappa. Trots att jag absolut inte känner igen mig i yrhättan Alva, som på många sätt är svår att förstå sig på, går det ändå att känna igen sig i hennes förvirring och känslostormar. Jag tror att vi alla har varit där.

Hur ska någon kunna lita på dig när du inte ens kan lita på dig själv?

Efter sin långresa och uppsägningen från jobbet på Far & flyg har Alva landat mjukt hemma i Gävle. Förhållandet med Erik blomstrar och hon har ett sommarjobb i en hotellreception. Till sin stora glädje får hon dessutom ett positivt antagningsbesked för studier till hösten. Livet är verkligen på rätt köl och det känns nästan för bra för att vara sant ...

När Alva får ett minst sagt oväntat besök ställs allt på ända. Plötsligt befinner hon sig mitt ibland tilltrasslade relationer och är helt vilse. I sin mörkaste stund flyr hon kaoset till väninnan Benni i Oslo. Där samlar hon kraft och tar sats för att försöka städa upp i röran, samtidigt som det är dags att förhoppningsvis inleda ett nytt kapitel i livet.


Anneli Olsson
Stormsteg
Tawera förlag
ISBN: 9789151993034
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 18 juli 2021

Söndagens smakbit, v. 28 Medan världen ser på


Inte för att jag vill lämna sommarSverige för att ge mig ut på resa. Speciellt inte nu när det är soligt och varmt och jag trivs som fisken i vattnet. Jag blir lätt, både till sinnet och kroppen när allt känns så behagligt och det går att ligga i blöt i poolen i timmar. Det där behagliga lunket. Jag behöver det så väl. MEN, jag blir ändå sugen på att resa, speciellt när jag läser den här romanen; Kina, LA, Paris ... Fast själv drömmer jag kanske mer om Italien, UK, Paris ... Kanske en weekendresa så småningom, vem vet.

Hur är det, trivs du i värmen eller blir du en våt fläck?
Själv vill jag att det aldrig tar slut. Jag är i mitt esse!


Det var likt hemma i Stockholm men ändå annorlunda. Människorna rörde sig snabbare. Doftblandningen var mer intensiv, eller kanske bara ny och därför lättare att uppfatta. Champs-Élysées Clemenceau. Två stopp kvar. Foten rörde sig mot de öppna dörrarna, ville gå av, ville gå på tåget åt andra hållet. Men hon drog tillbaka den, precis innan dörrarna slot igen.
s. 101 ur Medan världen ser på av Anna Larsson

lördag 17 juli 2021

Dagboken i ödehuset av Annika Billberg


En spännande bladvändare som är väldigt svår att lägga ifrån sig. Kan tro att den lockar många barn i mellanstadieåldern med sina ganska korta och rappa kapitel. Dessutom skulle den göra sig bra som högläsningsbok. Jag ser mycket fram emot att läsa uppföljaren.

Skrivstilen är snirklig och på vissa sidor har bläcket flutit ut. Men det är ändå lätt att förstå att det här är en dagbok. Sigrids dagbok.

Sommaren i lilla Sörbodane blir inte alls som elvaåriga Emma och Carl-Fredri förväntat sig. Istället hamnar de mitt i ett mysterium som går långt bakåt i tiden.

De får höra talas om Sigrid som bodde på den gamla ödegården Bräckorna, men som försvann för mer än sextio år sedan. Drunknade hon verkligen som alla tror? Snart börjar Emma och Carl-redrik misstänka att det ligger mer bakom försvinnandet. Och att någon inte vill att de ska avslöja vad som hände med Sigrid. Vad är det för underlig figur som smyger omkring på gården? Kan en gammal bortglömd dagbok vara nyckeln till att låsa upp mysteriet?


Annika Billberg
Dagboken i ödehuset
Hoi förlag
ISBN: 9789176972540
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 16 juli 2021

Mirakel och hemligheter - Boktips i P4


Författarframgångar.
Drömmar.
Nyp i armen.

Idag känns det verkligen som det är dags att fira, och fira stort! Jag somnade med beskedet om att ett förlag vill ge ut ännu ett av mina manus, så du förstår ju att jag somnade med ett leende och vaknade likaså.

