fredag 30 oktober 2020

Höst vid Sommen av Camilla Dahlson


En riktig höstig bok, passande årstiden. En sån där varm pärla som får mig att längta efter en varm mugg te, en sprakande brasa tillika sprakande höstträd och ett inbjudande soffhörn med en pläd att svepa in mig i. Dahlson har återigen fångat en härlig stämning i sin fina feelgoodroman.

Vanja har varit journalist på dagstidningen i många, många år när förändringens vindar inte bara kommer i kapp utan rent av blåser omkull henne. Börja jobba digitalt eller bli uppsagd är beskedet från cheferna och Vanjas värld sätts i gungning.

Inte heller på hemmafronten finns det stöd eller tröst. Vanjas man Per är helt upptagen av sociala medier och att hänga på krogen med sina betydligt yngre kollegor.

Vanja packar en väska och kör till Svalarps gårds bed & breakfast för att få tid att tänka och fatta ett beslut om jobbet.

Väl där visar det sig att gården har ytterligare en besökare, en författare som skriver på sin kommande bok. Kommer det mötet att göra att Vanja tvingas fatta fler och större beslut om framtiden än vad hon hade tänkt när hon kom till Svalarp?


Camilla Dahlson
Höst vid Sommen
via Storytel
ISBN: 9789179032906
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 29 oktober 2020

Bara på besök av Beth O'Leary


Vilken totalt ljuvlig feelgoodroman. En lite annorlunda twist på storyn med ljuvliga karaktärer att ta till sitt hjärta. Så varmt berättad.

Eileen är trött på att vara 79 år samtidigt som Leena, hennes dotterdotter är trött på att vara trettioåring. Nu är det kanske dags för de båda kvinnorna att byta plats?

Överpresterande Leena Cotton blir beordrad att ta två månader tjänstledigt efter att ha brutit samman under en stor presentation på jobbet. Sorgen hon bär på hinner i kapp henne och hon flyr hem till mormor Eileen i Yorkshire för att vila upp sig. Eileen ska snart fylla åttio och har just blivit lämnad av sin man. Hon längtar efter en ny chans till kärlek, men den pyttelilla byn erbjuder inte många passande herrar.

Leena förelår en lösning: att de byter liv under två månader. Eileen kan bo i London och leta efter kärleken. Under tiden kan Leena ta hand om Eileens förpliktelser i lantliga Yorkshire. Men de blir snart varse att det inte är så enkelt som de trott att vara på besök i varandras liv ...

Leena inser att ett långdistansförhållande inte är så romantiskt som hon trodde, och sedan är det Jackson, den där irriterande perfekta läraren med de blå ögonen, som hela tiden dyker upp och försöker överglänsa henne när hon ska imponera på byborna i majfestivalkommittén.

Eileen är omåttlig populär bland såväl sina nya grannar som Londons äldre singelmän. Men kanske fanns hennes själsfrände närmare hem än hon trodde?

Berättelsen är varm och djupbottnad och jag är så glad över att O'Leary är tillbaka med en ny roman efter Sambo på försök.


Beth O'Leary
Bara på besök
via Storytel
ISBN: 9789177713333
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 28 oktober 2020

Jul i Byvalla av Karin Janson


Så där ja, vi närmar oss jul och jag har börjat smyga in julromaner i min läsning. En så härlig tid på året. 

Nu har julen kommit till Byvalla och okej, jag läser inte serien i rätt ordning, men det får duga. Jag har läst Byvalla 1, 2 och 3 innan jag tog mig an julen eftersom jag har sagt till mig själv att inte börja läsa julromaner innan november. Och nu är jag ändå tidigt ute!

Snön ligger djup i Byvalla. Sista avsnittet av teveserien Kärlek på gården ska visas på julafton och Hanna och Micke måste fortsätta att hålla sin relation hemlig till dess det är över. Egentligen borde hon väl inte titta, men ibland fastnar Hanna framför teven och tvingas se Micke i en romantisk scen med någon av de där stockholmstjejerna. Dagen innan julafton visar det sig att Micke lovat att vara med på uppesittarkväll i tevestudion i Stockholm tillsammans med både Mikaela och Veronika. Samtidigt är Lennart på julgransjakt på Mickes mark med får sig en otrevlig överraskning.

När julafton väl kommer råkar både Micke och Lennart ut för bekymmer på var sitt håll och Hanna som har sett fram emot en första jul tillsammans med Micke börjar långsamt tappa hoppet ... var håller han hus egentligen?

En ljudboksserie inläst av härliga Cecilia Forss som tillsammans med Karin Jansons författarskap gör karaktärerna så levande. En varm feelgood som kryper nära.


