söndag 31 maj 2020

Söndagens smakbit, v. 22 Discokungen


Hon lade en av dekorationskuddarna under fötterna och drog fram datorn. Inget fick henne på bättre humör än antikviteter. Snabbt loggade hon in på den vanliga sidan och skrollade bland de nyinkomna föremålen, och två minuter senare hade hon budat hem ett bordslejon i brons av Antoine Louis Barye för fjortonhundra dollar. Nu kändes allt lite bättre.
s. 43 ur Discokungen av Sara H. Olsson
Fler smakbitar här

Nedräkning pågår. I skrivande stund är det nio skoldagar kvar, avslutningsdagen medräknad, och förstås några till avslutande dagar för mig innan jag kan ta sommarlov. Men nu går det att ta på!

Inspirationen flödar dessutom. Det skrev jag redan förra veckan. Jag håller därtill på att gå Sofia Yméns peppande skrivkurs som ger en struktur och en spark i baken för mig att komma igång att skriva romaner för vuxna. För visst att jag är författare till hittills fem utgivna böcker för barn och unga vuxna, men att skriva Den Där Romanen har jag aldrig riktigt lyckats med. Nu känner jag mig mer hoppfull. Så snart jag får lite mer sammanhängande tid ska jag sätta mig med en ordentlig synopsis och sedan ... skriva!

Målet är att under sommarlovet skriva klart en ungdomsbok som jag redan har kommit långt i och därtill skriva grunden för min roman för vuxna. Synopsis, skelett, dramaturgiska kurvan, allt det ska sitta och när höstterminen kickar igång vill jag ha ett manus klart att lägga att vila fram till höstlovet. Låter det som en rimlig plan? Nu har jag uttalat den i varje fall, så nu är det upp till bevis.

Förresten, Covid kryper närmare. Nu är mannen min sjuk. Men peppar, peppar har ingen annan i familjen minsta lilla symtom. Please, please, please.

lördag 30 maj 2020

Nästa! En läkarroman av Nina Lykke
En pricksäker och välskriven relationsroman som är cynisk på samma gång som smått humoristisk. Klockren. Författarstilen känns väl igen från Nej och åter nej.

Elin har flyttat in på sitt mottagningsrum dit patienterna kommer i en strid ström med åkommor och brustna drömmar. I två decennier har Elin varit husläkare. Minst lika länge har hon varit gift med Aksel. Men före Aksel fanns Björn, som plötsligt tar kontakt igen via Facebook och vänder upp och ner på allt. Nu bor Elin på sitt jobb och tvingas gömma sig för vakterna när de går sina kvällsrundor. Och hemma i radhuset sitter Aksel och rasar, trots att han lagt sig till med nyskilda grannen Gro.
Nästa! är en roman om självinsiktens förbannelser och förnekelsens välsignelser. Med denna roman flyttar Nina Lykke gränserna för vad en läkarroman kan vara.Nina Lykke
Näsa! En läkarroman
via Storytel
ISBN: 9789146236474
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 29 maj 2020

Fjärilsrummet av Lucinda RileyEn riktig tegelsten till godbit. De dryga sexhundra sidorna känns inte betungande eller för många. Historien flyter på och behöver ta plats. Boken är, trots sitt omfång, lätt- och snabbläst. Även om jag tröttnade på De sju systrarna efter två böcker i serien är jag nyfiken på att läsa fler böcker av Riley. Fjärilsrummet pekar på stor potential.

Ett fantastiskt hus. En kärleksfull barndom. En förkrossande hemlighet. 

Posy Montague fyller snart sjuttio år och bor fortfarande i sitt vackra familjehem, Admiral House, i Suffolk. Här tillbringade hon sin barndom och här har hon själv uppfostrat sina barn. Men trots alla fina minnen och den fantastiska trädgård hon själv har skapat, inser Posy att hon inte längre kan blunda för verkligheten. Huset håller på att förfalla och hon måste sälja det. 

Men beslutet skjuts upp när hon blir allt mer indragen i sina vuxna söners komplicerade liv. Och som om inte det vore nog dyker plötsligt Freddie upp - hennes stora kärlek som övergav henne för femtio år sedan. Posy har svårt att lita på honom, och det hon inte vet är att både Freddie och Admiral House döljer en fruktansvärd hemlighet. 

