torsdag 27 maj 2021

Ett oemotståndligt liv av Birgitta Bergin


Det här är den oväntade fjärde delen om Anna Holm och hennes första kärlek Calle. Jag sörjde lite grann när jag hade läst ut del tre och aldrig hade jag väl väntat mig en uppföljare ... men Ett oemotståndligt liv är briljant. Den serveras med en twist jag inte hade räknat med.

Anna tror inte sina ögon. Killen som kommer in på Riche är en kopia av hennes första kärlek Calle, som tragiskt dog innan de hann bygga ett liv tillsammans. Det har tagit många år att finna kärleken på nytt, och Annas vardag med Filip och hennes två barn skakas om efter mötet i baren. Den unge mannen är som ett spöke från det förflutna och minnena av Calle hotar relationen med Filip. Anna kan inte släppa det: Vem är han? Har han en anknytning till Calle?

Samtidigt tyr sig en ung medarbetare, Amelia, till Anna. Amelia berättar om sin pojkvän och säger att ingen är så ensam som han. Hon kan inte lämna honom, trots att han ofta sviker henne och flyr in i en värld av droger och evigt festande. Han har ingen annan än Amelia. Vem vet vad som skulle ske om hon också överger honom.


Birgitta Bergin
Ett oemotståndligt liv
Bokfabriken
ISBN: 9789178354184
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 26 maj 2021

Rotvälta av Tove Alsterdal


Normalt sett inte min genre, men eftersom boken är nominerad till Årets bok var jag nyfiken. Tack och lov för det. Det är en riktigt välskriven spänningsroman med härliga naturbeskrivningar, speciellt rolig för mig att läsa då ex-mannen är från trakten och jag har varit där på besök ett par gånger. Nu längtar jag dit igen, till den vackra naturen.

Det är en storslagen, driven och fängslande berättelse som jag varmt rekommenderar.


Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred.

Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv.

Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon allt närmare sitt eget liv. Eira var nio år när Lina mördades.

Olof var pojken i hennes mardrömmar.


Tove Alsterdal
Rotvälta
via Storytel
ISBN: 978917903336
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 25 maj 2021

Om du bara förstod av Malin Lundgren


Det här är fjärde boken av Lundgren och hennes absolut bästa, i mitt tycke. Handlingen, språket ... allt flyter på så bra. Extra roligt att läsa en bok om epilepsi då jag själv för närvarande skriver på ett manus med bland annat EP som tema. En bokidé jag haft nu i drygt ett år.

Om du bara förstod ringar in det vardagsnära och är både igenkännande och inkännande.

Terese är en 12-åring som drömmer om helt vanliga saker. Hon spelar fotboll, umgås med sina kompisar och tar hand om sina supercoola akvariefiskar.

Allt skulle vara normalt, om det inte vore för en liten detalj: Diagnosen epilepsi gör att Tessie behöver äta mediciner två gånger om dagen, hon övervakas på skolgården och hennes överbeskyddande mamma tänker hindra henne från att åka på träningsläger med resten av fotbollslaget.

Finns det ingen som förstår hur hon har det?


Malin Lundgren
Om du bara förstod
Idus förlag
ISBN: 9789176340936
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 24 maj 2021

Kaj lär sig skejta av Katarina Ekstedt


Kaj är tillbaka i en ny, lärorik bok. Den här gången blir han nyfiken på att lära sig skejta, inspirerad av kompisen Sky. Jag tycker att det är fint att den är genusmedveten och fantastiskt att en tjej målas upp som förebild för en kille, samt att boken pedagogiskt lär ut om skejting, bland annat genom faktarutor men också skickligt invävt i berättelsen. Inspirerande och rolig.

I Kaj lär sig skejta börjar Kaj på skejtskola och får lära sig allt om skejtboarding av skejtlärare Steve. Det är verkligen inte så lätt i början. Kaj både ramlar och tycker tricksen är supersvåra. Efter ett tag får han ändå fart på brädan och rullar iväg. Men hur ska det gå på den stora uppvisningen? Kaj har ju aldrig droppan in i en miniramp förut ... 


Katarina Ekstedt (text)
Thomas Olsson (bild)
Kaj lär sig skejta
Triumf förlag
ISBN: 9789188549921
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 23 maj 2021

Söndagens smakbit, v. 20 Ett oemotståndligt liv


Det är dags för söndagens smakbit och därmed också dags för veckans reflektion ... 