Karin Janson
via Storytel
ISBN: 978917735672

tisdag 27 oktober 2020

Baka med Lo av Katarina Ekstedt


En riktigt fin och färgsprakande bilderbok som innehåller smaskiga recept på morotskaka och blåbärsmuffins. Jag tycker om kombinationen, att göra en bok till något mer. I det här fallet en receptbok samtidigt som det är en spännande berättelse om några vänner som fixar ett födelsedagskalas.

Det är Benny Björns födelsedag och Lo bestämmer sig för att fixa en riktig ÖVERRASKNINGSFEST. 

Det plockas blåbär, morötter, bakas och fixas ... och till slut blir det ett hejdundrande kalas!

Boken om Lo är en ny serie för barn där fakta blandas med äventyr. En jättemysig bok som uppskattades stort av Lilleman, 3 år.Katarina Ekstedt (text)
Kajsa Hallström (bild)
Baka med Lo
Triumf förlag
ISBN: 9789189083103

måndag 26 oktober 2020

Begravningsbyrån Tranan - Härlig är framtiden av Ewa Klingberg


Klingberg är glädjande nog tillbaka med en ny bok i serien om begravningsbyrån Tranan. Den här gången är det vår, men det är inte bara våren som blomstrar, det gör också kärleken. Christoffer och Sandra har äntligen tagit steget att flytta ihop. Sören ger avkall på livets goda för att vara sin flickvän till lags. Och moster Majken har bestämt sig för att inte leva ensam. Men hur går det med hennes fyrbenta familjemedlem när den nya fästmannen är allergisk?

På kontoret tvingas Sandra erkänna för sig själv att hon är trött på delat chefskap. Beslut fattas ständigt över hennes huvud och personalen har fullt av egna idéer. Sandra börjar få nog, men skulle hon klara av att driva Tranan utan moster Majken?

Det här är den sjätte delen om begravningsbyrån Tranan och jag ser fram emot fler delar i den här feelgoodserien som så skickligt blandar död och sorg med entreprenörskap och kärlek.


Ewa Klingberg
Begravningsbyrån Tranan - Härlig är framtiden
Historiska media
ISBN: 9789177892311
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 25 oktober 2020

Söndagens smakbit, v. 43 Kalla, vita vinternätter


Jag ligger i badkaret med mängder av värmeljus omkring mig. Ett glas Cabernet sauvignon från Australien står på toalettlocket och badskummet når ända upp till hakan på mig. Jag känner mig lite som Carrie i Sex and the City. Den enda skillnaden är att Carrie Bradshaw aldrig skulle ligga och läsa Nordisk kriminalkrönika från 1998. 
s. 49 ur Kalla, vita vinternätter av Christoffer Holst.

Underbart, Cilla i boken, ägnar sig åt vad jag brukar syssla med på helgen. Ett skönt bad med ett glas vin, badskum och levande ljus. Men jag brukar läsa feelgood och lyssna till musik samtidigt.

Den här helgen har hittills varit skön och avslappnad. Igår sov jag och Lilleman länge, ända till åtta-nio och sedan bakade jag en äppelpaj som jag tog med till min exman för fika när jag ändå skulle köra in en av döttrarna dit. Därefter hem för en hundpromenad i sällskap av lillfis och en ljusbok i ena örat och till kvällen gott soffhäng med med sönerna, grannen, grannbarn, vin, godis, chips och Estoniadokumentären på Dplay. 

Idag väntar tvätt, bilkörning och långpromenad. Och så ska jag försöka hinna skriva lite också. Har två manus riktade mot ungdomar som jag vill grotta in mig i. Känner skrivglädjen komma krypande och den vill jag hinna fånga upp. Imorgon är det jobb, studiedag, men sedan har jag ledigt i några dagar och då ska jag väl hinna skriva en del.

lördag 24 oktober 2020

Under Londons broar av Jojo Moyes


En så varm och mysig berättelse med stort djup och närvaro som handlar om att välja väg i livet och välja sin egen familj. På sitt originalspråk utkom boken redan 2009 men det är först nu som den översätts till svenska. Tack för det!

Fjortonåriga Sarah lever för sin häst, Boo. Hon har fått den av sin morfar Henry, med en förhoppning om att hon i framtiden ska följa i hans fotspår och bli en del av den franska elitryttarstyrkan Le Cadre Noir. Men när Henry hamnar på sjukhus får Sarah problem, och plötsligt riskerar hon att mista både Boo och drömmarna om Frankrike.

