torsdag 30 april 2020

Lykke Lo hittar en strumpa av Carina Kero EsbergEn söt berättelse med fina illustrationer.

Lykke Lo har huggit ved i skogen hela dagen. På vägen hem hittar hon en färgglad strumpa. Vems kan den vara? Hon träffar flera djur efter vägen, men inget av dem saknar en strumpa.

"Lykke Lo hittar en strumpa är en bok som jag fyllt med allt som jag älskar; det lilla barnets funderingar, djur från våra skogar och massor med snö." Carina Kero Esberg, författareCarina Kero Esberg
Lykke Lo hittar en strumpa
Idus förlag
ISBN: 9789189147225
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 29 april 2020

Herrarna satte oss hit av Elin Anna LabbaEn viktig, lärorik och sorglig skildring om hur samerna tvångsförflyttades i Sverige. Så fruktansvärd. Närvarande och finstämd. Samtidigt saknar jag det narrativa. Kanske hade det gjort berättelsen ännu starkare?! Ändå tycker jag att alla ska läsa boken, alla!

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bàggojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.
Elin Anna Labba
Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige
via Storytel
ISBN: 9789113101682
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 28 april 2020

Vuxna människor av Marie AubertEn fantastisk och medryckande relationsroman. Välskriven, varm, innerlig och djup. Jag ville aldrig att boken skulle ta slut.

Ida är arkitekt, barnlös och i sin bästa ålder men sista tiden har den biologiska klockan börjat ticka. För säkerhets skull har hon undersökt möjligheten att frysa ned ägg för när hon träffar den rätte i framtiden. Nu är det sommar och Ida tar bussen till sin barndoms paradis för att fira sin mammas 65-års dag. Vid stugan väntar också Idas lillasyster Marthe med sambo och bonusdotter. Allt är som uppbyggt för några härliga dagar med familjen om det inte vore för Martas strålande nyhet. "Vuxna människor" är en roman om luggslitna familjeband, avundsjuka och skammen över en oälskad tillvaro.Marie Aubert
Vuxna människor
via Storytel
ISBN: 9789146236160
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 27 april 2020

Tvillingarna Nico & Phille: dubbeltrubbel av Marie SerneholtEn charmig och vardagsnära bok för den lilla läsaren. Väldigt mysig och berättelsen stärks upp av fantastiska illustrationer. Det går att upptäcka saker i illustrationerna som inte står med i texten och barnet får därmed en läsupplevelse med en extra dimension.

En dag med "Tvillingarna Nico & Phille" är fylld med både bus och äventyr. Från morgon till kväll är det full fart, frukosttallrikar på huvudet, klosstorn som rasas och borttappade leksaker. Och inte bara en gång utan två gånger, dubbel-trubbel, helt enkelt, men också dubbel glädje. En härlig berättelse om Nico & Philles vardag. 
Med text av programledaren, artisten och tvillingmamman Marie Serneholt och fantastiska illustrationer av Lovisa Blomberg får ni följa med på en riktig tvillingresa.


Marie Serneholt (text)
Lovisa Blomberg (bild)
Tvillingarna Nico & Phille: Dubbeltrubbel
Triumf förlag
ISBN: 9789188549891
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 26 april 2020

Söndagens smakbit v. 17, GrävlingenSöndag - och jag hoppar rakt in i en smakbit ur en av böckerna jag läser just nu:

Annika passerade förbi Tobias rum på väg till fikarummet. Dörren var stängd. Han brukade alltid ha den öppen, så hon kikade nyfiket in genom glasrutan bredvid dörren. Han satt med ansiktet i händerna och armbågarna lutade mot skrivbordet. Fingrarna sköt upp igenom håret så att cendréfärgade tofsar spretade upp i luften. En kall hand grep tag om hennes hjärta. Hon gled in och stängde dörren efter sig. Tobias reagerade inte. Hon hörde att han andades tungt.
s. 81 ur Grävlingen av Fredrik P Winter
Fler smakbitar här

Bokförsäljningen har sjunkit markant så här i Corona-tider, vilket för mig är lika delar förvånande som skrämmande. Eller förresten, mest skrämmande. Jag kan förstå att man inte väljer att gå in i en fysisk bokhandel och spontanbotanisera, men att handla på nätet är väl perfekt?! Även i dessa tider. Speciellt i dessa tider. Folk borde ha lite mer tid över för att läsa böcker?

