måndag 28 december 2020

Årssammanfattning 2020

Med bara några dagar kvar av 2020 tänkte jag att det är dags att dels planera nyårsmenyn, dels skriva en årssammanfattning. Vad har jag egentligen gjort under året? Det har knappast varit så synligt här på bloggen eftersom det är en litteraturblogg där jag mestadels bara ger små, små tårtbiteglimtar ur mitt liv om söndagarna när jag samtidigt passar på att ge dig en smakbit ur min pågående läsning.

Men nu kör vi!

Gjorde du något 2020 som du aldrig gjort förut? Ja, jag separerade och blev ensam husägare, har barnen boende hos mig bara halvtid och det är stort, det är nödvändigt, det är sorgligt, det är ensamt och det är utvecklande. Allt på samma gång.

Genomdrev du någon stor förändring? Förutom ovanstående ...? Hm, ja. Jag sa upp mig från jobbet jag älskar för att sälja mig dyrt till en annan arbetsgivare.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Nej. Vi har alla börjat passera över den gränsen. Har stora barn och är 40 plus, de flesta av oss singlar eller dejtande varför barn inte är prioriterat.
Vilket datum från 2020 kommer du alltid att minnas? Vilken svår fråga. Inget datum som poppar upp direkt. Mer händelser. Min sjukhusvistelse inbörjan av året. Midsommar. Min 40-årsfest som inte blev som den var tänkt men ändå innehöll några av mina närmaste. Mitt uppsägningsdatum med klump i magen ... 

Dog någon som stod dig nära? Nja, hade stått mig nära. Men av anledningar jag inte går in på klipptes vänskapsbanden. Men en, då, väldigt nära vän dog tidigare i år. Jag är både så arg och så ledsen.

Vilka länder besökte du? Enbart Sverige.

Bästa köpet? Min bil! Det måste vara min bil. I alla år har jag haft billån och mer eller mindre nya bilar tillsammans med mitt ex, men nu har jag en alldeles egen, gammal, billig, skruttig bil som jag älskar. Den är pigg och glad och heter Jean Luc Peugot.

Gjorde något dig riktigt glad? Jaa, att jag trots att jag inte ville säga upp mig, ändå fick en riktigt bra lön på nya jobbet som börjar efter jullovet. Att det visade sig att vänner jag tappat kontakten mer under flera år, mer eller mindre, visar sig stå stadigt kvar och att vi kan bygga en ny, nära vänskap. Så vänner, grannar ... hjälpsamhet. Och att banken sa ja till att jag får ta över huset och kan bo kvar med våra barn.

Saknade du något 2020 som du vill ha ut av 2021? Resor. Små, korta, långa. 
Vad önskar du att du hade gjort mer? Skrattat ihop med vänner, tagit ännu fler långpromenader, levt! Även i början av året.

Vad önskar du att du hade gjort mindre? Oroat mig. Gråtit, även om det är nödvändigt och förlösande. Men ändå.

Favoritserier från året som gått? The Crown, Hjem till jul, Vår tid är nu, Familjen Brigerton, Hemma igen.

Bästa bok du läst i år? Svårt att välja bara några. Jag älskar den jag läser just nu; I krigets skugga av Lizzie Page men det finns så många fler. Bläddra  igenom min blogg så ser du.

Största musikaliska upptäckten? Att jag hela tiden lär mig. Jag älskar musik men är dålig på artister, grupper och låttitlar. Därför copycatar jag alltid från personer med större musikkunskap än jag. Perfekt när det händer.

Största framgång på det privata planet? Att våga be om hjälp. Snälla, jag behöver köpa en bil, kan du hjälpa mig? (min systerson Melvin). Snälla, jag behöver höja värmen i husen med begriper mig inte på värmepumpen, kan du hjälpa? (Martin). Jag behöver byta till vinterdäck, hilf bitte (Martin igen). Att be andra om hjälp har alltid suttit så långt inne, men jag har börjat inse att det inte handlar om att vara till besvär eller visa sig svag. Utan det handlar om att andra faktiskt vill hjälpa. Jag vill hjälpa andra med det jag kan och blir bara glad om jag får frågan. Man växer i det och blir tajtare.

