tisdag 29 december 2020

Bomullsängeln av Susanna Alakoski


En intressant skildring av årtiondet kring industrialismen, men samtidigt lite tung och inte riktigt en berättelse jag borde ha tagit mig an just nu när jag egentligen hellre borde fokusera på att lyssna på musik eller hålla mig till mer lättsam litteratur. Det här är en gedigen bok med djup research men jag saknar närheten till karaktärerna och tycker att boken många gånger är snårig och tung. Mer en historielektion.

Hilda är alls inte ensam. Hon har katten Kisuli. Hon har Sanna-täti, som tar hand om allt och som föddes för en halv evighet sedan, samma dag som elden brände gamla Vasa till aska. Och hon har mor, som fått stirrsjukan och är bortom allt. Far är någonstans i Amerika.

Men när Hilda har vuxit till sig hamnar hon i olycka, får lämna mostrarna, mostermännen och tryggheten på gården Sorola för att tjäna piga, koka lut, byta, sätta potatis, räfsa hö.

Hennes mer oförvägna vän Helli förstår inte varför man ska slita så ont för någon annan och får med sig Hilda till Vasa, till den orangefärgade bomullsfabriken med pipa högre än Trefaldighetskyrkan. Här ska de arbeta. Här ska de bo och leva. Här ska de bli bomullsänglar.Susanna Alakoski
Bomullsängeln
via Storytel
ISBN: 9789127168350
Finns hos Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.