Förlag och bokhandlare går på knäna. Försäljningen rasar. Förlag permitterar och drar ner på utgivningen. Själv har jag några manus i pipeline, så till vida att jag med bara ett litet klick kan sända dem till förlag. Men jag vågar inte. Jag håller igen. Blir mina manus, mot förmodan, antagna vill jag att de ska ha de bästa förutsättningarna att kunna nå ut. Bli köpta. Bli lästa.

I dessa tider har det blivit ännu viktigare att stötta varandra och tipsa om böcker.


  • Köp en bok.
  • Recensera en bok.
  • Prata böcker!
  • Lägg upp en bok i sociala medier.
  • Låna böcker på biblioteket.


lördag 25 april 2020

Ljusklotets mysterium av Tobias SöderlundLjusklotets mysterium är andra, fristående delen i Spökkameran-serien, men första boken jag läser av Söderlund. En spännande och välskriven bok för barn i mellanåldern. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av författaren.

Ett mystiskt ljusklot, en hemsökt herrgård och ett väsen som lurar i skogen ...

Vanessa är alldeles pirrig inför nyårsresan till Gotland. Tillsammans med Martins familj ska hon och pappa bo på Katthamra gård, som sägs vara hemsökt. Dessutom ska pojkvännen Abbe följa med. Hon tar med sig kameran, den som kan filma spöken, trots varningarna hon fått. Kanske kan hon lyckas fånga ett spöke på film igen och bli Youtube-kändis på riktigt! Men resan blir läskig på ett helt annat sätt än väntat. Under en utflykt till Martebo dyker ett stort ljusklot upp från ingenstans. Och när det försvinner är en ur sällskapet borta. Ingen förstår någonting, men kameran har snappat upp något som alla andra missat ...

Tobias Söderlund
Ljusklotets mysterium
Rabén och Sjögren
ISBN: 9789129724455
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 24 april 2020

Antikcafé för kantstötta hjärtan av Åsa Hallengård
Det här är fortsättningen på Antikkurs för vilsna hjärtan som jag läste för en tid sedan. En liten pärla fylld av vardagsrealism. Även om jag bara genom små glimtar minns karaktärerna från första delen är det lätt att komma in i handlingen och på nytt lära känna personerna med vilsna och kantstötta hjärtan.

Antikcafé för kantstötta hjärtan är en varm roman om familjeband och vänskap. Maria är utbränd. Martin inser att han måste få familjen på rätt köl igen. Kan Kristinas gamla sjöbod vara lösningen? 
Peter och Karl är mitt uppe i en kris som sliter isär dem. Inget blir bättre av svärföräldrarnas intolerans. 

Åsa Hallengård
Antikcafé för kantstötta hjärtan
via Storytel
ISBN: 9789189009134
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 23 april 2020

Barnhemsflickan: Sagan om Catarina av Olov Svedelid


Just nu speed-lyssnar jag till Olov Svedelids serie om Catarina. Älsk på välskrivna historiska romaner och här lever jag mig verkligen in. Det är spännande och drivet på ett lagom sätt och väldigt intressant. Ett hett tips, hela serien!

Barnhemsflickan Catarina Dufva söker tjänst som piga hos den förnäma familjen Lohe i Stockholm. Det är sent 1600-tal och i Sverige råder missväxt. Folk svälter och fryser i den bistra vintern och Catarina är tacksam över att slippa tigga på gatorna och istället få mat och värme i ett välbärgat hem.
Men husbonden Johan Lohe är en tyrann som utnyttjar sin ställning. Vad vill han egentligen med Catarina? Och vad är det tjänstefolket viskar om i köket?
Barnhemsflickan utgör första halvan av romanen En Dufva i Stockholm av Olov Svedelid.


