lördag 8 augusti 2020

Skuggjägaren av Camilla Grebe


Det här är andra boken av Grebe jag läser. Egentligen inte alls min genre, men ibland tycker jag om att blanda upp min feelgood- och historiska romaner med något som sätter mina nerver på prov. Jag blev positivt överraskad eftersom jag inte anser att det här är en deckare i sin "rätta bemärkelse" utan mer liknar en katt- och råttalek (om det nu är någon skillnad?) Morden är förvisso råa och som läsare hinner jag lära känna några av offren en hel del innan, något som annars får mig att backa undan från genren då den blir för rå, för nära. Men den här gången tror jag att jag gläds åt att ett av offren i ett tidigt stadium faktiskt kommer undan, varför det också blir lite mer hoppfullt även om rader av karaktärer är trasiga i den här kriminalromanen. På så sätt blir den också ledsam. 

En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömning Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.
    Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet - Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.
    Skuggjägaren är en originell och skickligt iscensatt spänningsroman om den okuvliga driften att förstå sig själv, men också ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid. 

Jag läser med stor behållning just då det till stor del är en historisk kriminalroman. Berättelsen är skickligt uppbyggd med en hög grad av spänning och håller ett högt driv med lagom långa/korta kapitel.

Camilla Grebe
Skuggjägaren
Wahlström och Widstrand
ISBN: 9789146235552
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. Jag vill inte att dom jag "lär känna" i böcker ska dö. Jag vill ha happy endings!

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Jag gillar hennes böcker.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Jag tackar för tipset för det låter som en bok helt i min smak.

  Kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.