Lucinda Riley
Fjärilsrummet
Strawberry Förlag
ISBN: 9789189057340
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 28 maj 2020

Där kräftorna sjunger av Delia OwensEn storslagen, djup och spännande berättelse som är på samma gång medryckande som romantisk, ömsint och sorglig. En bok jag varmt rekommenderar.


Internationell succé – nu på svenska. 

En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. 

Där kräftorna sjunger var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen.Delia Owens
Där kräftorna sjunger
via Storytel
ISBN: 9789137154831
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 27 maj 2020

På andra sidan Hudson River av Kristen Higgins
Den fristående uppföljaren till Hem till Scupper Island som jag älskade. Det här är en berättelse om de stora känslorna som svänger likt en bergochdalbana. Karaktärerna är lätta att tycka om och handlingen är driven, romantisk och hjärtslitande.

Att släppa taget om sitt ex har inte varit lätt för klänningsdesignern Jenny Tate. Speciellt inte eftersom hans nya fru vill bli Jennys bästa vän. I längtan efter en nystart bestämmer sig Jenny för att lämna Manhattans skyskrapor för den mysiga lilla staden hon växte upp i. Väl på andra sidan Hudson River öppnar hon en egen bröllopsbutik och lyckas samtidigt intressera sig för Leo, den charmiga grannen som är lika attraktiv som han är irriterande.

I samma stad bor Jennys syster Rachel med sin familj. Enligt Jenny har Rachel alltid haft den perfekta familjen, men när Rachel får reda på något om sin make imploderar idyllen fullständigt.
Kristen Higgins
På andra sidan Hudson River
Printz Publishing
ISBN: 9789177712480
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 26 maj 2020

Hemliga kompisbyrån och den stora dominoplanen av Elin Björnsson
Vilket underbart, medryckande och fantasieggande bokomslag!

En bok om att vara en god kompis och hur alla våra gärningar ger ringar på vattnet. En tankeställare om att det du vill att andra ska göra mot dig, ska du också göra mot dem.

Love Karlsson i Tallköping vill vara kompis med alla, men när han försöker blir det bara fel. Hur är en bra kompis egentligen? Med ledorden snäll, hjälpsam och modig startar Love Hemliga kompisbyrån ute i familjens förråd. Han har en plan. Med hjälp av lite karamellfärg, en synt, hundgodis och en pizza med skumtomtar ska han förändra livet för flera personer i sin närhet. Men att vara snäll i hemlighet visar sig vara knepigt. Särskilt när Love ständigt blir distraherad av sitt livs stora kärlek Rosa Klang i 5B.Elin Björnsson
Hemliga kompisbyrån och den stora dominoplanen
Idus förlag
ISBN: 9789189147010
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 25 maj 2020

Våra andetag andas haikusommar av Christina Karlsson
En fin samling må-bra-dikter. En bok att krypa upp i soffan med efter en lång arbetsdag, en bok att ta med ut i trädgården ... jag tänker hängmatta. Jag tänker fågelkvitter. Jag tänker livet och harmoni.


Kommer hem, landar
njut; andas in, andas ut
hör koltrastkvitter

Andas trädgårsvrå,
poetisk rosenberså
andas haiku

Andas sommarkväll
och smakar solskensglitter,
rosenkaramell

Våra andetag, andas haikusommar. Dikter att inspireras och må bra av. Dikter som uppmärksammar det där lilla som förgyller livet, möjligheterna och de små ljusglimtarna. Dikter att tolka, fundera och kommunicera kring.


Tack för att jag fick läsa, Christina!Christina Karlsson
Våra andetag andas haikusommar
ISBN: 9789163988196

söndag 24 maj 2020

Söndagens smakbit v. 21 RenoveringsobjektenKaffemaskinens brummande hördes ända från köket till salongen. Medan Hans och jag väntade på Eva och espresson tog jag upp mina skisser ur portföljen. Sakta och omsorgsfullt bredde jag ut dem på bordet för att ha något för händerna och slippa konversera mannen mitt emot mig.
"Varsågod, Susanne", hörde jag Eva säga.
Hon ställde ner koppen alldeles för nära en av skisserna. Hans kopp räckte hon honom över ordet och han tog emot den med darrig hand. Samtidigt som jag flyttade på min egen espresso bort från skisserna såg jag hur Hans kopp vickade till.
s. 65 ur Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz
Fler smakbitar här


Så himla härligt med långhelg. Något jag skulle kunna vänja mig vid, faktiskt. Fyra dagar har, tack och lov, känts som mycket längre. Ändå kunde jag inte låta bli att skoja med yngsta dottern här om dagen. "Det här är sista lovdagen innan sommarlovet. Hur ska vi stå ut?" Men nu är det faktiskt bara fjorton skoldagar kvar, avslutningsdagen inräknat. Slutspurten då jag vill hinna med så mycket. Knyta ihop säcken. Avsluta temat forntid, bli klar med järnåldern. Skriva prov, göra kortläggningar ... Jag är rädd att jag inte hinner med allt.