Olov Svedelid
Barnhemsflickan: Sagan om Catarina
via Storytel
ISBN: 9789178275311
Finns hos Adibris och Bokus

onsdag 22 april 2020

Byvalla av Karin JansonJag ser fram emot att läsa Jul i Byvalla så småningom. Som en god karamell att suga på ... eller inte ens slita pappret av ännu. Jag väntar ett halvår till. Det här är en charmig, härlig och lite flippad vardags-feelgood. Som en frisk fläkt.

När kärlek och oväntad vänskap vänder upp och ner på en hel liten by

Varför är det så svårt att hitta kärleken? Hanna driver en frisörsalong i Byvalla, ett litet samhälle som många flyttar ifrån. Kunderna sinar och Hanna vet inte hur hon ska få det att gå runt. Lika svårt är det att hitta någon vettig person att dejta, det vimlar inte direkt av intressanta ungkarlar i byn. Dessutom har Hanna svårt att släppa det som hände med hennes ex, trots att det var många år sedan. Man ska lämna det gamla bakom sig säger folk, men det är inte alltid så lätt som det låter.

En dag dyker byns skvallergubbe Lennart upp i salongen och berättar att hans granne Micke ska vara med i nästa säsong av den populära tv-serien Kärlek på gården. Genast börjar det pratas och spekuleras bland byborna, en del är skeptiska och fördomsfulla, men framför allt är folk nyfikna på storstadsfolket som ska invadera samhället under sommaren.

När tv-teamet anländer möts stad och landsbygd pa ett uppfriskande, men inte alltid friktionsfritt, sätt. Lugnet på landet byts mot liv och rörelse och Hanna får nya och oväntade vänner. Samtidigt verkar motgångarna staplas framför henne och det förflutna spökar. Det blir en minst sagt omvälvande sommar för alla inblandade.
Karin Janson
Byvalla
via Storytel
ISBN: 9789188597052
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 21 april 2020

Sista tåget till London av Meg Waite ClaytonEn välskriven och gedigen berättelse som skildrar andra världskriget på ett, för mig, nyanserat sätt. Inledningsvis tycker jag att boken är spännande och driven. Kapitlen är förhållandevis korta rakt igenom, vilket är ett stort plus, men efter ett tag börjar jag tycka att boken är lite för omfattande för att hålla hela vägen. Jag tror personligen att den hade vunnit på att bantas ner en smula. Det är en viktig bok att läsa och den berör.

Nazisterna är inte mer än högljudda och störande inslag i vardagen för den femtonårige Stephan Neuman och hans bästa vän ofie-Helene. Men de två ungdomarnas sorglösa tillvaro krossas brutalt när nazisterna tar makten i Österrike år 1938. 
Det finns dock hopp i mörkret. Den barnlösa Truus Wijsmuller, medlem av den nederländska motståndsrörelsen, riskerar sitt liv genom att smuggla judiska barn till angränsande länder. 
När Storbritannien erbjuder sig att ta emot barnflyktingar från det tyska riket utkämpar Truus en dramatisk kamp för att få ut judiska barn innan det är för sent. Kommer hon att hinna föra Stephan och ofie i säkerhet? Eller tvingas de stanna i Österrike för att möta en livsfarlig och oviss framtid?


Meg Waite Clayton
Sista tåget till London
Historiska media
ISBN: 9789177891161
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 20 april 2020

Vem är jag? av Maria TrolleEn fantastisk bok på rim, vilket varje gång gör mig lika fascinerad. Tänk att få ihop en hel berättelse på rim! En fin berättelse om att stå upp för sig själv och söka bekräftelse.

Flugan Frans är inte riktigt som de andra flugorna i sin familj. När de andra vill äta komockor dricker han hellre nektar från vallmoblommor. När familjen flyger rakt, så flyger Frans upp och ned. 
- Så där gör inte riktiga flugor! säger familjen. 

Frans rymmer hemifrån. Om jag inte är en fluga, vem är jag då? tänker han. Kanske är jag egentligen ett bi? På sitt äventyr träffar han tre nya vänner, masken Mia, myran Pelle och Syrsan Yrsa, som alla tre har valt att leva annorlunda. 
Vem är jag? är en humoristisk saga på vers, om vänskap och om att våga gå sin egen väg.