Det är en bok för 9-12-åringar där huvudpersonerna är Allis och Silas. Allis som älskar hästar ... inte helt olikt Mi-Rakel som inlägget också handlar om. Allis har svårigheter hon också, men till skillnad från Mi-Rakel har hon ingen CP-skada utan brottas med smärta i kroppen som hon gör sitt bästa för att dölja. För tänk om mamma säger att hon inte får rida eftersom hon har så ont. Det får inte hända.

Silas brottas också med utmaningar. Hans familj äger och driver byns pizzeria, en restaurang där Silas hoppar in och jobbar extra ibland. Speciellt om fredagarna, för då brukar Allis alltid komma förbi för en pizza efter stallet, och det vill han såklart inte missa. Men så en fredag faller han ihop i kramper bakom disken. Som tur är hinner Allis inte dit, för hur pinsamt hade det inte varit att falla ihop framför tjejen han är kär i?!

Om utmaningar, diagnoser, rädslor, kärlek, hästar och pizza.

Inte minst är jag jublande glad eftersom Agneta Norrgård tipsar om Mirakel och hemligheter i P4 Västernorrland. Scrolla fram till 2:12:15 för att hamna direkt på boktipsen.

Mirakel och hemligheter är den första boken i serien om Mi-Rakel (Mimmi) Tapper som dör vid födseln, lyckas överleva men får en CP-skada. Klicka gärna på länken, scrolla fram och lyssna till hur härligt Agneta berättar om min bok. Jag är så, så lycklig.


Det stumma rummet av Herbjørg Wassmo


Del två i berättelsen om Tora. I den här boken tycker jag att språket flyter lättare och jag tar till mig berättelsen på ett helt annat sätt. Samtidigt är språket fortfarande naket och nära om att växa upp i en miljö där vuxenvärlden sviker. En stark berättelse om barns utsatthet.

Tora blir mobbad i den lilla nordnorska byn där hon bor med sin mor. Hon är tyskungen som ingen vill veta av, resultatet av en affär mellan hennes mor och en tysk soldat. När hon äntligen börjar realskolan i en annan stad får hon chansen att komma bort från sin styvfar, som i alla år har begått sexuella övergrepp mot henne. Tora samlar långsamt mod att ifrågasätta de som behandlat henne illa under hela hennes barndom.

Men kort därefter börjar Toras mage växa, och hon inser att styvfaderns våld fortfarande präglar hennes liv. Tora är bara en tonåring, och nu ska hon själv föda ett barn.
Herbjørg Wassmo
Det stumma rummet
Historiska media
ISBN: 9789177896425
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 15 juli 2021

En kväll i juni av Anna Lönnqvist


En mysig och romantisk feelgood med fokus på kärlek och vänskap men också en känslosam berättelse om förlorade drömmar och svåra livsbeslut.

Ella och Ben träffas en junikväll 2007 utanför Gröna Lund. Efter en oförglömlig kväll tillsammans skiljs de åt, men är säkra på att de snart kommer att ses igen.

Tolv år senare lever Ella i en trygg relation med sin barndomsvän Leon. Hon jobbar som frilansskribent och har precis fått ett erbjudande om att spökskriva biografin om den legendariska, men komplicerade, Fredrika Bergh - en av Sveriges mest framstående näringslivskvinnor.

Ella har aldrig glömt kvällen med Ben, så när han överraskande dyker upp på Fredrikas gods, ställs hennes tillvaro på ända. Men hon är fast besluten att en kväll för så länge sedan inte förändrar något.

Men ju längre hon kommer i arbetet med boken om Fredrikas liv, desto mer osäker blir hon på sitt eget. Ska hon göra samma misstag som Fredrika en gång gjorde, eller våga släppa alla förväntningar och leva för sin egen skull?


Anna Lönnqvist
En kväll i juni
via Storytel
ISBN: 9789113113883
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 14 juli 2021

Den godaste glassen av Sofie Borg


En mysig och läskande bok med härliga illustrationer. Min, snart fyraåring, blev sugen på alla glassarna och fängslad av berättelsen. Jag kan tänka mig att boken kommer att läsas på repeat flera gånger under sommaren.

Tusse och Alva är bästa vänner. 
De tycker nästan alltid lika, men inte idag. 
Vilken tur!


