måndag 10 maj 2021

Hoppets tåg av Viola Ardone


Nominerad till Årets bok 2021.
En bok fullspäckad med känslor, rikt detaljerad i såväl gestaltning som miljö. Genom att den är berättad ur Amerigos perspektiv får allt en mycket nära ton. Dessutom bygger berättelse på verkliga händelser som bidrar till närvaro och får mig att dra paralleller med bland annat de fiska krigsbarnens liv i svenska familjer.

Det är efterkrigstid och nöden är stor i det krigshärjade Syditalien. Napolitanska Antonietta är desperat i kampen för brödfödan och sätter sin sjuårige son Amerigo, tillsammans med tusentals andra barn, på ett tåg mot Bologna. Amerigo hamnar hos den ensamstående Derna, vars svåger Alcide får en avgörande roll i Amerigos liv när han tillverkar en fiol åt honom. Allt är annorlunda i Emilia Romagna - språket, människorna, maten - men Amerigo anpassar sig snabbt till de nya levnadsvillkoren, inte minst tack vare musiken.

Men så en dag har det blivit dags att återvända till Neapel. Amerigo ser med nya ögon på smutsen och fattigdomen i Quartiere Spagnuolo och den olyckliga Antonietta. Han gör det han måste göra för att överleva, smyger ombord på ett tåg som tar honom tillbaka till sin fostermor Derna.

Många år senare när Amerigo återvänder till Neapel som en vuxen man och berömd fiollärare konfronteras han med sitt ursprung och det förflutna. Ska han sträcka ut en hjälpande hand till sin bror, som han själv blivit hjälpt en gång? Hur långt sträcker sig en människas skyldigheter gentemot en annan?


Viola Ardone
Hoppets tåg
via Storytel
ISBN: 9789113098463
Finns hos Adlibris och Bokus

1 kommentar:

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.