Advokaten Natasha står alltid på de svagas sida. Men i privatlivet är det desto kämpigare - trots att de skilt sig tvingas hon fortfarande dela hus med sin karismatiske exmake Mac. När Sarah dyker upp i Natashas värld bestämmer hon sig för att strunta i alla regler och ta flickan under sina vingar. Och det beslutet kommer förändra allt i Natashas liv ...


Jojo Moyes
Under Londons broar
Printz Pubishing
ISBN: 9789177712794
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 23 oktober 2020

Byvalla 2 av Karin Janson


En underbar ljudbokserie, uppläst av Cecilia Forss som hjälper till att göra de härligt unika karaktärerna ännu mer levande. Avsnitten är lagom långa och slutar med nagelbitande cliffhangers som gör det nästintill omöjligt att sluta läsa. Bara ett avsnitt till ...

I Byvalla är det inte krig!

På tåget ner till Köpenhamn känner Henny sig illa till mods. Hon har aldrig förut gjort något så stort utan att berätta det för någon, framförallt inte utan att berätta det för Fanny. Samtidigt som det dåliga samvetet gnager inombords känner hon sig ensam. Men Fanny, hennes tvillingsyster, skulle inte förstå. Frågan är om någon i Byvalla skulle förstå. Men den lite framfusiga killen som satt sig bredvid henne på tåget är i alla fall en bra distraktion från tankarna.


Karin Janson
Byvalla del 2
Uppläst av Cecilia Forss
ISBN: 978917735662

torsdag 22 oktober 2020

De sista barnen på jorden och skräcken från yttre rymden av Max Brallier


En skojig berättelse, och orginalserie från Netflix, som jag tror kan tilltala många barn, även de som kanske inte har läsning som favoritsyssla. De många illustrationerna med tillhörande pratbubblor för läsaren in i handlingen och fantasin och förstärker texten.

Det här är fjärde delen i serien om De sista barnen.

Det är första vintern sedan Monsterapokalypsen började. För Jack och hans vänner betyder det slädkatapulter, episka snöbollskrig och ett monstercoolt julfirande Men den snövita idyllen mörknar när en ny skurk dyker upp i stan. Och den här gången är det en människa ...

När skurken stjäl Jacks monsterdräparvapen, Skäraren från Louisville, bestämmer han sig för att ta det tillbaka. Men det blir inte lätt. Jack, June, Quint och Dirk upptäcker snart att vapnet är nyckeln till en ondskefull plan som hotar hela deras värld ...

En fartfylld och humoristisk berättelse. Ett fint tips till kommande läslov.


Max Brallier (text)
Douglas Holgate (bild)
De sista barnen på jorden och skräcken från yttre rymden
HarperChildren Harpercollins.se
ISBN: 9789150948745
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 21 oktober 2020

Vinterkrigare av Agneta Arnesson Westerdahl


Det här är andra delen av Arnesson Westerdahls välskrivna och spännande vikingaserie. Extra spännande för mig att läsa nu, då jag snart ska starta upp tema vikingatiden i historieundervisningen i min fyra. Berättelsen är målande och skickligt beskriven och nu ser jag fram emot att del tre ska ges ut.

En höstkväll år 842 luras den unga Rindi ombord på ett skepp, efter att slavhandlaren Ingjald har gästat hennes hem. Besöket förändrar för alltid livet för människorna på den gotländska gården.

Skeppet seglar iväg med Rindi ombord. Hon lyckas senare fly, men har styr och säljs till en annan slavhandlare. Med en säck bärnsten över ryggen, och illa däran, tvingas hon sedan vandra tillsammans med andra fångar längs Bärnstensvägen över Alperna. Till sist ställs hon inför ett avgörande val: att döda eller dö.

Du hör ju, hur spännande som helst.


Agneta Arnesson Westerdahl
Vinterkrigare
Historiska media
ISBN: 9789175459431
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 20 oktober 2020

Maskrosbarnen och stöldligan av Jenny Jennerhed


En fin berättelse med många bottnar. Dels är den känslosam och beskriver utsatthet på ett ärligt och rättframt sätt, dels är den spännande med ett driv som gör att man som läsare kastas in i handlingen. Jag blir helt klart berörd och hoppas på att få läsa fler böcker om Maskrosbarnen.

Noel är Isas bästa kompis, fast bara när ingen ser. Det sista Isa vill är att de vanliga kompisarna ska tycka att hon är konstig. Hon har nog med problem och är livrädd att någon ska upptäcka hennes mörka hemlighet: att mamma dricker.

En stöldliga härjar på orten och när Isas mammas örhängen försvinner blir Isa anklagad.

