onsdag 30 september 2020

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon


En bok jag länge har varit sugen på att läsa är Vindens skugga då jag hört så mycket gott om den. Det är en tegelsten och av den anledningen har jag dragit mig lite för att läsa den samtidigt som jag ville suga på karamellen. Den som väntar på något gott ... Men min vana trogen är jag lite motvalls när en bok blir överhajpad. Jag får lite vibbar av Elena Ferrante vars författarskap lyfts till skyarna men där inte jag sällar mig till skaran, varför jag inte heller faller som en fura för Vindens skugga. Bra, javisst, men nja. Jag kommer inte riktigt in i handlingen. Lite kan det bero på den manliga uppläsaren som gör att det liksom krockar i hjärnan och jag får hela tiden tänka till att ja ... det är en kvinnlig huvudperson (bland annat) fast det är en manlig berättarröst, en kvinnlig huvudperson ... ja, men du fattar. Kanske hade jag bara fullt upp med annat som gjorde det så svårt för mig?

Daniel Sampere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som ger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid.

Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Julián Carax?

När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.

Men där någonstans i labyrinterna tappar jag bort mig själv och därmed känslan för boken. Så himla knäpp jag är, för jag förstår att det här är en storslagen bok och att jag missar något väldigt.


Carlos Ruiz Zafon
Vindens skugga
via Storytel
ISBN: 9789113046488
Finns hos Adlibris och Bokus

1 kommentar:

  1. Den boken började jag läsa efter att fått den rekommenderad av Spanien-vänner. Orkade inte med den, så den blev aldrig utläst av mig...

    Ha ett fint upplopp på september!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.