En trevlig effekt med den här långhelgen har förutom tid i trädgården varit att jag har fått ny inspiration att skriva. Det går ju upp och ner det där, precis som så mycket annat. Ibland finns tiden och viljan att skriva, men den rätta inspirationen eller idéerna är som bortblåsta. Nu har jag tagit upp ett gammalt ungdomsboks-manus vilket är väldigt roligt och inspirationen till fler manus flödar. Bådar gott inför sommarlovet. Minns förra året, då sommarlovet närmade sig med "oändlig" skrivtid och jag hade prick noll idéer. Då kände jag stressen och frustrationen. I år är det tvärt om och det gläder mig.

lördag 23 maj 2020

Bröllopsfixaren av Marita Conlon-McKenna


Conlon-McKenna är en författare som skriver med värme och närvaro och har kommit att bli en av mina favoriter inom feelgood-genren. En riktig pärla, fylld av njutning.

Maggie Ryan rår inte för det! Hon kan inte låta bli att para ihop olika personer eller matcha saker. Eftersom hon har tre snygga, smarta döttrar som är singlar så bestämmer hon sig för att skrida till verket och försöka sammanföra dem med varsin passande partner.

Men hennes projekt visar sig mycket svårare än hon först trodde. Äldsta dottern Grace har gett upp hoppet om att träffa en vettig kille efter en lång rad olyckliga förhållanden, och inriktar sig i stället på sin karriär. Mellandottern Anna tror inte att hon kommer hitta någon som lever upp till hennes romantiska ideal. Yngsta dottern Sarah är ensamstående mor till lilla Evie och har ingen tid över för drömmar om kärlek. Men hela projektet tar en oväntad vändning när den ogifte ungkarlen Mark McGuinness blir granne med familjen Ryan. Ett tillfälle som genast måste utnyttjas!
Marita Conlon-McKenna
Bröllopsfixaren
via Storytel
ISBN: 9789113109053
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 22 maj 2020

En avlägsen kust av Jenny ColganÄnnu en drömlik bok om Irland av Colgan. En bok i kortformat som ger en försmak om vad som komma skall på den lilla skotska ön Mure med dess härliga personligheter (fast jag läser dem i bakvänd ordning förstås. Jag har redan bekantat mig med Lorna, Saif, Flora och de andra). Trots sitt korta, luftiga format kommer jag snabbt och lätt in i handlingen och knockas av charmen i karaktärerna så väl som miljön. Dock hade jag önskat lite mer. Jag hade önskat en mer gedigen roman, kanske sammanflätad med tidigare berättelse.

Lorna bor på den lilla skotska ön Mure. En fridfull plats, där alla hjälper sina grannar. Men när den lokala läkaren ska gå i pension, finns ingen som vill ta hans plats. Mure är för litet och ligger alldeles för avsides.

Långt därifrån i ett överfullt flyktingläger håller Saif på att behandla en pojke som skurit sig illa i handen. Saif är själv flykting, men han är också läkare och precis det Mure behöver.

Saif anländer till Mure och välkomnas med öppna armar. Men kommer han att kunna gå vidare trots sina tunga minnen och svåra erfarenheter? Den här sommaren gör Saif sitt bästa för att känna sig som hemma i en ny och obekant miljö, och för Lorna kommer ingenting mer bli sig likt.

En avlägsen kust är en kortroman som utspelar sig på samma plats som serien om Flora och serien om den lilla ön i havet. Men i den här historien är Saif och Lorna huvudpersoner.Jenny Colgan
En avlägsen kust
via Storytel
ISBN: 9789113094526
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 21 maj 2020

Liam och de stora killarna a Maria BurmanEn fin historia om att komma över sina värsta rädslor, men som också kan fungera som en ögonöppnare om att vi alla bär runt på ett bagage som kan påverka vem vi blir. En berättelse om mobbning, rädslor och att ta sig vidare. Boken är lättläst med korta kapitel och språk som flyter bra.