Ibland känns det som om det går troll i saker och ting - i livet. Att alla "olyckor" kommer på en och samma gång, men så tror jag också mycket på energier. Negativa energier drar negativa till sig och positiva dito ... ja, ni fattar. Eftersom det är svårt att orka vara en gladskit när trollen går, så att säga, är det lätt att sak på sak, motgång på motgång hopar sig. Tills det vänder. För vänder gör det alltid, förr eller senare. Och det känns som om det är min tid nu - igen. Eller i alla fall början till min tid. Jag har fortfarande en väsentlig del i livet som behöver förbättras, men de där småsakerna, som när allt är jobbigt blir väldigt stora, börjar lösa sig. Jag har fått så himla fin hjälp med att fixa vissa saker som har strulat och på något sätt kan jag landa i det - i den tryggheten och för det är jag oändligt tacksam.

Och så smakbiten ... 

Vi tar trapporna ner under tystnad och obeslutsamt blir vi stående på gatan. Hon gör ingen ansats att gå därifrån och jag sneglar på henne.
"Har du bråttom?" undrar jag. "Kanske vi ska ta en kaffe och summera din första dag hos oss? Om du hinner alltså. Jag ska hämta min son om cirka en timma, så jag har en stund över."
Hon skiner upp, om än lite osäkert. Hennes läppar är precis lika röda som när hon anlände till kontoret imorse.
"Ja, gärna! Om du har tid alltså ... och vill."
s. 59 ur Ett oemotståndligt liv av Birgitta Bergin


fredag 21 maj 2021

Sara och Magnum av Mari Kleman


En bok för hästälskaren där handlingen bygger på förväntan inför Salinas kommande fölning, men också har en parallellhistoria där hästen Pirat gör sitt intåg. Det skapar en förväntan hos mig som läsare. Är det Sara och Pirat som nästa bok i serien kommer att heta? 

Salina är dräktig och fölet väntas vilken dag som helst. Sara är orolig, tänk om allt inte står rätt till? Och vad är det med Jonatan? Plötsligt verkar han aldrig ha tid för henne längre. De som varit oskiljaktiga ända sedan den sommaren då Jonatan hjälpte Sara med Galahad. 

När Sara frågar vad det är som är fel kommer han med lama ursäkter om att han ska jobba.
Vad är det han döljer?

Det här är fjärde boken om Sara, hennes vänner och hästarna.


Mari Kleman
Sara och Magnum
Idus förlag
ISBN: 9789176340912
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 20 maj 2021

Egon oroar sig - en bok om tvång av Annelie Strömberg & Carina Stahre


En ögonöppnare och en lärorik bok om hur det kan vara att leva med tvångssyndrom (OCD). Boken ingår i en barnboksserie om psykisk ohälsa. Det är lätt att känna med Egon och jag kan förstå hur tufft det är med tvångssyndrom som hindrar vardagen. Som tur är finns det hjälp att få.

Egons tvång bestämmer ibland att Egon måste göra saker. Som att harkla sig och peta på skyltar. Om han inte gör det känns det jobbigt i kroppen. 

Egons kompis Viggo tror att det är en lek. Det är det inte för Egon. Lekar ska vara roliga. Något man vill göra. Egon kämpar för att bestämma över tvånget. Han vill hoppa studsmatta, men det vill inte tvånget. Hur kommer det att gå för Egon?Annelie Strömberg & Carina Stahre
Egon oroar sig - en bok om tvång
Kikkuli förlag
ISBN: 9789188195869
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 19 maj 2021

Midsommarblot av Ewa Klingberg


En mysdeckare är faktiskt ett trevligt avbrott i feelgoodromanerna jag annars helst föredrar och Klingberg är en favoritförfattare jag gärna läser. Trevliga karaktärer och en spännande intrig där ingenting känns förutsägbart. Inte ens när slutet närmar sig.

Niklas återvänder till Värnamo för att begrava sin pappa, ortens välkända tidningsredaktör. Till kyrkan kommer också halvsystern Jill. Syskonen har inte setts på över femtio år och tillsammans åker de till den ödsliga villan som är fylld med barndomsminnen. Men Niklas lämnas snart ensam kvar med sorgen och dödsboet.

