söndag 9 maj 2021

Söndagens smakbit, v. 18


"Vem skriver du till?"
"Min släkting, Lilibet, och hon går fortfarande i skolan, så bli inte svartsjuk nu."
"Prinsessan Elizabeth? Den släktingen?"
Hans axelryckning av nästan hörbar. "Hon började skriva till mig när hon var tretton. Jag skickar ett brev då och då. Hon är trevlig."
Rätt ofta slog det Oslo att hennes Philip faktiskt var en prins. Hon visste att han var släkt med drottning Victoria och att han ibland besökte Windsor Castle, och nu skickade han brev till Englands framtida drottning, som han fick kalla Lilibet. Men ändå var det svårt att förlika sig med att den ibland så respektlöse sjöofficeren med det rufsiga håret som körde för fort och kysste henne knäsvag var en prins.
s. 282 ur Roskoden av Kate Quinn

Jag är så glad för den här veckan. Jag är inne i en sjukskrivningsperiod på grund av stress och psykisk ohälsa grundad i arbetsmiljön, och det är jobbigt såklart, ur många aspekter, men jag har ändå fått ljusglimtar. Många! Under påsklovet övningskörde jag med äldste sonen där vi råkade ut för en olycka och min bil gick sönder - huven och kylaren bland annat. Det blev på många sätt droppen ... jag orkade inte ta mer, men här blev jag också varse om hur många människor jag har som livlinor runt omkring. Som lyfter mig, som låter mig prova, lära mig, ta emot hjälp, visar mig att jag visst orkar, med dem runt omkring. M. har lovat att fixa bilen och i veckan gav vi oss ut på en roadtrip till olika bilskrothandlare, fick tag i en huv i rätt färg och en kylare. Sakerna ska bytas, balken ska rätas ut - voila! Dessutom har jag förutom mina ungar och M. så fina vänner och inte minst ett superteam inom sjukvården som hjälper mig genom den här arbetsmiljörelaterade sjukskrivningen. Förhoppningsvis ut på andra sidan. Jag har i alla fall börjat hitta tillbaka till kreativiteten vilket är A och O för mig. Utan kreativiteten är jag inte mig själv och då mår jag superdåligt, hamnar i en ond spiral och finner ingen mening. Men nu ... Jag är tacksam. Jag lär mig, utvecklas och växer dag för dag. Det känns roligt och så stärkande. Tack inblandade!

14 kommentarer:

 1. Vad skulle vi vara utan våra nära och kära, min bilmekaniker har fått sköta besöken hos skrothandlare, han lagade alltid bara det nödvändiga, bra. En gång hade vi en rös dörr till den blåa bilen, när dotterns kompis glömde stänga dörren och lyktstolpen kom... Kul att kreativiteten kommit tillbaka, livet känns lättare nu när ljusare dagar. Tack för smakbiten, inte läst författaren.

  SvaraRadera
 2. Tycker jag känner igen författarnamnet, men har inte läst något av henne.

  SvaraRadera
 3. Men vad jobbigt med en sån period. Läskigt med bilolyckan också men tur i oturen att det "bara" blev materiella skador. Skönt att du har så fina och hjälpsamma människor runt om kring dig!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Heter hon Oslo?
  Tack också för att du delar om ditt mående. Bra att du har ett nätverk runt om dig i de här svåra stunderna! Olyckan låter hemskt, något jag varit rädd för när jag övningskört.

  SvaraRadera
 5. "I nöden prövas vännen". Det kan låta som en klyscha men det stämmer. Det finns en gräns för vad vi orkar innan vi faller och även om det är jobbigt så kommer det oftast något bra ut av det. För tre år sedan var jag i samma sits och behövde en time out på fem veckor för att komma rätt igen. Vårt yrke är synnerligen krävande och under pandemin har det inte varit bättre. Ärligt talat så är jag förvånad att vi har orkat. Vi är så vana vid att se till barnens bästa att det är lätt att glömma bort sig själv men det finns en gräns.

  Kram och god återhämtning!

  SvaraRadera
 6. Fin smakebit! Önskar dig fortsatt god bättring <3

  SvaraRadera
 7. Tack för smakebiten den är jag nyfiken på.Skönt när allt ordnar upp sig.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten! Den vill jag nog läsa.
  Vad skönt att du känner dig bättre. Tråkigt att höra att du blivit sjukskriven p.g.a av arbetsmiljön.

  SvaraRadera
 9. Vad jobbigt och så olyckan. Men skönt att du har bra människor runt dig! Läst en annan bok av författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Du lever minst sagt ett hektiskt liv, och då behöver man vara stark. Skönt att du får rätt och bra hjälp när du behöver, då finns möjligheten att komma tillbaka med full kraft så småningom. Låt det ta den tid det tar. Tack för smakbiten, har läst hennes förra bok

  SvaraRadera
 11. Det var en annorlunda smakbit. Tack för den!

  SvaraRadera
 12. Morsomt at hun heter Oslo :-)
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 13. Den där boken har jag sett på en del ställen. Är lite nyfiken på den. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 14. känner igen författarnamnet men inte titeln. tack för smakebiten! tur att det bara blev materiella skador i olyckan! krya på dig!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.