Varje gång Liam ska till simhallen blir han darrig och mår illa. Där finns DE STORA KILLARNA. Värst är Erik med sin eldsprutande drake på handen. De stora killarna är superduktiga på att simma. Det är inte Liam. Han har varit rädd för vatten ända sedan han var liten och nästan drunknade. 
Liam blir alltid retad av de stora killarna som lyckas få alla på sin sida. Utom Robin och Ali som är hans enda vänner i skolan. 
Så ofta Liam kan är han tillsammans med farfar och Jock, farfars hund. Farfar har alltid tid att lyssna. 
En dag får Liam nog! Han är så trött på att vara rädd! Han vill lära sig simma lika bra som de stora killarna. Men vem ska lära honom? Och hur ska han våga försöka? 
På sommarlovet möter Liam någon som gör att han börjar hoppas kanske kan han mer än han tror?


Maria Burman
Liam och de stora killarna
Idus förlag
ISBN: 9789189147188
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 20 maj 2020

New Delhi - Borås av Per J. AnderssonEn fantastisk feelgood-läsning om än en sann berättelse om kulturkrockar, kastlöshet och kärlek. Oerhört lärorik om Indien. Hög mysfaktor.

Som en skimrande saga är berättelsen från verkliga livet om Pradyumna Kumar som föddes fattig och oberörbar i en liten by i Orissa i östra Indien. Han kallar sig Pikej. Palmbladet med astrologens profetia har han levt med hela livet: ”Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken”.Profetian följer honom genom livet. Men motgångarna är svåra och många gånger tvivlar han. På konstskola i New Delhi lär han sig att teckna porträtt. Varje kväll står han i en park för att rita av människor och få ihop till brödfödan. Hans liv är fyllt av kontraster - ena stunden svälter han och sover på gatan, i nästa blir han bjuden hem till premiärminister Indira Gandhi som vill att han ska måla hennes porträtt.En kväll när Pikej som vanligt står i parken och tecknar kliver en ung blond kvinna fram i ljusskenet vid staffliet. Lotta von Schedvin har rest med folkvagnsbuss från Borås och känt sig dragen till Indien sen hon var liten. Hon är född i oxens tecken, tänker sig en framtid som musiklärare och familjen äger skog i södra Sverige. Så börjar denna hisnande kärlekshistoria. Chansen att de två ungdomarna ska återses när Lotta har rest hem till Borås igen är minimal. Om det inte vore för en begagnad damcykel av märket Raleigh. Cykeln tar Pikej landvägen mellan Asien och Europa. Trots umbäranden och oändliga motgångar trampar han envist vidare västerut.Idag är Pikej och Lotta gifta och har två barn. De bor tillsamman i det gula trähuset vid skogen i Sjuhäradsbygden utanför Borås. Pikej har arbetat som bildlärare och Lotta är fortfarande musiklärare på Engelbrektsskolan i stan.


Per J. Andersson
New Delhi - Borås: Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull
Månpocket
ISBN: 9789175032757
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 19 maj 2020

Den franska fotografen av Natasha LesterDen franska fotografen är otroligt välskriven, medryckande, fin och sorglig. Egentligen vill jag aldrig att boken ska ta slut. Samtidigt går det inte att sluta läsa. Den känslan. En otrolig läsupplevelse!

Den franske fotografen är en roman om familjehemligheter, kärlek och mod. När Jessica May reser till det ockuperade Frankrike som kvinnlig fotograferande krigskorrespondent motarbetas hon av alla. Men mötet med kapten Dan Hallworth och en liten föräldralös flicka förändrar allt. Omgivna av krigets fasor utvecklar de en djup vänskap som ger Jess styrkan att fortsätta skildra krigets verklighet.
Sextio år senare får australiska D'Arcy Hallworth drömuppdraget att resa till ett franskt slott för att kurera en samling foton tagna av en berömd men bortglömd fotograf. Där tar hennes liv en helt ny vändning när hon får reda på hemligheter om sin mor som kommer att ändra allt hon trott sig veta om sin familj.

Natasha Lester
Den franska fotografen
Bazar förlag
ISBN: 9789170285462
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 18 maj 2020

Solsken och parmesan av Christoffer HolstEn mysig, lättsam feelgood som gör mig hungrig och ressugen. En fin flykt i vardagen.

