tisdag 21 april 2020

Sista tåget till London av Meg Waite ClaytonEn välskriven och gedigen berättelse som skildrar andra världskriget på ett, för mig, nyanserat sätt. Inledningsvis tycker jag att boken är spännande och driven. Kapitlen är förhållandevis korta rakt igenom, vilket är ett stort plus, men efter ett tag börjar jag tycka att boken är lite för omfattande för att hålla hela vägen. Jag tror personligen att den hade vunnit på att bantas ner en smula. Det är en viktig bok att läsa och den berör.

Nazisterna är inte mer än högljudda och störande inslag i vardagen för den femtonårige Stephan Neuman och hans bästa vän ofie-Helene. Men de två ungdomarnas sorglösa tillvaro krossas brutalt när nazisterna tar makten i Österrike år 1938. 
Det finns dock hopp i mörkret. Den barnlösa Truus Wijsmuller, medlem av den nederländska motståndsrörelsen, riskerar sitt liv genom att smuggla judiska barn till angränsande länder. 
När Storbritannien erbjuder sig att ta emot barnflyktingar från det tyska riket utkämpar Truus en dramatisk kamp för att få ut judiska barn innan det är för sent. Kommer hon att hinna föra Stephan och ofie i säkerhet? Eller tvingas de stanna i Österrike för att möta en livsfarlig och oviss framtid?


Meg Waite Clayton
Sista tåget till London
Historiska media
ISBN: 9789177891161
Finns hos Adlibris och Bokus

1 kommentar:

  1. Korta kapitel är att föredra, men dom får å andra sidan inte bli för många ;-)

    Ha en fin tisdag!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.