Maria Trolle
Vem är jag? En saga om att gå sin egen väg
Triumf förlag
ISBN: 9789188549938
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 19 april 2020

Söndagens smakbit, v. 16 Ljusklotets mysterium


Godmorgon söndag - och dags för en smakbit ur en av de böcker jag läser just nu ...

Vanessa vägrar gråta. Hon trycker handflatorna mot ögonen för att pressa tillbaka tårarna medan hon springer. Mitt i känslostormen förstår hon ändå att hon inte kan springa hur långt som helst. Så fort gläntan övergår till skog stannar hon. Vill inte ge sig in bland träden själv. Bakom henne hörs snabba steg.
s. 168 ur Ljusklotets mysterium av Tobias Söderlund
Fler smakbitar här


Ojojoj. Det har varit extra skönt att sova den här helgen, haha. Efter en intensiv, men rolig, givande och positiv jobbvecka är jag trött - och speedad på samma gång. Som lärare är det svårt att helt släppa tankarna på jobb, men jag gör mitt bästa för att skapa den där viktiga balansen. I helgen har mannen jobbat natt och alla tre stora barn är på vift på olika håll. Igår kväll var det alltså bara jag och lillkillen hemma. En mycket speciell känsla. Idag hoppas vi på en liten tripp och utomhusvistelse sedan mannen har vaknat. Hela veckan som väntar verkar ge sol och vårvärme! Speciellt härligt med tanke på kommande arbetsplatsmöte som i dessa Covid-19-tider ska hållas utomhus. Jag som är en fryslort.

lördag 18 april 2020

Familjen Vinge av Maria SandelEn inlevelsefull, realistisk och intressant historisk roman. Det är med lätthet jag lever mig in.

Familjen Vinge, som gavs ut första gången 1909, handlar om en grupp människor i Stockholms arbetarkvarter. Det är ont om bostäder och svårt att få jobb. Många försöker dränka sina sorger i alkohol. Andra väljer att sparka neråt och lura sina fattiga medmänniskor på pengar. 

Men här finns också människor som försöker hålla ihop och klara sig på det lilla man har. De hjälper sina grannar, går på fackföreningsmöten, läser böcker, målar tavlor, skriver verser och bjuder på kaffe. 
Stockholm är en fruktansvärt hård plats att växa upp på. I alla fall i början av 1900-talet. Och inte minst i de hårt drabbade arbetarkvarteren. Familjen Vinge försöker med nöd och näppe att släpa sig fram i den slitsamma tillvaron, men gång på gång dras de ner i smutsen. Av makthavare, men också av andra fattiga människor. Ibland är det nämligen lättare att slå neråt om man vill uppåt. Men även för Vinge finns det en räddning, frågan är bara om det kanske redan är för sent ...Maria Sandel
Familjen Vinge
via Storytel
ISBN: 9788726286489
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 17 april 2020

Efter syndafloden av Kassandra MontagEn storslagen, välskriven och rapp debutroman. Lite lagom spännande och en berättelse som jag är säker på skulle göra sig bra på filmduken. Det som stör mig lite, utan att det för den sakens skull hakar upp läsningen, är när det blir action och handlingen triggas. Tyvärr dör varje sådan scen ut väldigt fort varpå intrigerna och svårigheterna aldrig riktigt hinner triggas och befästas. Jag tycker om att läsa trovärdiga berättelser om apokalypser och ser mycket fram emot att läsa fler romaner av Montag.

I en nära framtid, knappt hundra år från nu, har jorden täckts av vatten och endast de högsta bergstopparna syns ovanför ytan. Myra och hennes sjuåriga dotter Pearl bor på en liten båt och försörjer sig som fiskare. I sju år har Myra sörjt sin andra dotter, som försvann när floden kom och svepte med sig deras hem. Men genom ett omskakande möte med en främling får de veta att Row har setts till på en plats nära polcirkeln. Myra kastar alla tvivel åt sidan och ger sig, tillsammans med Pearl, av på en resa genom de isiga vattnen i norr. Efter syndafloden är en storslagen, actionspäckad och ibland skrämmande odyssé fylld av oförglömliga scener. En drabbande och säregen saga som är lika häpnadsväckande som trösterik briljant konstruerad och med ett skimrande språk.Kassandra Montag
Efter syndafloden
Harper Collins
ISBN: 9789150947120
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 16 april 2020

Frost 2 - In i en helt ny världJag tycker om att se Disney-filmer, gärna de lite äldre, men att läsa en Disney-saga är inte fel det heller. Illustrationerna är fina och färgsprakande och texten är lätt att läsa, även för de lite yngre barnen som klarar av kortare kapitelböcker med bilder. En mysig sagobok.

