fredag 14 maj 2021

Roskoden av Kate Quinn


Trots sina dryga 600 sidor upplever jag aldrig boken som alltför lång eller segdragen. Däremot är det viktigt att kunna hålla ett visst tempo i läsningen, vilket låtit sig göras nu när jag varit/är sjukskriven. Mitt tips är således att du tar dig an boken under en längre ledighet så att läsningen får löpa på ... förslagsvis är det här en bok som får inleda din sommarsemester.

Det är en spännande berättelse med stort driv och till viss del baserad på verkliga händelser. Osla är till exempel namngiven efter prins Philipps verkliga flickvän innan han sedan förlovade- och gifte sig med Englands drottning, Elisabeth.

Året är 1940 och England förbereder sig för strid mot nazisterna. Tre väldigt olika kvinnor, Osla, Mab och Beth, kallas till den hemlighetsfulla egendomen Bletchley Sak mitt ute på den engelska landsbygden. Där tränas de, tillsammans med Storbritanniens främsta hjärnor, för att knäcka de tyska militära koderna.

Men kriget, förlusterna och hemlighetsmakeriet sätter deras oväntade vänskap på prov och de slutar som bittra fiender.

Efter kriget, 1947, under förberedelserna för kronprinsessan Elizabeths bröllop, får två av dem ett krypterat meddelande. Det visar sig att det fanns en förrädare på Bletchley Park, någon som står dem nära. Osla, Mab och Beth tvingas mot sin vilja samarbeta igen, för att knäcka en sista kod och avslöja vem förrädaren är.

En storslagen roman som jag varmt rekommenderar.


Kate Quinn
Roskoden
HarperCollins
ISBN: 9789150963489
Finns hos Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.