Av en slump snubblar hon och Noel över stöldligans hemliga gömställe och Isa bestämmer sig för att leta upp örhängena och visa att hon är oskyldig. Tjuvarna är dem hack i häl. Isa och Noel har ingenstans att gömma sig.


Jenny Jennerhed
Maskrosbarnen och stöldligan
Idus förlag
ISBN: 9789189147782
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 19 oktober 2020

Kajakbyggerskan av Gunilla Cullemark


Är det slumpen, en högre mening eller stundens ingivelse? Vem vet. Mias beslut att bygga en kajak kommer som en överraskning, inte minst för henne själv som inte har gjort något liknande sedan träslöjdens skeva smörknivar. Nyseparerad, sviken och med en vardag som främst består av att betrakta livet från sitt fönster antar hon utmaningen.
När hon ger sig i kast med kajakritningarna tar hennes inre resa fart. Nya människor korsar hennes väg och ger henne energi, och när den australiske kajakbyggaren Jim dyker upp påvkeras hon på ett sätt hon inte kan värja sig mot.
Mia pendlar mellan invanda mönster och en stark frihetslängtan. Sakta sätts något igång inom hennes som tidigare varit stumt - kan hon stänga den gamla dörren i sitt liv och bara ge sig hän?

Baksidestexten lockar till läsning och verkar lova en härlig feelgood där livskriser vänds till något positivt. Precis vad jag gillar att läsa om. Mias beslut att bygga en kajak trots att träslöjdeslektionerna enbart lärde henne tillverka skeva smörknivar har dessutom en humoristisk ton. Feelgood är min genre och som vanligt känns det hoppfullt att det verkar ordna sig på slutet. Berättelsen om Kajakbyggerskan är lågmäld och fin, men det är något som gör att jag tyvärr inte riktigt kommer in i handlingen. Jag tycker att den är lite väl långsam vilket gör att jag tappar intresse och fokus.


Gunilla Cullemark
Kajakbyggerskan
Hoi förlag
ISBN: 9789176972281
Finns hos Adlibris och Bokus 

söndag 18 oktober 2020

Söndagens smakbit, v. 42 Under Londons broar


Mattan på rektorns kontor var intensivt mörkblå och så inbjudande mjuk att nästan ingen elev som hamnade därinne kunde låta bli att tänka på hur det skulle kännas att ta av sig skorna och borra ner sina nakna tår i den. Det kanske var därför många av mr Phipps vanartiga besökare verkade så tankspridda, inte ett tecken på att skolan hade hög ADHD-procent.
Sarah blev inte distraherad av mattan. Hon distraherades av det faktum att hon på nästan två dygn inte kunnat ta sig till stallet.
s. 144 ur Under Londons broar av Jojo Moyes.

Det kändes som födelsedag och julafton, allt i ett, när jag öppnade bokpaketet och fann den här juvelen. Moyes är en av mina absoluta favoritförfattare. Det här är en av hennes tidiga romaner, men nu för första gången översatt till svenska och den håller samma fina kvalité som hennes senare verk.

Den här helgen ... jag försöker mitt bästa att landa i något nytt. Lördagspromenad med äldsta och yngsta barnet (idag blir det också en promenad och förhoppningsvis i solsken), tvätt, städ, möbelmåleri, lite ommöblering, Netflix, läsning ... På kvällen slumpade det sig att jag började titta på dokumentärserien om Estonia. Så fruktansvärt hemskt och idag tänker jag skriva.

Många tankar. Många känslor. Gammalt blev nytt.

lördag 17 oktober 2020

Vi ses i Beachcomber Bay av Jill Mansell


En mysig feelgoodroman uppläst av en av mina absoluta favoriter, Gunilla Leining. Det är en mysig berättelse fylld av kärlek och kärlekstrassel som gör att bokens alla vändningar känns oväntade och spännande. Berättelsen är också fylld av ett komplicerat systerskap som trots slitningar och gnabb beskrivs med värme och lojalitet.

När Clemency och Sam träffas första gången blir det ett möte de aldrig ska glömma. Det finns något mellan dem, men problemet är att han är gift.

Tre år senare har Clemency flyttat tillbaka till sin mysiga hemby St Carys i Carnwall för att jobba med sin vän Ronan. Även hennes styvsyster Belle letar sig ner till idyllen vid havet men av helt andra orsaker, och då vänds Clemencys liv upp och ner.

Den lilla byn St Carys gömmer många hemligheter och förvecklingar. Mitt i händelsernas centrum står Clemeny, Ronan och Belel som alla längtar efter kärlek men samtidigt drivs av starka vänskapsband och gamla löften. 