Elsa hör en okänd röst som kallar på henne. Hon ger sig av mot norr tillsammans med Anna, Kristoffer, Olof och Sven. I den förtrollade skogen möter de nya vänner och gamla hemligheter kommer fram i ljuset. Tillsammans upptäcker de en helt ny värld, större än de någonsin kunnat föreställa sig.Disney - filmbok
Frost 2 In i en helt ny värld
Egmont
ISBN: 9789157031822
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 15 april 2020

Handbok i kreativt skrivande av Joy KenwardEn riktigt intressant bok som jag, i egenskap av författare, glatt kastar mig över och låter mig inspireras av. En bok fylld med tips, skrivövningar och plats för anteckningar.

Var du än befinner dig i ditt skrivarliv så kommer du att behöva en hjälpande hand när det gäller att frammana och utveckla din berättarröst. I Handbok för kreativt skrivande får du råd, tips, övningar och vägledning som ger dig verktygen du behöver för att ta dig an de utmaningar det innebär att ge sig i kast med att skriva, såväl prosa som poesi, självbiografiskt som fantasifull fiktion. 
Handbok i kreativt skrivande är en praktisk, inspirerande och insiktsfull guide till skrivandets konst, fint illustrerad av Ruth Allen. Boken beskriver också hur kreativiteten i skrivandet blir en form av medveten närvaro och hur skapandet för skapandets skull har ett egenvärde, sett ur ett helhetsperspektiv. 
Handbok i kreativt skrivande är en utmärkt introduktion i konsten att lära sig bemästra skrivande och hitta sin egen unika berättarröst.  

Joy Kenward (text)
Ruth Allen (bild)
Handbok i kreativt skrivande
LB förlag
ISBN: 9789177991557
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 14 april 2020

Guldmakaren av Mats Ahlstedt


Trots min lite skakiga relation till deckare är jag för traditioner. Således ingen påsk utan påskekrim. I år fick det bli Guldmakaren. En snabbläst bok med rappt korta kapitel som jag gillar. Ändå tar spänningen inte riktigt fart. Jag blir inte riktigt gripen eller medryckt vilket förtar lite av läslusten, såklart.

Ella Werner måste dö. Det är villkoret för att Ella Werners infiltratör Christer Quist, nyligen frigiven efter ett långt fängelsestraff, ska kunna bli medlem i det kinesiska brottssyndikatet Triaden. 
Christer Quist har fått reda på att ligan planerar en kupp mot guldmakaren, som gömmer tvåhundrafemtio kilo rent guld någonstans i Göteborgstrakten. För att infiltrera det kriminella nätverket iscensätter han ett fingerat mord på Ella Werner, som tvingas gå under jorden tillsammans med kollegan och sambon Nicklas Crona. Det är bara ett problem - Triaden har en mullvad i polishuset. Kommer bluffen att avslöjas innan Ella Werner hinner stoppa Triaden?
Guldmakaren är den femte fristående delen i Mats Ahlstedts populära serie om profilerare Ella Werner vid Göteborgspolisen. 

Mats Ahlstredt
Guldmakaren
Bokfabriken
ISBN: 9789178353354
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 13 april 2020

Mina första träd av Emma Jansson


En lekfull, färgsprakande och intressant faktabok som hjälper läsaren att upptäcka naturen på ett djupare sätt. Riktigt fin.