Rasmus är en avdankad dansbandsstjärna som tillbringar dagarna på sin systers soffa och har svårt att komma över sitt ex. Hilda älskar matlagning mer än något annat, men jobbet som kock på en förskola ger inte direkt utlopp för hennes drömmar. Särskilt inte när hon gått och blivit KK med sin chef …
För att komma ut i världen har båda två bokat in sig på en matlagningsresa till Toscana. Men på Arlanda får de ett oväntat besked: hotellet i Italien har brunnit ner och istället ska kursen hållas på ett pensionat i Öregrund, en liten stad vid Roslagens kust. Väl där kommer kursdeltagarna allt närmare varandra, och känslor blommar upp. Men alla bär de på hemligheter, som när som helst riskerar att avslöjas under den värmande sommarsolen ...

Christoffer Holst
Solsken och parmesan
via Storytel
ISBN: 9789188801524
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 17 maj 2020

Söndagens smakbit, v. 20 FjärilsrummetJag var lite ledsen över att mamma inte såg mer ledsen ut när vi klättrade upp på hästvagnen en frostig decembermorgon. Klockan hade ännu inte slagit sju, men mamma var redan klädd i en av sina fina klänningar och hade rött läppstift.
"Vad fin du är idag", sa jag när hon kom ut genom dörren och gående nerför trappan.
"Det är ju snart jul, chérie, och vi måste alla anstränga oss lite extra." Hon sträckte sig upp för att kyssa mig på kinden. "Var en snäll flicka hos farmor nu."
"Ja, mamma. God jul", sa jag samtidigt som Benson lade ridspöet mot ponnyns flank förberedelse för avfärd. "Vi ses nästa år", tillade jag sedan när ponnyn började klappra iväg längs uppfarten.
Men mamma hade redan vänt sig om och var på väg uppför trappan och in i huset.
s. 149 ur Fjärilsrummet av Lucinda Riley
Fler smakbitar här

Vilken fin historia det här är. Jag har läst två böcker i De sju systrarna-serien av samma författare. Fint skrivna de också, men lite tradiga upplevde jag dem, då de alla bygger på en och samma grundidé som återupprepar sig lite för mycket. Den här boken däremot, är något helt nytt. Jättefin.

Det här är en trött helg. Eller, jag har varit trött i några veckor nu. Sovit länge på helgerna, varit slö, somnat i soffan efter jobbet ... Tur att det bara rör sig om tre arbetsdagar nästa vecka. Helst av allt hade jag velat sitta uppkrupen i soffan och läst och skrivit en period nu, för att återhämta mig. Hoppas på att en långpromenad i skogen idag ska väcka livsandarna till liv. Slö, slö, slö ...

lördag 16 maj 2020

Kranvridarna av Karin Brunk HolmqvistNär jag vill läsa om något vardagligt med stor dos av realism blandat med humor och värme, då tar jag till en Brunk Holmqvist som skriver med sådan närvaro. Hon kan verkligen konsten att porträttera trovärdiga och närvarande karaktärer. Hon, bland annat, är en stor förebild nu när jag provar på att skriva romaner för vuxna.

Liksom alla Karin Brunk Holmqvists böcker utspelar sig Kranvridarna på Österlen. Denna gång i Spjutstorp, ett samhälle som sörjer sin nedlagda affär och där kommunen meddelat att sista bussen stannar vid årsskiftet. Men ortsbefolkningen tänker inte ge upp, Sputstorp ska finnas kvar på kartan.

Edit och hennes väninnor i vinklubben Kranvridarna bestämmer sig tillsammans med de andra invånarna i byn för att starta en kräftdamm för att locka turister med färska kräftor. Men först måste de få tag på pengar. Edit börjar också bli orolig över att hennes bror Hjalmar börjat ränna ute om nätterna samtidigt som grannen Greta beter sig märkligare än vanligt.
Karin Brunk Holmqvist
Kranvridarna
via Storytel
ISBN: 9789176590065
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 15 maj 2020

Hon som bar skammen av Helena von ZweigbergkDel tre om fängelseprästen Ingrid Karlberg. Lika fängslande och skickligt skriven som tidigare böcker i serien.

Den här boken innehåller sanningen som ingen vill höra talas om eller veta. När jag tänker på det nu, inser jag att jag ända från början har dragit fram vidriga och samliga sidor hos folk, och att jag straffats för det.

Det är den grymma meningen med mitt liv.

Laura, före detta prostituerad och narkotikakurir, sitter på kvinnofängelset. I ett försök att komma tillrätta med sig själv har hon skrivit en självbiografi om sitt dramatiska och plågsamma liv. Hon ber fängelseprästen Ingrid om hjälp med att få boken publicerad. Ingrid inser att den är rena sprängstoffet. I händerna på fel person kan den få fruktansvärda följder.