Sofie Borg (text)
Jenny Lindqvist (bild)
Den godaste glassen
Idus förlag
ISBN: 9789176342176
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 13 juli 2021

Fritt fall av Anneli Olsson


En härlig feelgood som känns vardagsnära samtidigt som det är en berättelse om att resa och upptäcka världen, vilket inte är alla förunnat såklart. Men, reseskildringarna är så rikt detaljerade att det ändå känns som om jag som läsare är med. Det är lätt att lära känna personerna och att fastna för berättelsen. Stundtals blir jag smått irriterad på huvudpersonen Alva, men trots det är hon trovärdigt beskriven så det har mer med karaktärsdragen att göra än en mindre trovärdig personbeskrivning. En bok att kasta sig över och sträckläsa. 

Att sätta förståndet och kanske livet på spel? Eller riskera att få leva med stämpeln feg lögnare i pannan?

När resesäljaren Alva Bergman utsätts för en riktigt grisig dumpning av pojkvännen kör hennes vinglande självkänsla rakt ner i diket. För att bevisa att hon inte alls är så feg och tråkig som han påstått, bestämmer hon sig för att följa med sin väninna på en långresa. Detta trots att Alva lider av grav flygrädsla och inte har satt sin fot på ett flygplan sedan hon var barn. 

När väninnan får förhinder dras snaran åt än mer om Alvas hals. Ska hon ge sig av själv eller gömma sig hemma och låtsas inför alla att hon har rest? Hon har länge lyckats dölja vilken ovan resenär hon i själva verket är och har ingen lust att avslöjas nu. Alva ser ingen annan utväg än att kasta sig ut i en värld av nya platser och främlingar. 


Anneli Olsson
Fritt fall
via Storytel
ISBN: 9789151942575
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 11 juli 2021

Söndagens smakbit, v. 27 Stormsteg


Klockan närmade sig tio och trots att det fortfarande var högsommar, var det tydligt att kvällsljuset redan hade nått sin kulmen och höll på att dra sig tillbaka. Det låg något vemodigt och bitterljuvt över det hela. Att underbart är kort och att hon inte njutit färdigt. Hur skyndade man sig att göra det egentligen, utan att bli stressad och därmed gå miste om det som var själva grejen med njutning?
s. 100 ur Stormsteg av Anneli Olsson

Den här smakbiten är verkligen huvudet på spiken just nu, upplever jag. Dels märks det, i alla fall för en nattsuddare som jag, att kvällarna blir kortare och kortare, vilket känns helt galet eftersom de fortfarande är så ljumna och det är mitt i sommaren. Det är vemodigt. Den här tiden på året är, enligt mitt tycke, allra bäst; värmen, solen, ljuset, det lugnare tempot ... 

Livet på en pinne är annars just det - njuta! Jag ägnar dagarna åt att flyta runt i poolen, snickra, fixa trädgården, dricka vitt eller rosé, dricka kaffe, spela Yatzy, plöja avsnitt av Arrow, läsa, skriva ... 

Sedan - även fast jag inte vill säga för mycket med risk för att jag jinxar något, så har ett hopp vuxit gällande hösten. Nu är det bara att hålla tummar och tår för att det går vägen så att jag äntligen, återigen, kan känna att jag är på rätt plats i livet, inte bara privat.

lördag 10 juli 2021

Hilma och den luriga ponnyn av Ulla M. Nissen


En riktig dröm för den hästtokiga bokälskaren. En bok som förutom hästar har fler, djupare bottnar vilket ger den en verklighetstrogen touch. En bok jag varmt rekommenderar.

Full av förväntan kommer Hilma till det nya stallet - det ska bli spännande att träffa alla ponnyerna och få nya ridkompisar! Men saker och ting går inte alls som planerat. Hon får rida Harry som är så lurig att ingen vill vara skötare på honom. Hilma lyckas knappt ens bortse den busiga ponnyn före lektionen. Som om inte det var illa nog är den kaxiga Vicky snabb att komma med elaka kommentarer.

På något sätt lyckas Hilma tacka ja till att bli skötare på Harry. När ridskolans stora rykttävling närmar sig fasar hon för att hon kommer att misslyckas totalt. Nu måste hon lära sig att hantera sina rädslor och den bångstyriga Harry.


