onsdag 7 oktober 2020

Det blå mellan himmel och hav av Susan Abulhawa


Efter Morgon i Jenin läser jag nu Det blå mellan himmel och hav, som även den gör mig tagen. Författaren skriver om ett starkt levnadsöde på ett både vackert och brutalt sätt. Berättelsen är skickligt skriven och mycket fängslande även om jag tyckte bättre om Morgon i Jenin, en roman som jag tyckte att jag kom in i och upplevde starkare än jag gör med den här berättelsen.

Familjen Baraka lever ett stilla liv i byn Bett Daras, belägen i Palestina längs den gamla karavanvägen mellan Egypten och Syrien. Umm Mamdouh (ordagrant Mor till Mamdouh) blir tidigt änka och är känd i byn för att stå i nära förbindelse med djinnen Sulayman. Hennes tre barn växer alla upp till starka och självständiga individer. Äldsta dottern Nazmiyeh har en vass tunga och är den som hämtar hem modern från hennes irrande strövtåg i omgivningarna. Sonen Mamdouh blir tidigt familjens överhuvud, lär sig allt om biodling och hamnar till slut i USA. Den yngsta dottern Mariam har begåvats med ett grönt och ett brunt öga, lär sig läsa på helt egen hand och har en trälåda fylld med drömmar.

Men livet för familjen Baraka förändras dramatiskt 1948 när israeliska styrkor stormar byn och ödelägger den i samband med att den israeliska staten utropas. Umm Mamdouh och hennes barn tvingas ut på en lång vandring mot Gaza för att de där ska finna en fristad, en vandring som ger återverkningar på kommande generationer. Sextio år senare lever Mamdouhs barnbarn Nur i USA. Hon förälskar sig i en palestinsk läkare och följer efter honom till Gaza. Där lär Nur känna sin släkt genom Nazmiyehs dotter Alwan och barnbarnet Khaled, en pojke som drabbats av locked-in-syndrome efter en bombräd och därför inte kan kommunicera annat än genom blinkningar.


Susan Abulhawa
Det blå mellan himmel och hav
via Storytel
ISBN: 9789113073408
Finns hos Adlibris och Bokus

1 kommentar:

  1. Låter som det är lite för jobbiga namn för mig, jag blir lätt förvirrad och blandar ihop personer då.
    Min mamma hade en väninna som hade ett blått och ett brunt öga, det var också lite förvirrande :-)

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.