Hon som bar skammen är en spännande och insiktsfull psykologisk thriller där skamligheter avslöjas och kärlek och hat väcks där man minst anar det.Helena von Zweigbergk
Hon som bar skammen
via Storytel
ISBN: 9789113073330
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 14 maj 2020

23 av Linwood Barclay23 är den sista delen i Promille Falls-trilogin, dock den första som jag läser. Böckerna är fristående så det gör inget att jag läst tredje delen utan att ha läst de föregående i serien. Däremot inser jag att jag har gått miste om fler spännande böcker. 23 är just spännande, välskriven och medryckande. Det är svårt att slita sig från att läsa.

Allt har lett fram till detta.     
Det är 23:e maj, lördagen innan Memorial day, och den lilla staden Promise Falls i delstaten New York befinner sig i ett akut krisläge. Hundratals människor har lagts in på sjukhus med influensaliknande symptom och dussintals har dött. Utredningen leder snabbt fram till stadens vattensystem. Men frågan kvarstår, speciellt för privatdetektiven Cal Weaver: vem skulle vinna på en massförgiftning av denna lilla stad?     
Samtidigt ställs polisdetektiven Barry Duckworth inför ett annat problem. En student på det lokala universitetet har dödats och han känner igen mördarens metoder. De för tankarna tillbaka till det olösta mordet på två andra kvinnor i staden. Plötsligt börjar kopplingen mellan den senaste månadens bisarra händelsers klarna Blodiga skyltdockor som hittats i Pariserhjulets vagn nummer 23, en kraftigt övertänd buss med nummer 23 därbak, samma nummer som på tröjan av en man som anklagats för övergrepp.     
Siffran är helt klart kopplad till motivet för att skada invånarna i Promise Falls och sökandet efter sambandet kommer att föra Detektiv Duckworth närmare döden än han någonsin varit förut. 
Linwood Barclay är bosatt i Kanada och arbetade som journalist innan han slog igenom som författare 2007. Sedan dess har han gett ut en lång rad prisbelönta spänningsromaner.Linwood Barclay
23
LB förlag
ISBN: 9789177990529
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 13 maj 2020

Det stora tältäventyret av Emma V Larsson


Insiktsfull och lärorik. Jag tänker att den passar som högsläsningsbok i de yngre åldrarna när lektionerna handlar om exempelvis närmiljön, klimatet och allemansrätt.


Äntligen ska Vidar ut och tälta för första gången, och dessutom med sin idol äventyraren My Modig! Men ön som de åker till är hotad och plötsligt är det upp till Vidar och My att rädda dess vackra natur. Men vem är det som smyger utanför tältet om natten, och stämmer legenden om ö-spöket?
Följ med på ett äventyr med stjärngnistrande natthimlar och sprakande lägereldar, en hemlig underjordisk värld och en spökgrotta där det kanske eller kanske inte finns ett kungahjärta begravet.


Emma V Larsson
Det stora tältäventyret
Idus förlag
ISBN: 9789189055988
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 12 maj 2020

Grävlingen av Fredrik P Winter


En riktigt spännande och medryckande psykologisk thriller med övernaturliga inslag. Dock inte så markant att de stör för någon som mig som inte är mycket för fantasy.

Natten till den 6 november varje år bryter sig seriemördaren som kallas Grävlingen in genom källargolvet till sitt utvalda offers hus. Allt polisen finner på mordplatsen är jordrester och blodspåren där offrets kropp släpats ner i underjorden. Cecilia Wreede är polisen som sitter fast i den omöjliga utredningen och förgäves försöker lösa Grävlingens gåta.     
En morgon finner förläggaren Annika Granlund ett jordigt manuskript utanför kontorets dörr. Det verkar vara skrivet av författaren Jan Apelgren, känd för att ha skrivit två succédeckare, innan han försvann spårlöst. Manuset heter Jag är Grävlingen. Det är en slags makaber men välskriven biografi om en seriemördare som lever under marken.     
Annika, som kämpar med drömmen om barn och hus i ett krackelerande förhållande, ser en möjlighet att rädda förlaget som är på väg mot ruinens brant. Trots att de inledningsvis är motvilliga ser ledningen till slut inget annat alternativ än att ge ut manuset, trots att det är kontroversiellt. Snart blir Annika själv misstänkt för Grävlingens gärningar, och sakta men säkert glider hon ned i ett mörker hon trott sig ha överkommit som barn.     
Vem är Grävlingen? Vem är det som skrivit boken? Och vad är det egentligen som ruvar under jorden?  