Jag ser fram emot att läsa fler romaner av Mansell.


Jill Mansell
Vi ses i Beachcomber Bay 
via Storytel
ISBN: 9789188901866
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 16 oktober 2020

Hotell Kallbacka: vägen hem av Alexandra Lindfors


En riktigt mysig feelgood som enligt mig innehåller allt en bra roman bör ha. Spänning, vänskap, förnyelse och kärlek.

Syskonen Oliva, Carl och Madina lever olika liv långt ifrån den lilla ort i Norrlands inland där de vuxit upp. Barnmorskan och trebarnsmamman Olivia gör sitt bästa för att räcka till båt hemma och på jobbet. Hur hon än anstränger sig känns vardagen alltmer frustrerande och en känsla av otillräcklighet fyller henne.
Storstadskillen Carl är nybliven pappa och känner sig alltmer kvävd i den tillvaro som präglas av trånga kostymer och stela mötesrum. 
Madina är den rastlösa i familjen som ständigt varit på resande fot sedan hon lämnade barndomshemmet i Kallbacka. Hon har nu funnit kärleken på oväntat håll, en kärlek som vänt hennes liv upp och ner. 
När syskonen samlas för att fira jul tillsammans får de en julklapp som kommer att förändra deras liv för alltid. Denna jul blir början på en ny och annorlunda tillvaro för dem alla. En tillvaro som bjuder många möjligheter och nya bekantskaper men även utmaningar och ovisshet.

Hotell Kallbaka: vägen hem är Lindfors debutroman och jag ser fram emot att få läsa fler romaner av henne.


Alexandra Lindfors
Hotell Kallbacka: vägen hem
via Storytel
ISBN: 9789189179035
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 15 oktober 2020

Mina drömmars värde av Yvonne Ehn


En riktigt fin bok som tar läsaren med på en resa av förändring. Det är en hoppfull roman om sinnesfrid och om att finna lyckan i sig själv.

Olivia har tröttnat på sitt enformiga jobb och livet som singel i storstan. Hon bestämmer sig för att bryta upp och slumpen gör att hon hamnar i den lilla idylliska orten Tranköping. Där anpassar hon sig snabbt till det lugna tempot och tycker att livet känns underbart. Hon får nya vänner och grannen, tant Att, blir som en extramormor för henne. Under en utekväll träffar hon den charmige Jonas och under några veckor är tillvaron helt perfekt. Men så gör Olivia sitt livs misstag - hur ska hon någonsin kunna ställa allt till rätta igen?

En varm roman fylld av självförverkligande, en inre utveckling, vänskap och kärlek.


Yvonne Ehn
Mina drömmars värde
via Storytel
ISBN: 9789178293353
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 14 oktober 2020

Halleholm: Lovisas val av Ruth Kvarnström-Jones

En bok med ett riktigt drömmigt omslag. Berättelsen är driven, även om jag stundtals tycker att den saktar fart och skulle vunnit på att låta några lite mer sega scener redigeras bort.

Lovisa Lindegren lever sitt drömliv i London, tills hon förlorar jobb och självupptagen fästman under en och samma vecka.
Tilltufsad återvänder Lovisa till den svenska kuststaden Halleholm där hon har ärvt sina farföräldrars bageri och kafé på torget; ja, hela det 1700-talshus där farfar Johan bakade sina berömda kanelbullar och farmor Amelia sydde haute couture till Stockholms societet på mellanvåningen.
Men testamentet innehåller en hake: om Lovisa vill sälja egendomen innan hon fyller 30, måste hon sälja till den andra grenen av släkten - familjen Halleholm. Och efter en tragisk händelse i det förflutna, har Lovisa även ärvt den djupa och bittra fejden mellan släktgrenarna Lindegren och Halleholm.
När industrimagnaten Reuben Halleholm använder all sin korrupta makt för att tvinga Lovisa att sälja huset måste hon överväga sina begränsade val. Vågar hon öppna bageriet på nytt? Har hon det som krävs för att föra familjetraditionen vidare?
Och när Reubens bror Axel återvänder till Halleholm och känslor väcks inom Lovisa blir valet ännu svårare. Hur ska hon kunna stå fast vid lojaliteten mot sin älskade farmor Amelia?

Halleholm: Lovisas val är en modern Romeo och Julia-historia, en släktsaga som utspelar sig i en pittoresk ort i Stockholms skärgård. En berättelse om kärlek, lojalitet - och ljuvliga kanelbullar.