Största misstaget? Det känns som att mitt störta misstag, även om det var nödvändigt, var att säga upp mig från jobbet. Nu ska jag bara landa i det, så blir väl även det bra ... 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Det har hänt så otroligt mycket det här året så känslorna har helt klart pendlat upp och ner. Jag inledde året med att vara rejält sjuk och var inlagd på sjukhus. Julen och nyår minns jag knappt från förra året, så sjuk var jag. Men sen, efter sjukskrivningen fick jag ta över en fantastisk klass och där har jag varit så himla glad. Jag har (hade) fina kollegor, speciellt Neda har jag skrattat så gott tillsammans med. Jag återupptog kontakten med vänner. Jag och mitt ex fattade beslut om skilsmässa. Jag sa upp mig från mitt älskade jobb. Jag känner känslor. Jag blev husägare ... ja, men du fattar ju. I ena stunden surfar jag på lyckovågen, i andra stunden faller jag avgrundsdjupt. Men summan av kardemumman är nog att det är så här livet levs. Jag var varken gladare eller ledsnare ... 

Vad spenderade du mest pengar på? Huset, bilen.

Något du önskade och fick? Huset. Bokkontrakt.

Något du önskade dig och inte fick? Högre lön på mitt nuvarande jobb så att jag hade sluppit att säga upp mig.

Vad gjorde du på din födelsedag 2020? Jag fyllde 40 år och låg i skilsmässa. Först hade jag planer som omkullkastades. Sedan var det det här med Corona. Jag hade middagsbjudning hemma med barnen, några nära vänner och grannen och grannbarnen. Det blev fint, även om inte så många jag önskat kunde komma.
Finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre? Ännu mer social kontakt. Mer tid med vänner. Och att familjen och släkten slöt upp lite mer. Det märks så tydligt just när man går isär.

Vad fick dig att må bra? Sociala relationer. Långpromenader med min hund. Böcker och teveserier.

Vem saknade du? Min syster.

De bästa nya människorna du träffade? Grannen Martin och hans barn. Malin, som är nygammal vän men som jag inte umgåtts med på över 20 år. Neda, min fd. kollega. 

Mest stolt över? Mina barn. Mig själv.

Högsta önskan just nu? Att jag och de i min närhet ska hålla sig friska, vara/bli lyckliga och trygga. Och att ensamhetskänslorna försvinner.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Ingenting. Jag ska fortsätta som nu.

3 kommentarer:

 1. Du har verkligen haft ett omtumlande år! <3 Hoppas ditt 2021 blir jättebra!

  SvaraRadera
 2. Det har verkligen varit ett år som inneburit stora förändringar för dig både på det personliga planet men också inom arbetslivet. Även om vissa beslut är tunga att fatta så vet man när det är dags. Det som jag tycker är sorgligt är att ens nuvarande arbetsgivare aldrig väljer att matcha lönen utan det är stanna och acceptera eller gå och förändra som gäller. Det spelar ingen roll att man får lovord vid varje samtal och det högsta lönepåslaget utan man måste välja en annan arbetsgivare för att ta ett rejält kliv.

  Det är tråkigt när släkten inte finns där som önskat men samtidigt så kan nya vänner och goda grannar vara guld värda. Jag har ju lite minnen från vad du tidigare skrivit om. Att kunna ta emot hjälp är nästan en förutsättning för att ge hjälp. Det är liksom en kravlös och ömsesidighet som i många fall blir ganska så naturlig och självklar. Önskar dig självklart stort lycka till på din nya arbetsplats!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Verkligen både upp och ned på många vis för dig detta märkliga år. Tack för sammanfattningen av ditt år!
  Kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.