söndag 22 november 2020

Söndagens smakbit, v. 47 Julen enligt Julia


"Skickar du äppelcidervinägern är du snäll?" Helena tittade upp från rödkålen som hon stod och skar i tunna strimlor. Framför henne på köksbordet låg en handskriven lapp med farmoderns gamla rödkålssalladsrecept, skrivet med snirklig handstil. Samma recept som de hade följt varje år.
Caroline sträckte sig efter vinägerflaskan, räckte den till systern och återgick sedan till sin egen syssla, vilket var att röra i saffranspannkakssmeten. Det var en rejäl sats hon hade gjort, men så skulle den räcka till två långpannor. Var det något som alla åt av på julbordet var det just saffranspannkakan. Det spelade ingen roll om det var jul, påsk, midsommar eller födelsedag. Saffranspannkaka passade till allt!
s. 143 ur Julen enligt Julia av Kristin Emilsson

Jag fortsätter att plöja julromaner. Det är så här års jag är i rätt stämning, en lagom tid före jul. Igår ordnade jag en fikaträff med vänner och bakade mjuk pepparkaka och lussekatter. Första omgången. Fler lär det bli. Det här var bara försmaken till det stora julbaket. Vidare kliar det lite i fingrarna att få upp en stjärna i varje fall ett fönster redan nu. I december sedan går allt så fort och hux flux är julen förbi och då vill jag städa undan.

Hoppas, hoppas att molnen skingras för jag vill ta en långpromenad i solsken idag. Det önskar jag mig. Lite sol! 

15 kommentarer:

 1. Det lär nog bli en del julböcker här också men än har jag inte börjat.

  SvaraRadera
 2. Den här är jag lite nyfiken på. Har läst en annan bok av henne som jag har gillat.

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten. Här skiner solen idag, men riktigt ordentligt blåsigt, bäst att göra sig förberedd för eventuella strömavbrott, var ett kort i går kväll. Blir ju kompakt mörker då såhär års...

  SvaraRadera
 4. Jag har faktiskt tänkt att för första gångenläsa lite julromaner i år. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Saffranspannkaka har jag aldrig ätit.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten! Den vill jag nog läsa.

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten! Julböcker brukar vara så mysiga att läsa :D

  Kram och god söndag!

  SvaraRadera
 8. Saffranspannkaka är ju väldigt gott! Länge sedan jag åt.

  SvaraRadera
 9. Min far drakk äppelcidervinäger hver morgen :-) Han mente det var så godt for helsen.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 10. Det där verkar vara en mysig bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. Julstök vill jag inte ha, men julmat är gott. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 12. lite sol är aldrig fel. den kom på eftermiddagen här. blåst har det gjort hela dagen. känner igen din bok men har inte läst den. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 13. Ännu ett härligt omslag - jag gillar dom med djur på :-)

  Hoppas du fick en riktigt solig långpromenad!

  Ha en fin start på veckan :-)

  SvaraRadera
 14. Jag börjar nog till helgen med julromaner. Den här ligger bra till!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.