Ruth Kvarnström-Jones
Halleholm: Lovisas val
Printz Publishing
ISBN: 9789177712831
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 13 oktober 2020

L+Ove=Love av Karin AskerinLove går i trean och drömmer om att bli rockstjärna. Hans stora intressen är att lyssna på musik, spela gitarr, skriva låtar och Pokémon Go. I fyran vill Love börja musikklass på Blomstraskolan. Kommer Love bara in på skolan blir han säkert rockstjärna. Och kanske finns det någon på skolan som vill bli hans kompis? Först måste Love bara klara sångprovet på skolans audition.


L+Ove=Love utspelar sig i Västerås och är en bok om drömmar, saknad, vänskap och mycket musik. Jag tycker att den är både driven och spännande och serveras med ett djup. Trots att den är fylld av ensamhet och saknad är den också fylld av värme och hopp. Även om man saknar någon behöver det inte betyda att man är ensam och det värmer.


Karin Askerin
L+Ove=Love
Idus förlag
ISBN: 9789189147454
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 12 oktober 2020

När allt är över av Clare Mackintosh


En oerhört stark skildring och så skickligt skriven. Inte alls förutsägbar utan bara driven och känslosam rakt igenom. Jag vill aldrig att berättelsen ska ta slut. Den är både vacker, sorglig och kärleksfull, allt i ett. Berättelsen hoppar lite mellan olika tidsepoker och med två olika scenarior vilket till en början gör mig förvirrad. Speciellt som jag lyssnar till boken vilket kräver att jag är extra skärpt. Men jag kommer snabbt in i hur berättelsen är uppbyggd.

Max och Pip har ett sådant där förhållande som alla vill ha. De älskar och stöttar varandra och har det genuint bra tillsammans. De är helt enkelt "det perfekta paret" och lyckan är total när de får sonen Dylan.

Det visar sig dock tidigt att Dylan lider av en aggressiv och obotlig form av cancer. Vid tre års ålder har han kraftiga hjärnskador och är mycket illa däran. Dygnet runt kretsar föräldrarnas liv kring sjukhusbesök, behandlingar och anpassningar.

En dag får de ett ohyggligt besked: Dylan kommer aldrig att kunna leva något som ens liknar ett fullvärdigt liv. Max och Pip ställs inför ett helt omöjligt beslut och som om inte det vore nog är de, för första gången någonsin, inte överens. De vill inte samma sak. "Det perfekta paret" glider allt längre ifrån varandra samtidigt som avgrunden öppnar sig under dem.

En oerhört gripande berättelse.


Clare Mackintosh
När allt är över
via Storytel
ISBN: 9789178616930
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 11 oktober 2020

Söndagens smakbit, v. 41 Vinterkrigare


När slavföljet närmar sig bryts byn svardagsljud av skrik och skrammel. Kvickt föser byborna iväg småbarnen in i de minsta hålorna, och när Ormika lyfter blicken upptäcker han att de större barnen istället klättrar uppför klippan med hjälp av små gropar som huggits in i berget. Där på toppen känner de sig säkra. Så skulle han också ha gjort.
Men nu ska slavarna drivas uppför kullen till klippan, och han vänder hästen, rider ned igen och jagar på den Med sina bördor tar de sig uppför den lilla sluttningen, och snart är kullen fylld av folk.
Kolenka ropar till sig Václav som kan språket, och Ormika lyssnar.
- Vi ska ha mat och sovplatser till alla. Ni vet vad det betyder, eller hur? gastar Kolenka från hästryggen medan han granskar byborna.
s. 117 ur Vinterkrigare av Agneta Arnesson Westerdahl.


Idag ska jag jobba lite, lite med att planera upp nästa avsnitt i NO:n, men jag ligger rätt bra i fas och gjorde mycket av min förtroendetid kvar på jobbet i veckan. Skönt.
Resten av helgen ägnas åt sista sättningen av kommande bok Rakt fram är den rätta vägen, åt att läsa och skriva och promenera. Hösten alltså. Jag gillar den. Så vida det inte regnar på tvären och det förstås, jag och mörkret är inte bästa vänner, men vi jobbar på det. 
Jag har också plöjt avsnitt på avsnitt i "min" serie, börjat titta på en film som jag dock pausade för att ta min standard-helgtupplur i soffan. Så skönt.
Helgen ... den här veckan tycker vi om varandra!

lördag 10 oktober 2020

Emmas nya liv av Anna Alemo


En mysig och varm feelgood. Lite väl förutsägbar kanske, men så skönt att läsa såna böcker ibland också. Just nu sitter jag ändå här och önskar att det verkliga livet kunde vara lite mer feelgood med den sanna förvissningen om att allt ordnar sig till slut. Och inte sen ... senare, någongång utan inom en snar framtid. Det är det trygga med feelgoodläsning och varför jag älskar genren så.