I boken MINA FÖRSTA TRÄD hittar du sjutton olika nordiska träd. Lär dig korta och innehållsrika fakta om hur du:
* Känner igen ett träd, både på dess bark, löv och knoppar. 
* Räknar trädets ålder. 
* Vilket träd man brukar tillverka tändstickor av.
* Och vilket träd som är extra viktigt för humlor och bin på den tidiga våren. 
I slutet av boken finns en faktasida med svåra ord och även en sida med saker som du kan hålla utkik efter när du är i skogen, tillexempel skojiga rötter, häxkvastar och bohål!

Emma Jansson
Mina första träd
Triumf förlag
ISBN: 9789188549907
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 12 april 2020

Söndagens smakbit, v. 15 Sista tåget till LondonVera. I dag var det två år sedan de hade gift sig. Hon väntade på honom i deras lilla lägenhet på Onkel-Herse-Strasse tillsammans med deras son, vars födelse Eichmann varit tvungen att rapportera till SS-Rasse- und Siedlungshauptamt, precis som han varit tvungen att rapportera sitt äktenskap efter att ha bevisat att Vera var av oklanderlig arisk börd. Han borde gå raka vägen hem till Veras stora ögon och vackra ögonbryn och runda, kraftiga ansikte, hennes fylliga kropp som var så mycket mer inbjudande än de kantiga kvinnokroppar som för tillfället var på modet.
Men han tog den långa vägen hem med Tier, som gick perfekt fot. Han gick över floden och promenerade i det judiska gettot, långsamt fram och tillbaka på gatorna, bara för att njuta av hur barnen skingrades när de visade sig, Tiers föredömliga uppförande till trots.
s. 32 ur Sista tåget till London av Meg Waite Clayton
Fler smakbitar här.

Hoppas att du njuter av en riktigt härlig påskhelg. Ingenting är riktigt som vanligt i år, av förklarliga skäl, men jag har haft en riktigt fin vecka. Så skönt med lov. Jag har redigerat och kortat in mitt manus, nu redo för en ny runda hos förlaget, men annars har jag inte jobbat alls. Istället för att påbörja skriva nya manus eller pilla i gamla har jag läst, fixat i trädgården och spenderat tid med familjen. Idag väntar bland annat en långpromenad även om vädret idag inte är det bästa, bästa.

Ta hand om dig!

lördag 11 april 2020

Kalla fötter av Karin Janson


En varm och gedigen relationsroman som inte känns förutsägbar eller alltför romantiskt gullig.

På ytan verkar 27-åriga Holly Robins ha allt. En lyckad karriär som fastighetsfotograf, ett fint litet hus på den australiensiska landsbygden, nära vänner och ett förestående bröllop. Men efter ett besök av byns skvallerjournalist rivs gamla sår upp. Hollys pappa stack när hon var liten och nu bestämmer hon sig för att leta efter honom i den svenska byn Kallberget där han växte upp. Det blir en krock mellan två världar – det soliga och glada Australien och det kalla Sverige där ingen verkar vilja prata med henne. Men allteftersom får hon reda på nya – och ibland skrämmande – detaljer om sin släkts historia, och får samtidigt nya insikter om sig själv. 

Kalla fötter är en varm berättelse om en ung kvinna, som genom att blicka tillbaka på sin familjs historia i ett främmande land försöker hitta sig själv. Skriven av Karin Janson, författare till den humoristiska feelgoodserien Byvalla.Karin Janson
Kalla fötter
via Storytel
ISBN: 9789178155620

fredag 10 april 2020

Det Gud inte såg av Helena von Zweigbergk


Jag trivs med författaruppläsningen till den här drivna och djupa relationsroman som på samma gång är en spänningsroman.

Det som fick mig att kräkas den gången, när det gick upp för mig vad som egentligen hade hänt, var nog inte graden av grymhet i brottet. Även om den var hög nog. Det var grymheten i livet som fick det att vända sig i magen på mig.

Gun Johansson på kvinnofängelset har begått ett synnerligen makabert brott. Hon väcker stark fientlighet, till och med hos sina medfångar. Stämningen runt henne blir alltmer hätsk.

Vem är hon? Hur har hon hamnat här? Och hur kan hon fortfarande hävda att hon är oskyldig?

Den enda Gun pratar med är Ingrid, fängelseprästen, som blir besatt av hennes öde. Ingrid måste få klarhet i vad som har hänt. Men sökandet leder henne in i ett mörker som hotar att uppsluka allt som hon håller kärt. Sitt hopp. Sin kärlek. Sin tro.


