måndag 6 juli 2020

Brudnäbben av Elisabeth Sommarström

Så roligt att läsa en berättelse som tar mig med i en resa bakåt i tiden, ända till 70-talet. Något som känns unikt och spännande. Såklart finns inga mobiltelefoner eller annan modern teknik utan vi får följa ungdomarna på ett mer närvarande djup.

Jag måste erkänna att jag hade svårt att komma in i berättelsen från början. De två första kapitlen kändes en smula sega och jag la boken åt sidan en stund. När jag sedan väl läste vidare kom jag in i drivet och berättelsen är snabbläst och spännande. Det är en hästbok med med ett större djup, fylld av känslor, kamratskap, utanförskap och mobbning. Dessutom serveras Brudnäbben med en härligt kittlande spök-twist. 

Det är sommarlov och året är 1974. Radion spelar discomusik och Svensktoppslåtar, televisionen har bara två kanaler och det har börjat bli poppis att rida på ridskola. Jenny, 13 år och hennes bästis Fia åker till Ekehovs slott på ridläger men det som skulle bli en ljus och glädjefylld vecka, utvecklar sig till något helt annat. Det vilar ett hotfullt mörker över den drömlikt vackra gården som ger Jenny kalla kårar i sensommarvärmen. Vem är kvinnan i fönstret? Vad är det den stränga ridläraren är så rädd för? Och vad var det som hände på slottet för tvåhundra år sen, som ingen vill prata om?

Jenny dras motvilligt in i ett historiskt drama och börjar inse att hon inte hamnat på Ekehov av en slump. Hon ser tecken som förebådar något fasansfullt, samtidigt som hon måste hantera sin svekfulla väninna och de lömska intrigerna i gruppen av tonåringar.

Men där finns även de älskade hästarna, magiska ögonblick, äventyrliga ridturer och en växande insikt hos Jenny om att man ibland måste våga göra det man är allra mest rädd för.

Huvudpersonen Jenny, är för mig lite svår att komma riktigt nära. Hon är hjältinnan som får ett skrämmande uppdrag att lösa, allt hänger på henne. Så långt så gott. Men så är hon också drivande i mobbningen som pågår under lägerveckan och det blir en krock för mig. Jag hade önskat att Jenny istället var en helt och hållet sympatisk hjältinna som stod upp mot mobbarna. Då hade hon vunnit min vänskap.

Elisabeth Sommarström
Brudnäbben: en spökhistoria
Kikkuli förlag
ISBN: 9789188933331
Finns hos Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.