I takt med att Niklas tömmer pappans arbetsrum hittar han gulnade utklipp om ett mystisk fall på 1960-talet. Hästhandlaren som spårlöst försvann väcker Niklas nyfikenhet. Kan han bringa ljus i fallet som gäckade hans pappa i så många år? Och på så vis också komma närmare den far och den syster han aldrig riktigt har lärt känna. Den korta visiten i Värnamo drar ut på tiden, och plötsligt känns storstadens höga tempo och måsten inte längre lika lockande.


Ewa Klingberg
Midsommarblot
Historiska media
ISBN: 9789177892427
Finns hos Adlibris och Bokus

lördag 15 maj 2021

Ensamdjuret av Josefin Norlin


En fin berättelse som på samma gång är sorglig som hoppfull och inspirerande. Det är en berättelse om att finna tryggheten i relationen till djur och om hur viktigt det kan vara att vuxna människor ser en. Men också om hur vänskapen till en person kan leda till fler nya vänner.

Bea är ett ensamdjur. Hon har svårt att hitta kompisar och håller sig mest för sig själv. Efter skolan brukar Bea hälsa på Olof som jobbar i zooaffären. 

De har något gemensamt: kärleken till djur.


Josefin Norlin
Ensamdjuret
Idus förlag
ISBN: 9789176340752
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 14 maj 2021

Roskoden av Kate Quinn


Trots sina dryga 600 sidor upplever jag aldrig boken som alltför lång eller segdragen. Däremot är det viktigt att kunna hålla ett visst tempo i läsningen, vilket låtit sig göras nu när jag varit/är sjukskriven. Mitt tips är således att du tar dig an boken under en längre ledighet så att läsningen får löpa på ... förslagsvis är det här en bok som får inleda din sommarsemester.

Det är en spännande berättelse med stort driv och till viss del baserad på verkliga händelser. Osla är till exempel namngiven efter prins Philipps verkliga flickvän innan han sedan förlovade- och gifte sig med Englands drottning, Elisabeth.

Året är 1940 och England förbereder sig för strid mot nazisterna. Tre väldigt olika kvinnor, Osla, Mab och Beth, kallas till den hemlighetsfulla egendomen Bletchley Sak mitt ute på den engelska landsbygden. Där tränas de, tillsammans med Storbritanniens främsta hjärnor, för att knäcka de tyska militära koderna.

Men kriget, förlusterna och hemlighetsmakeriet sätter deras oväntade vänskap på prov och de slutar som bittra fiender.

Efter kriget, 1947, under förberedelserna för kronprinsessan Elizabeths bröllop, får två av dem ett krypterat meddelande. Det visar sig att det fanns en förrädare på Bletchley Park, någon som står dem nära. Osla, Mab och Beth tvingas mot sin vilja samarbeta igen, för att knäcka en sista kod och avslöja vem förrädaren är.

En storslagen roman som jag varmt rekommenderar.


Kate Quinn
Roskoden
HarperCollins
ISBN: 9789150963489
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 13 maj 2021

Falla för en ängel av RaeAnne Thayne


En lagom romantisk och mysig feelgood som utspelar sig i juletid. Därför tycker jag att omslaget, som visserligen är fint, är missvisande. Jag hade mycket hellre sett att boken marknadsfördes som en jullit. Det här är första, fristående delen i serien om Haven Point och andra boken av Thayne som jag läser.

Eliza Hayward har haft sin beskärda del av bekymmer i livet, men nu verkar lyckan ha vänt. Hon har fått jobb som hotellchef i den lilla staden Haven Point och allt ser ljust ut. Men när hotellet brinner ner går både jobbet och bostaden - bokstavligt talat - upp i rök. Och inte nog med det, precis när julen närmar sig blir Elizas femåriga dotter påkörd av en bil.

Den som körde bilen är ingen mindre än den berömde datagurun Aidan Caine. När han får höra vad den lilla familjen råkat ut för ger han Eliza ett erbjudande. De kan få bo i hans stora hus, Snow Angel Cove, som snart kommer att fyllas av hela hans släkt med barn, hundar och gnabbande syskon.

