måndag 1 mars 2021

Barnen ifrån Frostmofjället av Laura Fitinghoff


Jag hittade en gammal god klassiker för en tid sedan när jag rotade runt på loppis. En favoritsyssla jag har. Minns att jag tyckte mycket om boken när jag läste den i åk fyra och jag tyckte minst lika mycket om den idag. Lite ålderdomligt språk men lättläst och spännande. Den får bli årets klassiker!

Ska Ante, Anna-Lisa, Maglena och de andra tillsammans med den kloka geten Gullspira överleva i den kalla vintern? Ska de klara sig undan vargar och björnar? Hur ska de hitta någonstans att bo och hur ska de slippa att hamna på fattighuset? Finns det vuxna människor som verkligen förstår vilka barn det är som vandrar i snön och kylan både natt och dag? Går det att överleva utan mor och far?

En fin och hoppfull berättelse som belyser hur viktiga barn är och att det är en gåva att få vara förälder. 1860 var ett nödår i Ångermanland och det är den vintern som barnen i boken vandrar från fjället ner till kusten. De sju barnens mor dör och de beslutar sig för att fly. Barnen vill inte tvingas ifrån varandra och hamna hos främmande människor som inte tycker om dem. Det är en farofylld och besvärlig vandring de ger sig av på.


Laura Fitinghoff
Barnen ifrån Frostmofjället
Wahlströms ungdomsböcker
ISBN: 9132123604
Finns hos Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.