söndag 29 november 2020

Söndagens smakbit, v. 48 Nattavaara


"Man hade inte ens behövt slå ihjäl en massa, det hade räckt att bara inskränka rätten att föda barn. Säg att var tionde par hade fått rätt att föröka sig, och med ett enda barn bara. Om de hade infört ett sånt system nån gång senast 1990 eller 2000, då hade det gått att vända skutan. Resurserna hade räckt och det hade funnits tid till att ta fram nya energikällor, nya odlingssätt, nya kostvanor, nya transportsätt, alltihop. Men de jävla nötterna skulle ha sin eviga, liberala tillväxt."
s. 121 ur Nattavaara av Thomas Engström och Margit Richert

Jag har för stunden frångått mina julromaner och läser nu en bok om ett framtida katastrofscenario. Jag brukar gilla den här typen av böcker, men just den här är skriven med en så "grabbig" touch att den inte riktigt fängslar just mig. Jag försöker gilla den, det gör jag ... 

Idag är det första advent och den första snön faller helt passande. Jag har kommit ihåg att tända ljuset i staken och har precis intagit en stor mugg välbehövligt kaffe. Snart ska jag ut på långpromenad med vovven och sedan tror jag banne mig att jag ska bada lite badkar i det att jag lyssnar på musik och läser. Jag vill hinna plöja i alla fall halvvägs in i boken idag. Vilket jag med tur kan göra. Det brukar nämligen bli så att jag ligger där och badar längre tid än jag planerat från början. Så skönt.

Igår var jag middagsvärdinna och lagade faktiskt till rådjur, jag som annars är pescetarian. Men det här är kött från ett rådjur som min systerson har skjutit och ska jag nu äta kött någon gång ibland är det "viltodlat" kött, som jag kallar det, som jag vill äta. Inte "fabrikstillverkade" grisar och det kändes faktiskt bra. Gott och till och med nyttigt.

11 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten! Den boken är jag nyfiken på.
  Det är mysigt att läsa i badkaret och fylla på med mer varmvatten när badet börjar kallna.

  SvaraRadera
 2. Ser mycket fram emot att läsa den här boken, inväntar ljudboken som kommer snart!

  SvaraRadera
 3. Jag har varit lite nyfiken på den här pga handlingen men också blivit lite avskräckt av just hur den verkar vara skriven. Jag blev pescetarian som 14-åring och är numera vegan. Jag kan överhuvudtaget inte tillaga kött förutom typ korv och köttbullar då jag liksom inte vet hur man gör.

  SvaraRadera
 4. Den här boken har förlaget lovat att skicka. Den kommer nog till veckan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Sett boken men inte läst, verkar otäck men ser spännande ut. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Den har jag önskat mig i julklapp. Den verkar bra, även om inte jag heller är så glad i det "grabbiga".

  SvaraRadera
 7. Haha, jag brukar också gilla dystopier, men tror denna kanske inte platsar på min lista. Kina har ju framgångsrikt idkat ett-barnssystemet såpass bra att det inte finns tillräckligt med flickor där idag...Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Vissa böcker tycker man inte om och så är det bara.

  Kram och god 1:a advent!

  SvaraRadera
 9. lite nyfiken på denna, tack för smakbiten, trevlig första advent.

  SvaraRadera
 10. Jag har läst en bok av honom och var inte så förtjust. Inte läst något där han skriver med sin fru dock.

  SvaraRadera
 11. titeln lockar, men om den är grabbig så vet jag verkligen inte! tack för smakebiten!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.