fredag 2 april 2021

Tills mina fingrar blev blå av Ida Berner


Till viss del känner jag "gubben med hatt", en kär vän som viskar goda råd och vägleder. Jag vet vad det handlar om att kontrollera matintaget och träningen när så mycket annat i livet inte går att kontrollera. Jag vet hur tryggt det känns, självständigt och starkt och på samma gång, innerst inne känns det sjukt ... och så rätt på en och samma gång. Men så kan det också gå oerhört snett, den där kontrollen. När gubben i hatt får för mycket att säga till om. Det här är en stark berättelse.

Sommaren innan Tora ska fylla elva år flyttar det in en gubbe med hatt i hennes huvud. Han säger att han är hennes vän och att han ska göra henne gladare och smalare. Hon måste bara träna mer och äta mindre. Mycket mindre.

Tora utvecklar en ätstörning, anorexi, som styr hela hennes liv. Hennes föräldrar ser maktlösa på när glöden i Toras ögon försvinner, fingrarna blir blå och hon blir så mager att skulderbladen står ut som vingar på hennes rygg. Med hjälp av sin familj och professionella inom vården måste Tora börja äta igen innan kroppen blir så svag att hjärtat slutar slå.

Jag är Toras mamma. Tillsammans berättar vi den här historien, som vi hoppas ska läsas av såväl vuxna som ungdomar. En historia om en kamp mot en gubbe i hatt. En kamp på liv och död.


Ida Berner
Tills mina fingrar blev blå
Idus förlag
ISBN: 9789176340622
Finns hos Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.