Fredrik P Winter
Grävlingen
LB förlag
ISBN: 9789177991519
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 11 maj 2020

Varför måste vi gå? av Lotta EkmanEn så vacker och vardagsnära berättelse att kunna känna igen sig i. Vem, till exempel, har inte varit med om en förskolelämning - och sedan en många gånger lika turbulent hämtning? Så här kan den se ut ...

"Du kommer att trivas", säger Stora fågel. Men det tror inte Lilla fågel på. Kanske finns det inte en enda bra pinne där? 
En berättelse om hur det kan kännas att bli lämnad. Och vad som kan hända medan man väntar.


Lotta Ekman (text och bild)
Varför måste vi gå?
Idus förlag
ISBN: 9789189147072
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 10 maj 2020

Söndagens smakbit, v. 19 På andra sidan Hudson river


En del av mig är så, så generad över att en vilt främmande människa har sett mig svimma. Jag har aldrig svimmat förr. Jag menar, jag har velat svimma, minst tusen gånger. Vanligtvis när jag är på fest, försöker låtsas att jag har kul och äta när ingen annan tittar. Jag oroar mig alltid för hur jag ser ut när jag äter. Jag tycker att folk som har fest borde erbjuda avskilda små vrår där gästerna kan sitta och äta för sig själva. Så jag brukar för det mesta inte äta på fester, och då går vinet rakt upp i huvudet, som nu, och det får mig att känna mig ännu mer osäker, för jag är rädd att folk ska säga: "Den där Rachel blev så full på vår fest i går kväll!" så det slutar med att jag varken äter eller dricker. Jag bara står där, hoppas att jag ska svimma, för att få lämna festen, om det så är i en ambulans, vilket är att föredra framför att försöka se ut som jag har roligt.
s. 46 ur På andra sidan Hudson river av Kristen Higgins
Fler smakbitar här

Haha, stackars Rachel. Jag känner så igen mig själv i henne. Jag ogillar att äta när någon förutom närmaste familjen kan se mig och jag känner mig alltid malplacerad, bortkommen och olustig i alla former av sociala sammanhang. Inte så mycket att jag har drömt om att svimma kanske, men tillräckligt mycket för att undvika att sätta min fot på slika tillställningar så långt det går att undvika dem. Tänk ändå, hur olika vi människor är. Medan somliga får sin energi av andra människor, äts jag istället upp av alla intryck och krav på mig själv om hur man bör vara, säga, göra ... Att prata "väder och vind", som anses vara en viktig social tillgång, är för mig så ointressant. Däremot snöar jag gärna in mig på specialintressen och kan bli riktigt djup inom ett visst område. Men gärna, återigen, i ett litet sammanhang, helst bara jag och en till och det passar sig sällan ... ja, jösses.

Nattsyster av Karin Jacob


En vacker, finstämd och lite drömsk bok som väcker tankarna om A. Lindgrens Allra käraste syster. Lika magisk. Underbara illustrationer och en fin berättelse om att finna modet att våga stå upp för sig själv.

Lill-Nova älskar den stora gungan på lekplatsen. På den känner hon sig fri och modig. Men oftast får hon inte gunga på den. Det har Stor-Nova bestämt. Stor-Nova som tittar på Lill-Nova som att hon knappt borde få finnas och som nyps hårt ifall man inte gör som hon säger.
Lill-Nova är rädd för Stor-Nova men inte för mörker. Därför går hon till lekplatsen på natten. Då är den skimrande och bara hennes.
Men en natt väntar någon på henne, någon som ser ut precis som Lill-Nova, fast med svart hår istället för vitt. 
Nattsyster är en berättelse med en touch av magisk realism, en berättelse om att hitta modet inom sig.


Karin Jakov (text)
Mattias Andersson (bild)
Nattsyster
Idus förlag
ISBN: 9789189147355
Finns hos Adlibris och Bokus

lördag 9 maj 2020

Kärleken skär djupa sår av Helena von ZweigbergkDel två i serien om Ingrid Karlberg, fängelsepräst. Det är en spännande relationsroman som på samma gång är en psykologisk thriller utan att bli alltför skrämmande, mer bara vardagsnära - vilket kan vara nog så hemskt. von Zweigbergk är skicklig med att måla upp trovärdiga personligheter med alla dess känslor, rörelsemönster och dialoger.

