onsdag 29 april 2020

Herrarna satte oss hit av Elin Anna LabbaEn viktig, lärorik och sorglig skildring om hur samerna tvångsförflyttades i Sverige. Så fruktansvärd. Närvarande och finstämd. Samtidigt saknar jag det narrativa. Kanske hade det gjort berättelsen ännu starkare?! Ändå tycker jag att alla ska läsa boken, alla!

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bàggojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.
Elin Anna Labba
Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige
via Storytel
ISBN: 9789113101682
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Fy vad hemskt att utsättas för nåt sånt...
  Sen fick jag lära mig ett nytt ord idag också - narrativ. Tack för det!

  SvaraRadera
 2. Låter verkligen som en bok alla skulle läsa.'
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Den här vill jag verkligen läsa!

  SvaraRadera
 4. Jag såg intervjun av författaren på Babel, och skulle gärna vilja läsa den. Kul att du också skriver om den här.

  Ha det fint där uppe i din läshörna!
  Kram Christina

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.