söndag 31 januari 2021

Söndagens smakbit, v. 4 Äktenskapet


Nu har jag jobbat drygt tre veckor på nya jobbet och har fortfarande inte hittat den där balansen mellan jobb och fritid. Om det ens är möjligt? Fritiden äts upp. Tiden räcker inte till, inte orken heller. Det blir inte så mycket över till att läsa eller känna kreativiteten att skriva. Det lokala kollektivavtalet suger, för att uttrycka sig likt ungdomarna och jag är lipfärdig över att aldrig få ut min lagstadgade, obetalda rast vilket just nu ser ut som en schemateknisk omöjlighet utan att vara superhjälte. Och det är jag inte. Magen är så öm som om någon rispat upp den med rakblad eller kört i tusen knivar. Helgen borde komma i tre dagar istället för två. Då kanske jag skulle hinna allt jag måste och vill som mamma, hundägare, husägare, bilägare, författare och vän. Men ... idag är det helg. Idag skiner solen. Jag ska ta en lång, härlig promenad. Jag ska se till att snabbt dammsuga för att sedan ha tid att skriva och så ska jag krypa upp i soffan och läsa och titta på handbollsfinaler Sverige - Danmark. Det blir spännande.

Mårten vill bygga en köksö i radhuset. Bara tanken är absurd. Hur kan han tänka "bygga köksö" när deras liv ramlar isär? Ett äktenskapshaveri är inget man snickrar ihop. Hänger väl ihop med mäns behov av att förtränga och göra något. Han vill inte älta, han vill bygga. Hon kan inget annat än att älta. Han säger att det vore praktiskt och dessutom höjer det värdet på huset. Familjerådgivaren säger att Hanna får vara arg. Men inte rasande. Hanna är rasande Hon säger att Mårten har berättat för sin bror att han ska skiljas. Innan han berättade det för Hanna. Får man göra så? Familjerådgivaren föreslår att de två ska prata om svåra saker där, hos henne. Inte hemma. 
s. 184 ur Äktenskapet av Maja Björklöv

13 kommentarer:

 1. Jag har länge undrat vad som hände med det där med 4-dagarsvecka alternativt 6-timmarsdagar. Alla partier verkar ha förträngt det.

  SvaraRadera
 2. Det kan være tøft å finne balansen mellom jobb og fritid. Men jeg håper du finner ut av det!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 3. En lång härlig promenad låter i varje fall rätt välgörande, och javisst solen skiner idag, sånt har man saknat en del. Boken kände jag inte till, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten!
  tredagars-helger borde införas nu!

  SvaraRadera
 5. Tycker att den där boken verkar intressant. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 6. Efter fyra äktenskap som samtliga är förbi så har jag nått vägs ände inom ämnet, haha. Du har nog tagit på dig en för stor kostym. Ingen kan hinna med allt som du tänkt dig. Något måste skalas bort, kan du inte jobba deltid? Tack för smakbit.

  SvaraRadera
 7. Det låter som ett oerhört tufft jobb du börjat på. Hoppas balansen kommer snart. Jag skulle behöva tredagars helger, det tar mig alltid hela lördagen att koppla bort jobbet. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Jag jobbar fyradagarsvecka och det har räddat mig från att ta slut helt. Det är ett pussel att få ihop det där med balans jobb och fritid. Hoppas du hittar rätt när du arbetat in dig lite.

  SvaraRadera
 9. blir nyfiken på denna, tack för smakbiten

  SvaraRadera
 10. Det är säkert så att män och kvinnor hanterar kriser olika.

  SvaraRadera
 11. väldigt besvärlig situation. ju fortare det paret går skilda vägar desto bättre. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 12. Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 13. Det låter oroväckande det där - var rädd om dig!
  Kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.