Eliza tackar ja och inser snart att det inte bara är den varma brasan som glöder i huset - utan även de blickar hon och Aidan utbyter. Kanske kan det här bli början på något nytt?


RaeAnne Thayne
Falla för en ängel
via Storytel
ISBN: 9789150727111
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 12 maj 2021

Högst upp på listan av Elin Holmberg


Både en sportig bok för den som älskar det, men framförallt en allvarsam berättelse om varannanveckasliv, saknad, känslan av frånvarande föräldrar och vänskap.


Varje söndag packar Rut väskan för att flytta mellan sina föräldrar. Hon har blivit van, men det som rör till det för henne är att mamma och pappa aldrig träffas och aldrig pratar. 

Men hon har ju innebandyn, som hon älskar, även om dryga Phebe också spelar i laget. Och varför vill aldrig mamma se när hon spelar? Hur blir det med pappas nya tjej? Och hur ska det bli med Hugo som har ett skratt som en porlande älv? 

Under en spännande innebandycup händer oväntade saker och mycket i Ruts liv sätts på spel.Elin Holmberg
Högst upp på listan
Idus förlag
ISBN: 9789176341223
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 10 maj 2021

Hoppets tåg av Viola Ardone


Nominerad till Årets bok 2021.
En bok fullspäckad med känslor, rikt detaljerad i såväl gestaltning som miljö. Genom att den är berättad ur Amerigos perspektiv får allt en mycket nära ton. Dessutom bygger berättelse på verkliga händelser som bidrar till närvaro och får mig att dra paralleller med bland annat de fiska krigsbarnens liv i svenska familjer.

Det är efterkrigstid och nöden är stor i det krigshärjade Syditalien. Napolitanska Antonietta är desperat i kampen för brödfödan och sätter sin sjuårige son Amerigo, tillsammans med tusentals andra barn, på ett tåg mot Bologna. Amerigo hamnar hos den ensamstående Derna, vars svåger Alcide får en avgörande roll i Amerigos liv när han tillverkar en fiol åt honom. Allt är annorlunda i Emilia Romagna - språket, människorna, maten - men Amerigo anpassar sig snabbt till de nya levnadsvillkoren, inte minst tack vare musiken.

Men så en dag har det blivit dags att återvända till Neapel. Amerigo ser med nya ögon på smutsen och fattigdomen i Quartiere Spagnuolo och den olyckliga Antonietta. Han gör det han måste göra för att överleva, smyger ombord på ett tåg som tar honom tillbaka till sin fostermor Derna.

Många år senare när Amerigo återvänder till Neapel som en vuxen man och berömd fiollärare konfronteras han med sitt ursprung och det förflutna. Ska han sträcka ut en hjälpande hand till sin bror, som han själv blivit hjälpt en gång? Hur långt sträcker sig en människas skyldigheter gentemot en annan?


Viola Ardone
Hoppets tåg
via Storytel
ISBN: 9789113098463
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 9 maj 2021

Söndagens smakbit, v. 18


"Vem skriver du till?"
"Min släkting, Lilibet, och hon går fortfarande i skolan, så bli inte svartsjuk nu."
"Prinsessan Elizabeth? Den släktingen?"
Hans axelryckning av nästan hörbar. "Hon började skriva till mig när hon var tretton. Jag skickar ett brev då och då. Hon är trevlig."
Rätt ofta slog det Oslo att hennes Philip faktiskt var en prins. Hon visste att han var släkt med drottning Victoria och att han ibland besökte Windsor Castle, och nu skickade han brev till Englands framtida drottning, som han fick kalla Lilibet. Men ändå var det svårt att förlika sig med att den ibland så respektlöse sjöofficeren med det rufsiga håret som körde för fort och kysste henne knäsvag var en prins.
s. 282 ur Roskoden av Kate Quinn