Ulla M. Nissen
Hilma och den luriga ponnyn
Hoi förlag
ISBN: 9789176972496
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 9 juli 2021

En svårfångad dröm av Sofia Ymén


Andra delen i Kungsbackakvartetten, fullspäckad av hästar, hovklapper, sköna vidder, romantik, vänskap och drömmar. Min dröm är att jag nästan kan förnimma hästdoften genom boksidorna. Sedan jag läste Ett oväntat arv har jag längtat efter att få lära känna karaktärerna ännu mer och nu ser jag fram emot julen då del tre ges ut - en julroman!

När Filippa får chansen att göra verklighet av sin dröm - att hjälpa samarbetet mellan häst och ryttare på barndomsvännen Madeleine Fors gård - tvekar hon inte för ett ögonblick. Samtidigt upptäcker hon den gamla trädgårdsmästarbostaden på gården, och försöker övertyga Madeleine om att en renovering absolut går att kombinera med uppstarten av det egna företaget.

Sedan barnsben har Williams föräldrar byggt upp en framtid och ett team kring honom och hans hopptävlan. Men nu närmar han sig trettio, och karriären har kraschat. När föräldrarna råder honom att ta en paus och skickar hem honom och tävlingshästen Eldorado från Frankrike, stallas hästen upp på Fors Gård.

I William ser Filippa chansen till sitt första uppdrag, men William är inte intresserad av hennes hjälp. Ändå dras de till varandra. I samma veva får Filippa sin gammelmormors dagbok av sin mamma, och börjar läsa den tillsammans med sina väninnor. Men kan en änka som levde för knappt hundra år sedan leda dem på rätt väg?


Sofia Ymén
En svårfångad dröm
Printz Publishing
ISBN: 9789177714354
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 5 juli 2021

Simon - Hemligheternas mästare av Malin Lindén


En bok som väcker många känslor. Jag blir både ledsen och berörd samtidigt som där finns värme och omtanke. En riktigt viktig berättelse som sätter ord på det många barn upplever och belyser en verklighet när barn får axla ett vuxet ansvar och bli stora alltför fort. Simon - Hemligheternas mästare visar hur lojala barn är mot sina föräldrar.

Simon är en riktig mästare på att bevara hemligheter. De flesta hemligheter är roliga och tanken på dem får honom att fnissa. Men det finns mörka hemligheter också, sådana som gör att Simon får ont i magen ...

Simon - Hemligheternas mästare är en historia om psykisk ohälsa och att växa upp för fort.

Skulle jag önska får den här boken bli underlag för samtal i samtliga skolor. Passar för 6-9 år.


Malin Lindén (text)
Emma Svalander (bild)
Simon - hemligheternas mästare
ISBN: 9789198477740
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 4 juli 2021

Söndagens smakbit, v. 26 En svårfångad dröm


Självklart hade hans föräldrar sett till att Madeleine skulle rapportera tillbaka om hästens utveckling, tänkte William. Indirekt innebar det förstås också att hans föräldrar skulle få veta allt om Williams förehavanden. Ibland undrade han om han verkligen var närmare trettio, eller om han och hans föräldrar stannat i en tidsloop någonstans när han inte var mer än femton. Hans föräldrar verkade i alla fall tycka att han inte var för gammal för fortsatt vägledning.
"Varför inte? Vi kan säkert komma överens om något", sa han därför och klistrade på ett leende samtidigt som han tänkte tyst för sig själv att det aldrig skulle hända. Skulle han träna Eldorado och hitta vad det var som var bekymret så skulle han göra det ensam, utan någon annans inblandning. Han behövde ingen annan.
s. 69-70 ur En svårfångad dröm av Sofia Ymén

Den här boken, del 2 i Kungsbackakvartetten, hade release i veckan och jag är så glad för att den damp ner i min brevlåda dagen efter. Jag var verkligen i behov av härlig feelgoodläsning!

Sommar! Hur var din midsommar?
I flera år tänkte jag alltid att midsommar liksom var kulmen och att sommaren sedan strax skulle vara över. Sedan lärde jag mig att midsommar bara är starten - på allt. Jag hade en fin midsommar. Först firade vi dagen innan, på torsdagen med grillat, tårta och kubbspel, eftersom barnen skulle till sin pappa på fredagen som är vår bytesdag. Fredagen åt vi sedan sillunch och mitt-i-natten-grillat med M's bästa kompis och hans flickvän. Midsommar blev för mig i år alltså ett utdraget och härligt firande.