En perfekt författaruppläsning.

Jag glömmer aldrig ögonen. Förvåningen. Skräcken och smärtan, men framför allt förvåningen. Trots att knivmisshandeln pågått ett tag tycktes människan som låg bunden framför mig förvissad om att det aldrig skulle hända något farligt. Inte på riktigt. Vad är hämnden värd, om inte offret förstår?

På kvinnofängelset sitter den unga Tanja, dömd till ett långt straff för narkotikasmuggling ett brott som hon säger sig vara oskyldig till. Hon är förtvivlad och söker hjälp hos fängelseprästen Ingrid. Men bakom hennes oskyldiga yttre anar Ingrid något annat, långt mycket farligare. Är Tanja verkligen den hon utger sig för att vara? Och varför blir Ingrid hotad när hon kontaktar människor i Tanjas omgivning?

Tillvaron ter sig alltmer skrämmande för Ingrid och hon dras in i ett ondskefullt spel som utsätter såväl henne själv som andra människor för livsfara. Och bit för bit blottläggs det psykologiska spelet mellan människor som både älskar och hatar gränslöst.

Kärleken skär djupa sår är både en spännande psykologisk thriller och en kärleksroman med många bottnar.

Helena von Zweigbergks spänningsromaner om fängelseprästen Ingrid utkom mellan 1999 och 2006.
Helena von Zweigbergk
Kärleken skär djupa sår
via Storytel
ISBN: 9789113052618
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 8 maj 2020

Den försvunna fotbollen av Olséni och Hansen
Jag har längtat efter ännu en del i Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå och nu är den äntligen här. Tokroliga berättelser som får den yngre läsaren att tänka till, fundera och drivas med. Texten förstärks av härligt färgstarka och karaktäristiska illustrationer.


Vingelskolans idrottsdag ska avslutas i stor stil med en fotbollsmatch mellan skolans personal och eleverna i trean. Men när skolans idrottslärare, Stig Bygel, ska plocka fram matchbollen, signerad av fotbollsstjärnan Pelé, är den till hans stora bestörtning försvunnen! Klara, Otto och Tore bestämmer sig för att ta reda på vem som har tagit Stig Bygels dyrbara fotboll. Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå har fått ett nytt spännande fall.


Christina Olséni och Micke Hansen (text)
Katarina Vintrafors (bild)
Den försvunna fotbollen
Bokfabriken
ISBN: 9789178352906
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 7 maj 2020

Jag var hon av Madeleine GartéusEn skrämmande, gripande och högaktuell bok som blandar kvinnornas berättelser med viktig information.

Esters dotter gömde sig i Pippi-tältet när pappa slog hennes mamma. Johanna blev tillsagd att sova på golvet som en hund och Adelina tvingades till sex ett par dygn efter att ha fött barn. De är tre av de tio kvinnor som berättar, men de delar tusentals kvinnors öde.

Kvinnor blir slagna, hotade, hånade, våldtagna, kontrollerade och nedvärderade. Skulden är mannens, men kvinnorna förtjänar att vara mer än brottsoffer i statistiken.

Kvinnorna i boken överlevde. Annie är död.

Jag var hon är en intervjubok om tio kvinnor som berättar om hur de förtryckts och misshandlats av sina män.

20% av intäkterna går till kvinnojourerna. Unizon.

Madeleine Gartéus
Jag var hon: tio berättelser från kvinnorna som överlevde
Lionvalley Publishing
ISBN: 9789151935126
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 6 maj 2020

Juno och kosläppet av Åsa ÖhnellEn gång tidigare har vi varit på kosläpp och i år hade vi tänkt att åka igen med lillkillen. Men tji fick vi. Så roligt då att få läsa en bok om kosläpp. En väldigt tokrolig och fartfylld berättelse. Boken har korta kapitel och flera färgglada illustrationer och passar fint som högläsningsbok eller för nybörjarläsaren.


Idag ska vi göra något roligt, säger mamma. Titta! Det är kosläpp utanför stan. I bilen berättar mamma om när hon var liten och red på en ko. Junos busiga lillasyster Svea får en idé. En mycket farlig idé.
Åsa Öhnell (text)
Gabi Förden (bild)
Juno och kosläppet 
Idus förlag
ISBN: 9789189147089
Finns hos Adlibris och Bokus