En otrohet vänder snabbt upp och ner på hela tillvaron. På ett ögonblick är Emma nyskild och försöker anpassa sig till varannan veckalivet med barnen. Exmannen har flyttat ihop med sin nya unga kvinna, tillika barnens nya bonusmamma, och verkar oförskämt lycklig. Hur kan livet vara så orättvist?

Trots att Emma är förvirrad och en smula bitter är hon fast besluten att få ihop sitt nya liv. När hon tänker efter har hon ändå mycket att vara tacksam över.

När hon träffar den charmige sångaren och tonårsidolen Peter ändras allt. Han är nästan tio år yngre och otroligt snygg. Att yngre tjejer, däribland Emmas egen dotter, flockas runt honom är inte svårt att förstå. Emma däremot är inte intresserad av honom.

Inte på något sätt ... 


Anna Alemo
Emmas nya liv
via Storytel
ISBN: 9789198544619
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 9 oktober 2020

En liten bok om mycket bajs av Anna Hansson


En intressant, smått humoristisk men framförallt lärorik bok om en rad olika djur och deras ... bajsvanor. En kort faktabok som jag tänker kan ligga till grund för fler nyfikna frågor och fördjupat arbete om djur och hur de lever. Lämpar sig väl på förskolan och kanske i förskoleklass.

Vet du vilket djur som bara bajsar en gång i veckan? Vilket djur som kan bajsa över 100 kilo på en dag? Och vilket djur som inte bajsar en enda gång på hela vintern?

Det, och mycket mer, får du veta i den här boken!


Anna Hansson (text)
Lotta Myrfelt (bild)
En liten bok om mycket bajs!
Idus förlag
ISBN: 9789189147713
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 8 oktober 2020

Som stjärnor faller av Lin HallbergEn lite annorlunda hästbok med fokus på kärlek och magi där verkligheten blir till något helt annat när gränsen mellan nu och då suddas ut.

Tess och Tom. Tom och Tess. Och lite Liv. I Som stjärnor faller skildrar Lin Hallberg hur kärlek och lojalitet till en häst kan ge så mycket kraft att man kan gör det till synes omöjliga för att rädda den. Det är en spännande men framför allt vacker och smått sorglig berättelse.

Det gamla huset vid Bäckafallet står öde, men Tess föräldrar tänker följa hennes mormors sista vilja. En kall januaridag lämnar de stan ovetande om att sorgen har öppnat dörrar inom Tess som får henne att uppelva saker som inte går att förklara. Tess känner sig halv utan vännen Liv vid sin sida och söker tröst i de stora skogarna där hon möter Tom och hans häst Stjärna. Tom vill lära Tess att rida, han säger att han behöver hennes hjälp. 

"Varför just jag?" frågar Tess. 

"Du var den enda som såg mig", svarar Tom.


Lin Hallberg
Som stjärnor faller
via Storytel
ISBN: 9789163894152
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 7 oktober 2020

Det blå mellan himmel och hav av Susan Abulhawa


Efter Morgon i Jenin läser jag nu Det blå mellan himmel och hav, som även den gör mig tagen. Författaren skriver om ett starkt levnadsöde på ett både vackert och brutalt sätt. Berättelsen är skickligt skriven och mycket fängslande även om jag tyckte bättre om Morgon i Jenin, en roman som jag tyckte att jag kom in i och upplevde starkare än jag gör med den här berättelsen.

Familjen Baraka lever ett stilla liv i byn Bett Daras, belägen i Palestina längs den gamla karavanvägen mellan Egypten och Syrien. Umm Mamdouh (ordagrant Mor till Mamdouh) blir tidigt änka och är känd i byn för att stå i nära förbindelse med djinnen Sulayman. Hennes tre barn växer alla upp till starka och självständiga individer. Äldsta dottern Nazmiyeh har en vass tunga och är den som hämtar hem modern från hennes irrande strövtåg i omgivningarna. Sonen Mamdouh blir tidigt familjens överhuvud, lär sig allt om biodling och hamnar till slut i USA. Den yngsta dottern Mariam har begåvats med ett grönt och ett brunt öga, lär sig läsa på helt egen hand och har en trälåda fylld med drömmar.