Sommarplaner då? Förutom att läsa mycket och helst skriva klart grovmanuset till del 3 om Mi-Rakel Tapper och fördjupa mig i ett feelgoodmanus (jag har alltid drömt om att skriva romaner för vuxna men utan att hittills lyckas) har jag några småprojekt och större projekt här hemma. Lite fix i trädgården, göra klart uterummet, förvandla ett rum i källaren till sovrum, snickra en trädbänk runt det plommonträd jag tänkt köpa och plantera ... Vidare blir det lite dagsutflykter, inga längre resor i år. I alla fall inte nu i sommar, sen får vi se.

Vad har du för planer?

lördag 3 juli 2021

Sveriges fantastiska historia - Forntiden av Fabian Göranson


Som lärare är det svårt att, på gott och ont, riktigt helt koppla bort från, i alla fall grovplaneringen. Inte ens på lov vilar hjärnan helt, men för det mesta är det bara roligt och kreativt. När jag fick se den här boken bland Rabén&Sjögren's nyheter blev jag eld och lågor inför kommande historielektioner och såg dessutom tillbaka på dem med bitterljuv värme (det är fortfarande en sådan sorg att jag inte är kvar på min förra arbetsplats som jag saknar så det värker. Men därom en annan historia).

Boken är informativ, lärorik och lättläst i sitt serieformat. Det finns mycket att upptäcka på varje uppslag vilket väcker nyfikenhet att ta reda på mer om forntiden. Ett riktigt bra komplement till historieundervisningen på lågstadiet. Del två, om vikingatiden som jag ännu inte har läst, tänker jag mig passar på mellanstadiet.

För 14 000 år sedan började de första människorna att bosätta sig på den plats vi idag kallar Sverige. Det var en hårt tillvaro, stora delar av landet var fortfarande täckt av ett tjockt lager is, och man fick kämpa för sin överlevnad i det karga klimatet. Men hur var det egentligen att leva på den tiden?

Ta reda på det genom att slå dig ner bland ett gäng renjägare vid en sprakande lägereld, och ge dig ut och leta växter tillsammans med samlarna. Hälsa på hos en bondefamilj som odlar vete hemma på gården, och var med och fira solguden på bronsfolkets årliga eldfest. Följ med till FORNTIDEN på en resa genom Sveriges fantastiska historia!

En faktaspäckad och spännande bok för alla vetgiriga.


Fabian Göranson
Sveriges fantastiska historia - Forntiden
Rabén&Sjögren
ISBN: 9789129725681
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 1 juli 2021

Mörk jord av Ann Cleeves


Det här är en gammal hyllvärmare som råkade leta sig hem till mig en gång när jag glömde avbeställa månadens bok ur min bokklubb. Som bekant är deckare inte riktigt min genre, men nu var det ändå dags att tugga i sig den. Bitvis tycker jag att berättelsen håller ett högt driv, bitvis blir den lite seg och långtråkig. Men över lag en spännande och välskriven deckare. 

Under den mörka vintern på Shetlandsöarna framkallar det häftiga regnet ett jordskred. Våldsamma vattenmassor och lervälling skär ett svart sår i marken från Lerwick till Sumburgh och ut mot havet. I jordskredets väg hamnar en stuga som tros vara obebodd. Jimmy Perez blir vittne till hur den krossas och när han undersöker platsen hittar han en död kropp: en mörkhårig kvinna i klarröd klänning. Jimmy, som får intrycket att den döda kvinnan precis som han själv har rötter i medelhavsområdet, blir besatt av att ta reda på vem hon var. Det man först trodde var ett självmord visa sig vara ett mord och Willow Reeves kallas ut till öarna för att leda utredningen. När ännu en person hittas mördad tar Perez och Reeves allt större risker i jakten på gärningsmannen - risker som kan kosta dem livet.


Ann Cleeves
Mörk jord
Albert Bonnier
ISBN: 9789100172077
Finns hos Adlibris och Bokus