söndag 14 februari 2021

Söndagens smakbit, v. 6 Skuggan av ett år


En rörelse utanför fönstret fångar hennes uppmärksamhet: någonting rödgult slinker genom det dystra vinterlandskapet, glider mellan judaspenningarnas pappersvita fröställningar. Lila följer det med blicken och kommer fram till vad det är medan djuret förflyttar sig genom växtligheten, innan hon kan urskilja konturen av en räv. Den stannar vid den hoprasade hönsgården och lyfter nosen mot vinden, andedräkten syns som en dimma i luften. Sedan vrider den sakta huvudet mot fönstret. Lila håller andan. Kan den se henne? Iakttar den henne? För ett ögonblick står hela världen stilla. det är bara Lila och räven med öronen pekande rakt upp och de där små vita molnen som fälls ut i luften ovanför dess huvud. En fågel i trädet skräms upp, och som en röd blixt kilar räven tillbaka in bland markvegetationen och är försvunnen.
s. 202 ur Skuggan av ett år av Hannah Richell

Vilken ljuvlig dag med strålande, värmande sol. En ganska tidig uppstigning efter relativt sent nattsuddande för en tur till ishallen, men jag är konstigt nog väldigt pigg ändå. Efteråt tog jag och Milo en långpromenad med vovven och lilleman somnade så gott i vagnen. När vi kom hem satte jag mig därför i en kvarlämnad stol på altanen och myste en stund i solen. Tänkte att sonen nog skulle vakna snart, men det hann han inte göra förrän jag började småfrysa och smet in till en öppnad chipspåse och längtan efter en kopp kaffe. Nu ska jag ägna en stund åt mina bokmanus och fortsätta att njuta av en riktigt fin alla hjärtans dag.

11 kommentarer:

 1. Det är så härligt när solen börjar värma igen. Jag behövde inte ens anstränga mig för att känna det 🙂

  SvaraRadera
 2. fint omslag, har nog inte läst författaren, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 3. Jag har läst hennes nya bok Floden hem" på engelska, den enda jag läst av författaren. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Har bara läst en bok av den författaren och det var länge sedan.

  SvaraRadera
 5. Rävar är vackra djur. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Dette var en ukjent forfatter og bok for meg. Men det er kanskje ikke helt min sjanger :-)
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 7. En bra dag helt enkelt! Tack för smakbiten :D

  Kram

  SvaraRadera
 8. Den smakbiten tyckte jag väldigt mycket om! Beskrivningar som den får mig att vilja läsa boken, som jag inte alls tidigare kände till. Ha en fortsatt fin söndagskväll!

  SvaraRadera
 9. hos min bror äter rävarna äpplen och plommon. de äter också upp hans höns.
  känner varken till bok eller författare. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 10. Det lät som en riktigt bra Alla hjärtans dag :-)

  Ha en fin start på veckan!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.