söndag 15 november 2020

Söndagens smakbit, v. 46 Älskade jävla jul


Jag vaknar av hammarslag. Bank, bank, bank ... tystnad, och så samma bankande igen. Blicken söker sig till den gammaldags väckarklockan som jag vägrar kassera. Den som rytmiskt tickar och får mig att somna om kvällarna. Tick-tack, tick-tack. Visarna rör sig framåt, inte digitalt, utan med korta ryck, varje sekund. Jag vrider upp den när uret stannar, men själva ringfunktionen använder jag inte numera. Man kan få hjärtstopp av det ljudet, och jag tycker om att vakna till harmoniska och lugna toner. Att som denna morgon vaka till hammarslag från köket är för tillfället en harmoniskt känsla, det innebär att Melker äntligen har hittat tillbaka till arbetslusten, och drömmen om ett färdigt kök till jul blir med ens mer verkligt.
s. 162 ur Älskade jävla jul av Birgitta Bergin

Och visst är det väl så, i alla fall för mig, att jag har ett tudelat förhållande till julen. Egentligen föredrar jag påsken som högtid, men julen har sin charm den också, inte minst ur mysfaktor så här under den mörka årstiden. Det är stressen och kommersen jag har svårt att förlika mig med. Stressen över att inte kunna leva upp till mina och andras förväntningar, faktiska eller inbillade och väldigt sällan nödvändiga. Vissa traditioner kan man ju försöka hålla på, de viktigaste. Andra är väl bara att sålla bort? Hur som helst, jag har börjat få julkänslor som sig bör i november. Men jag lovar, när december är här och julen står för dörren, då kommer alla julkänslor att vara som bortblåsta. Det är mitt dilemma.

Hoppas att du har en bra helg. Jag har ägnat mig åt det vanliga. En kombination av nattsuddande, vila, läsning, städ och tvätt och långpromenader. Idag måste jag också fokusera på att komma vidare med min korrekturläsning. Jag har deadline på ett manus så piskan viner. Och så väntar jag hem äldsta dottern. Jag ska hjälpa henne att skriva ett CV.

11 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten! Den ska jag nog läsa!

  SvaraRadera
 2. I år kan man alltid välja bort de jultraditioner som känns alltför jobbiga och skylla på covid-19 ;)

  SvaraRadera
 3. Julböcker får vänta ett tag till innan jag ger mig på dem, men någon hoppas jag att det ska bli i år 😊

  SvaraRadera
 4. Räknar mig som jul-hatar sedan fyrtio år tillbaka. Ensamstående mamma, dålig ekonomi, press och stress, aldrig räcka till. Så ja, precis som du så hatar jag julhysterin med all kommers som det blivit. Men numera har jag inga problem med julen, min omgivning vet hur jag känner. Men att läsa en bok om julen...det hoppar jag över, men tack för smakbit!

  SvaraRadera
 5. I år längtar jag efter jul, trots att det inte blir samma familjejul som det brukar

  SvaraRadera
 6. adventstiden tycker jag är fin med alla ljus överallt. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Det är lite tidigt för julböcker för mig, men tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Är lite sugen på att läsa boken. Har läst någon annan bok av Bergin som jag gillat.

  SvaraRadera
 9. Jag har släppt det mesta kring julen och gör det jag tycker är viktigt numera. Men förra året hade jag dåligt med julkänsla och i år blir det nog än värre. Kommer bli en trist jul när inga mor- och farföräldrar kommer hit.

  SvaraRadera
 10. Jag älskar julen och blir inte stressad alls. Vi håller det enkelt, antingen för oss själva eller med knytkalas med vänner. Inga julklappar alls vilket väl är det som gör att lugnet kan behållas hela vägen :-)

  Ha en fin start på veckan!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.