söndag 3 januari 2021

Söndagens smakbit, v. 53 Den stora bilden


Men hej, och god fortsättning! Låt oss alla hoppas att 2021 blir ett år fyllt av trygghet, närhet, glädje och värme. 
Efter några veckors off från söndagens smakbit tar jag nu nya tag, kul. Jag kom för en tid sedan över en biografi av Gunhild A Stordalen som jag nu äntligen har tid för i och med att alla recensionsexemplar är utlästa och jag har jullov. J.U.L.L.O.V!!!


På läkarlinjen fick vi lära oss om typ 2-diabetes, som kallades för "åldersdiabetes" eftersom den brukade vara något som i stort sett bara drabbade äldre människor. Före 1980 hade man knappt göra talas om något fall av sjukdomen hos personer yngre än 30 år. Nu var varannan amerikan drabbad av sjukdomen eller i ett förstadium till den. Kosten var för första gången ett större hot mot vår hälsa än alkohol, tobak, narkotika och oskyddat sex tillsammans.
s. 104 ur Den stora bilden av Gunhild A Stordalen

En intressant bok som varvar vardagsliv med fakta om en kamp att förbättra hälsan och världen för många, och för den enskilda. Ungefär som jag önskar alla och den enskilda ett gott nytt år.

Själv ska jag fortsätta året några dagar till på samma sätt som jag började det. Nämligen att nattsudda, sova länge, laga god mat och ta långa, långa promenader. Igår var jag, treåringen och hunden ute på en två timmar lång runda. Så seg i starten, sen pinnade mina ben på av bara farten. Kanske samma runda idag? Planen är sedan att jag ska försöka vända tillbaka dygnet lagom innan torsdag då jag börjar nya jobbet och får lite längre restid. 

Hoppas du har det bra.

10 kommentarer:

 1. Varannan amerikan? Det känns som väldigt många.

  SvaraRadera
 2. Intressant smakbit! Låter som ett underbart jullov du har :-)

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten. Känner varken till boken eller personen. Ha ett fortsatt fint jullov och lycka till med nya jobbet.

  SvaraRadera
 4. det är lätt att råka i nattsudderi när en är ledig. förr i tiden gillade jag morgonen mest, men så är det inte längre. känner till Gunhild Stordalen men inte boken. tack för smakebiten och god fortsättning på 2021!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten och god fortsättning!

  SvaraRadera
 6. Hej, jag beundrar denna kvinna mycket. Trots allvarlig egen sjukdom kämpar hon som ett djur för att förbättra världen! Jag tror att jag skulle gilla att läsa mer om hennes liv, så tack för smakbit! Fortsätt njut av återstående ledighet och god fortsättning!

  SvaraRadera
 7. Jag har "ålderssocker", men det beror nog på ärftlighet, eftersom min mamma har det och min morfar hade det.

  SvaraRadera
 8. Jeg er ikke flink til å lese biografier. Men jeg leste nettopp Agatha Christies selvbiografi og den likte jeg virkelig godt. Så kanskje jeg skulle lese flere biografier om forfattere :-)
  Godt nytt år og ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten!
  Jag ska försöka vända tillbaka dygnet jag med. Börjar också jobba på torsdag..

  SvaraRadera
 10. Ha ett fortsatt fint jullov och en god fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.