söndag 26 april 2020

Söndagens smakbit v. 17, GrävlingenSöndag - och jag hoppar rakt in i en smakbit ur en av böckerna jag läser just nu:

Annika passerade förbi Tobias rum på väg till fikarummet. Dörren var stängd. Han brukade alltid ha den öppen, så hon kikade nyfiket in genom glasrutan bredvid dörren. Han satt med ansiktet i händerna och armbågarna lutade mot skrivbordet. Fingrarna sköt upp igenom håret så att cendréfärgade tofsar spretade upp i luften. En kall hand grep tag om hennes hjärta. Hon gled in och stängde dörren efter sig. Tobias reagerade inte. Hon hörde att han andades tungt.
s. 81 ur Grävlingen av Fredrik P Winter
Fler smakbitar här

Bokförsäljningen har sjunkit markant så här i Corona-tider, vilket för mig är lika delar förvånande som skrämmande. Eller förresten, mest skrämmande. Jag kan förstå att man inte väljer att gå in i en fysisk bokhandel och spontanbotanisera, men att handla på nätet är väl perfekt?! Även i dessa tider. Speciellt i dessa tider. Folk borde ha lite mer tid över för att läsa böcker?

Förlag och bokhandlare går på knäna. Försäljningen rasar. Förlag permitterar och drar ner på utgivningen. Själv har jag några manus i pipeline, så till vida att jag med bara ett litet klick kan sända dem till förlag. Men jag vågar inte. Jag håller igen. Blir mina manus, mot förmodan, antagna vill jag att de ska ha de bästa förutsättningarna att kunna nå ut. Bli köpta. Bli lästa.

I dessa tider har det blivit ännu viktigare att stötta varandra och tipsa om böcker.


 • Köp en bok.
 • Recensera en bok.
 • Prata böcker!
 • Lägg upp en bok i sociala medier.
 • Låna böcker på biblioteket.


16 kommentarer:

 1. Ja, man kan ju tycka att folk borde läsa mer nu och det gör det kanske. Att köpa böcker kanske dock inte är ett alternativ för alla. Väldigt många har ju blivit av med sina inkomster och då kanske man inte prioriterar att köpa böcker. Själv har jag jobbet kvar, men måste ta mig till posten för att hämta paketen om jag beställer på nätet och jag undviker i möjligaste mån ställen där andra människor samlas.

  SvaraRadera
 2. Jeg leser så mye jeg kan :-) Men du har rett i at jeg ikke kjøper så mye bøker. Nå når biblioteket låner ut ebøker er det lettvint å bare gå inn på deres app og låne. (Jeg kjøper noen bøker)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 3. Låter lite märkligt att det sjunkit nu i dessa tider som vi lever i. Kanske man lånar mer böcker nu istället. Här lånar man av varandra just nu om man behöver.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 4. Jag skulle gärna köpa en bok, men läshögen är redan stor som den är. Men visst är det märkligt (eller sorgligt) att bokläsandet inte ökar nu.

  SvaraRadera
 5. Grävlingen är jag sugen på. Jag har precis skickat iväg en beställning på böcker, förstår inte riktigt hur det kan minska. Vad gör de som är hemma?

  SvaraRadera
 6. Håller helt med dig om att det är viktigt att stötta och använda sig av bokhandlar, bibliotek etcetera. Och det gäller så många andra branscher också, som går på knäna och det kommer nog att bli ännu tuffare konsekvenser för många tyvärr. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Jag har köpstopp för böcker i år. Har länge haft en tendens att köpa på mig drivor, böcker som jag inte har en chans att hinna läsa de närmaste åren, bara för att jag tycker så väldans mycket om böcker. Nu håller jag mig till Storytel och de där redan inköpta drivorna. Men något slags ersättning måste väl författare och förlag ändå få för det jag lyssnar på/läser via Storytel? Jag har dessutom dubbla abonnemang, vi är fyra som läser/lyssnar. Fast det lite smalare och de mindre kända författarna finns förstås inte på Storytel.

  SvaraRadera
 8. det är många brancher som har det tufft nu. tänk bara på alla matställen! jag har beställt böcker på nätet men även i den lokala bokhandeln. tack för smakebiten! kände inte till boken

  SvaraRadera
 9. Jag tycker också det är märkligt, har folk blivit så lata så de bara tittar på film eller spelar dataspel? Å andra sidan läser jag inte mer än vanligt, jag har också fått lite nya rutiner, lyssnar mer på radio och sitter o målar. Denna bok du läser är på tok för grym för mig, skulle inte somna på kvällen, haha
  Tack för smakbit, ha en skön söndag

  SvaraRadera
 10. Den boken var okänd för mig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten! En för mig okänd bok.

  Jag har gjort en beställning från The English Bookshop och köpt någon bok på Akademibokhandeln men det är ju inte ofta en är ner på stan nu. Men det blir säkert någon bställning från Adlibris snart.

  SvaraRadera
 12. Mycket förvånande för i tider som dessa borde alla läsa mer tänker jag...

  Kram

  SvaraRadera
 13. vårt beteende är skrämmande, själv köper jag böcker, köpte ett par böcker på loppis igår, går ofta fortfarande till biblioteket, tack för smakbiten, trevlig söndag.

  SvaraRadera
 14. Jag förstår inte heller varför man köper färre böcker. I och för sig har jag rätt många redan på hög. Men bra påminnelse att fortsätta handla. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 15. Spooky omslag. Jag försöker köpa böcker, men har själv svårt att läsa, kommer inte till ro. Ha en fin söndagkväll!

  SvaraRadera
 16. Ja, nog är det många branscher som har det svårt i dessa dagar. Håller med om att det är konstigt att "bokvärlden" drabbas så hårt.
  Hoppas det blir läge att "klicka iväg" dina manus snart!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.