Helena von Zweigbergk
Det Gud inte såg
via Storytel
ISBN: 9789113052601
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 9 april 2020

Hjärtats innersta röst av Jan-Philipp Sendker


En finstämd berättelse som berör.

Det har gått nästan tio år sedan Julia Win kom tillbaka från sin resa till Burma, landet där hennes far föddes och där hon fann en bror. Hon är framgångsrik advokat på Manhattan, men känner sig vilsen och utbränd. När hon inne i sitt huvud börjar höra en enträgen röst som ställer de frågor hon alltid försökt undvika – Varför lever du ensam? Vad söker du i livet? – känns sammanbrottet nära. I ett försök att hitta tillbaka till sig själv och meningen med livet återvänder hon till Burma. Där får hon höra historien om en kvinna som heter Nu Nu, en historia som är full av passion och tragik och som kommer att vända upp och ner på Julias liv. Precis som Konsten att höra hjärtslag är det här en känsloladdad roman som utforskar människans innersta. En inspirerande och oförglömlig berättelse om kärlek, sorg, identitet och livets mening.


Jan-Philipp Sendker
Hjärtats innersta röst
via Storytel
ISBN: 9789175036144
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 8 april 2020

Familjen Bridgerton. En annorlunda allians av Julia Quinn


Jag är glad över att jag snubblade över den här historiska, romantiska romanen, del 1 i en hel serie tjocka böcker. Njutbar läsning.

Jane Austen möter Bridget Jones i internationell bästsäljare. Daphne Bridgerton är både smart och vacker - ändå blir hon bara uppvaktad av män hon inte vill ha. Men när broderns bästa vän, Simon Basset, kommer till London förändras allt. Tillsammans kommer de på en elegant plan - en fejkad förlovning dem emellan kan göra rätt typ av friare intresserade av Daphne, och hålla alla äktenskapstokiga societetsmödrar borta från Simon.
Men mitt i alla baler, promenader och båtturer, är det svårt att hålla reda på vad som är en bluff och inte. Och att hålla sina egna känslor i schack, visar det sig.
Åtta syskon, med förnamn i alfabetisk ordning. Första delen i serien om Familjen Bridgerton i 1800-talets England.


Julia Quinn
Familjen Bridgerton. En annorlunda allians
via Storytel
ISBN: 9789188801357
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 7 april 2020

Mysteriet på Ödeborgen av Kristina OhlssonÄnnu en spännande bok av uppskattade Kristina Ohlsson, en bok som passar utmärkt på mellanstadiet.

Ellie och Walter måste hålla ihop nu. Ensamma skickas de iväg till Stormön där de ska stanna tills deras föräldrar kommer tillbaka. Men ingenting blir som de tänkt sig. Deras nya hem är en stor, gammal stenborg som döljer mörka hemligheter. Öborna varnar dem genast: Håll er borta från Ödeborgen, barn! Det pratas om gastar och spöken, men vem tror på sånt? Inte Ellie och Walter.
Men någon rycker i dörrhandtagen till deras sovrum på natten. Och i ett annat rum hänger tavlor vända mot väggen. Tavlor som föreställer fyra barn som en gång bodde i borgen och sedan försvann. Som om detta inte vore nog jagas Ellie av en svart fågel som vägrar lämna henne ifred...
Kristina Ohlsson är en mästare på spänning av det krypande, rysliga slaget. Med böcker som ”Glasbarnen”, ”Zombiefeber” och ”Mysteriet på Hester Hill” har hon fångat - och skrämt - många tusentals barn. Den stämningstäta spökberättelsen ”Mysteriet på Ödeborgen” kommer inte att göra läsarna besvikna!

Kristina Ohlsson
Mysteriet på Ödeborgen
via Storytel
ISBN: 9789178037865
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 6 april 2020

Bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie DarlingSå fort en bok har ord som bokandel eller dylikt i sin titel blir jag eld och lågor. Jag som älskar att läsa älskar förstås också att läsa om böcker. Drömmen vore att åka runt i en bokbuss på landsbygden eller i en pråm i de engelska kanalerna och låna ut böcker längs vägen. Tänk!