Jag är så glad för den här veckan. Jag är inne i en sjukskrivningsperiod på grund av stress och psykisk ohälsa grundad i arbetsmiljön, och det är jobbigt såklart, ur många aspekter, men jag har ändå fått ljusglimtar. Många! Under påsklovet övningskörde jag med äldste sonen där vi råkade ut för en olycka och min bil gick sönder - huven och kylaren bland annat. Det blev på många sätt droppen ... jag orkade inte ta mer, men här blev jag också varse om hur många människor jag har som livlinor runt omkring. Som lyfter mig, som låter mig prova, lära mig, ta emot hjälp, visar mig att jag visst orkar, med dem runt omkring. M. har lovat att fixa bilen och i veckan gav vi oss ut på en roadtrip till olika bilskrothandlare, fick tag i en huv i rätt färg och en kylare. Sakerna ska bytas, balken ska rätas ut - voila! Dessutom har jag förutom mina ungar och M. så fina vänner och inte minst ett superteam inom sjukvården som hjälper mig genom den här arbetsmiljörelaterade sjukskrivningen. Förhoppningsvis ut på andra sidan. Jag har i alla fall börjat hitta tillbaka till kreativiteten vilket är A och O för mig. Utan kreativiteten är jag inte mig själv och då mår jag superdåligt, hamnar i en ond spiral och finner ingen mening. Men nu ... Jag är tacksam. Jag lär mig, utvecklas och växer dag för dag. Det känns roligt och så stärkande. Tack inblandade!

I hjärtat av Ådala av Åsa Liabäck


En riktigt mysig berättelse som lämpade sig väl att lyssna till när jag jobbade i trädgården. En bra kombo av intressen; läsning och trädgårdsfix. Inget ger väl ett så bra energipåslag som när man riktigt får hugga i, gräva, förändra och göra om - till sitt. Skapa nytt. Göra fint, och dessutom samtidigt lyssna till en bra feelgood?!

Det kändes plötsligt som om det var en sommar fylld av möjligheter. Som om vad som helst skulle kunna hända.

Trettiofemåriga Anna har precis kommit ut på andra sidan ett kraschat förhållande när hon köper en kolonilott i Ådala, utmed Stångån i Linköping. Hon är ensam, men vill komma på fötter igen. Stoppa ner händerna i jorden och hitta ny mening.
I koloniområdet finns även den gamla livsnjutaren Ragnar, som har koll på allt som händer i stugorna. Trädgårdspolisen Rigmor som gör livet svårare för alla. Medelålders Margareta som plötsligt blivit kär igen. Och 24-åriga Stephanie som behöver fly från sina föräldrar.

Medan blommor och grönsaker växer fram börjar känslorna spira i Ådala. Oväntad vänskap, svek och hemligheter. Det blir en sommar att minnas ... 


Åsa Liabäck
I hjärtat av Ådala
via Storytel
ISBN: 9789177713821 
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 7 maj 2021

Vår blodiga historia - digerdöd och förgiftad ärtsoppa av Annika Meijer


Jag har alltid tyckt om historia. Jämte svenska och bild var det favoritämnet i skolan under hela min uppväxt. Nu som lärare står sig intresset och jag undervisar helst i just svenska, bild och SO. Nåväl, det här är en fantasifull, faktaspäckad och lärorik bok för mellanåldern. Varje avsnitt inleds med en fiktiv historisk berättelse och följs upp av en faktatext.

1352-1654
Blodigt, fattigt, illaluktande och kallt. Sveriges historia är allt annat än en promenad i slottsparken.
Gör dig redo att ta emot ett skepp lastat med pestsmittade råttor, hjälp Gustav Vasa att vinna över dalkarlarna på sin sida eller kämpa i Sveriges blodigaste slag.

Sex spännande och härligt läskiga äventyr varvas med fasliga fakta om händelser som har format vår blodiga historia.


Annika Meijer
Vår blodiga historia - digerdöd och förgiftad ärtsoppa
Triumf förlag
ISBN: 9789189083073
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 6 maj 2021

Älskade barn av Ashley Audrain


Nominerad till Årets bok 2021. En riktigt nervkittlande, gastkramande och välskriven roman. En stark berättelse om när moderskapet inte alls blir som man hoppats, men allt man fasade för.

Blythe vill ge sitt barn all den kärlek hon själv undanhölls när hon växte upp. Men det är inte så lätt med det första barnet, och snart inser hon att det måste vara något som är fel med Violet eller med henne själv. När en tragedi drabbar familjen blir Blythe övertygad om att hennes värsta farhågor är sanna.

Varning för sträckläsning!


Ashley Audrain
Älskade barn
via Storytel
ISBN: 9789100182861
Finns hos Adlibris och Bokus