Men livet för familjen Baraka förändras dramatiskt 1948 när israeliska styrkor stormar byn och ödelägger den i samband med att den israeliska staten utropas. Umm Mamdouh och hennes barn tvingas ut på en lång vandring mot Gaza för att de där ska finna en fristad, en vandring som ger återverkningar på kommande generationer. Sextio år senare lever Mamdouhs barnbarn Nur i USA. Hon förälskar sig i en palestinsk läkare och följer efter honom till Gaza. Där lär Nur känna sin släkt genom Nazmiyehs dotter Alwan och barnbarnet Khaled, en pojke som drabbats av locked-in-syndrome efter en bombräd och därför inte kan kommunicera annat än genom blinkningar.


Susan Abulhawa
Det blå mellan himmel och hav
via Storytel
ISBN: 9789113073408
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 6 oktober 2020

Lättklätt i tryckkammaren av Karin Brunk Holmqvist


Brunk Holmqvist kan konsten att bygga upp ett trevligt, ofta udda och karaktäristiskt persongalleri i sina mysiga böcker. Inget undantag den här gången. Hennes romaner är ofta fyllda av såväl vemod som humor. 

Det lilla huset i Ljunglyckorna på Österlen är perfekt för pensionärerna Agnes och Adolf. De trivdes aldrig i lägenheten inne i samhället.

Agnes tänker påta i trädgården och ska äntligen skaffa katt. Adolfs plan är mer stillasittande och han förstår inte vad de ska med ett kattskrälle till, men snart nog får han annat att tänka på. För i husen omkring sker det saker!

Grannparet Rut och Herman blir snabbt deras vänner, och herrarna tar för vana att försvinna in i Hermans bod på kvällarna. Där vankas det starka drycker och lättklädda damer ... Annat är det hos Luta, grannen på andra sidan. Från hans tomt hörs ett fasligt väsen och vad det än är han bygger så är skapelsen både stor och hemlig. Är det Frankensteins monster som döljer sig under presenningen, oroar sig Adolf.

Ja, märkliga ting sker i bygden. Det viskas om osaliga andar, och någon kör omkring i en gammal likbil med en amerikans flagga vajande från antennen. Ljunglyckorna kommer aldrig bli sig likt igen.


Karin Brunk Holmqvist
Lättklätt i tryckkammaren
Bokfabriken
ISBN: 9789178355167
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 5 oktober 2020

Liv och Smilla - viktigt på riktigt av Maria Redström NorrmanVarje gång fröken säger att de ska skriva berättelser i skolan låser det sig för Liv. Medan alla andra verkar ha så lätt för att komma på vad de ska skriva sitter hon med det blanka pappret framför sig och blir mer och mer stressad. Men den här gången är det annorlunda. Nu har hon något jätteviktigt att berätta och ingenting kan stoppa henne.


En kapitelbok för djurälskaren och främst för kattfantasten. Små, korta kapitel och svartvita illustrationer. Det är en riktig solskenshistoria som även innehåller kort fakta om hur man bäst tar hand om en egen katt.


Maria Redström Norrman (text)
Joen Söderholm (bild)
Liv och Smilla - viktigt på riktigt
Idus förlag
ISBN: 9789189147638
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 4 oktober 2020

Söndagens smakbit, v. 40 Halleholm: Lovisas val


Lovisa strök honom över den magra ryggen. Lite blod sipprade från en kal fläck upptill på ena bakbenet. Katten lyfte på huvudet och tittade sig omkring.
Hon strök honom över huvudet.
"Jag förstår precis. Jag vet inte heller var jag hör hemma."
Om hon skulle stanna eller ge sig av verkade nu märkligt nog bero på vad en mager kattstackare kom fram till. Katten behövde ett nytt hem och någon som gav honom lite kärlek. Hon kunde åtminstone sköta om honom tills han blev frisk.
s. 139 ur Halleholm: Lovisas val av Ruth Kvarnström-Jones

En riktig godbit till bok som jag redan nu varmt kan rekommendera dig att läsa.


Min vecka har verkligen varit intensiv på ett roligt och upplyftande sätt. Jag stormtrivs just nu på jobbet. Det finns saker att ta tag i hela tiden och jag ger av själ och hjärta, men när helgen kommer kräver den intensiva vardagen att jag återhämtar mig med STORA bokstäver. Igår blev det en powernap i soffan och det är ju inte kul att vara i behov av en tupplur mitt på dagen. Jag behöver nog hitta en balans mellan vardag och helg så att kontrasten inte blir så stor. Från socialt och håll-i-gång till ensamt och lugnt. Då kommer kraschen. Jag behöver kunna fylla mina helger med en lagom dos trevligheter och vila. Inte bara ägna dem åt läsa, skriva, promenader och städning. Men vad? Plötsligt känner jag mig ensam och lite som Lovisa i Halleholm, att jag just nu inte riktigt vet var jag hör hemma ...