Det här är en charmig, romantisk och smått humoristisk berättelse som för tankarna till Jane Austen.

Kunderna sviker den lilla bokhandeln i Bloomsbury. När Posy Morland plötsligt ärver butiken tvingas hon slå igen sina älskade kärleksromaner och istället möta verkligheten. Eftersom Posy inte bara får ett sjunkande företag på halsen, utan också oönskad uppmärksamhet från Sebastian, blir livet en chockartad upplevelse. 
Posys idé är att på ett halvår förvandla butiken till sina drömmars bokhandel: med hyllplan som bågnar av kärleksromaner. Men medan Posy och personalen kämpar blir Sebastian alltmer närvarande. Inte bara i verkligheten, utan också i Posys fantasier. 
Bokhandeln för ensamma hjärtan är första delen i brittiska Annie Darlings romanserie i bokhandelsmiljö. Det är charmig och underhållande läsning, som kommer att vinna både obotliga romantikers och inbitna boknördars hjärtan. En perfekt bok för fans av Lucy Diamond och Jenny Colgan, där lycka sällan är längre än en sida bort ...

Annie Darling
Bokhandeln för ensamma hjärtan 
Historiska media
ISBN: 9789177891529
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 5 april 2020

Söndagens smakbit, v. 14 Efter syndaflodenÅ så härligt med påsklov!
Efter att ha jobbat mer effektivt än vanligt, på grund av Corona och att ingen vet hur det kommer att bli, är det verkligen välbehövligt med lite ledighet. Jag har dessutom ett manus som behöver korras innan nytt inskick till förlaget, så det kan jag ägna mig mer helhjärtat åt nu. Sedan hoppas jag att hinna landa i lugnet för att få kreativiteten att skriva på nytt också.

"En del påstår att havet snart kommer vara helt kontrollerat av pirater."
Det hade jag hört förut, men jag tyckte inte om att höra det från Beatrice, som aldrig hade trott på konspirationsteorier och domedagsprofetior. Hon fortsatt att berätta något hon hört på en handelsplats söderut, att lokala styren försökte organisera sig för att kunna hjälpa folk att distribuera varor. Att inbördeskrig startade på grund av lagar och resurser.

s. 42 ur Efter syndafloden av Kassandra Montag
En fantastisk debutroman som lovar riktigt gott. Stort plus för att de flesta kapitel slutar med en ivrig cliffhanger.
Fler smakbitar här

fredag 3 april 2020

En tid för mirakel av Karen Thompson WalkerSpännande och medryckande men också lite sorgsen i sin beskrivning. Berättelsen väcker många tankar och känslor.

Jordens rotation har plötsligt blivit långsammare och ingen vet varför. Varje dygn blir längre och längre - dagarna och nätterna får fler minuter och timmar. Är världen på väg mot en katastrof? I detta tumult lever tolvåriga Julia tillsammans med sina föräldrar och två katter. Som alla andra i hennes ålder känner hon en viss osäkerhet när det gäller vänner, inte minst killar. Det är inte heller alltid så lätt att bli förstådd av sin familj. Och hur ska man kunna se framåt när livet på jorden blir allt mer overkligt? Snart visar naturen tydliga tecken på att något är allvarligt fel. Gravitationen avtar, fåglarna dör - går det att rädda livet på jorden?

Den 23 mars 2010 inträffade ett stort skalv i Chile. Kort därefter kunde Nasa fastslå att jordbävningen som uppmätte 8,8 på Richterskalan påverkade jordens rotation och läge. Därmed förkortades dagarna med 1,26 miljondels sekund. I En tid för mirakel drabbas jorden mycket hårdare än så och det är oklart vad som är upphovet till katastrofen. Karen Walker Thompson har skrivit en spännande, vemodig och storslagen roman om människor som lever i undergångens skugga. Ett nagelbitande drama och en varm skildring om att växa upp i en värld som blir allt svårare att förstå. Karen Thompson Walker är författare och förläggare. Hon bor i Brooklyn, New York. En tid för mirakel är hennes debut.Karen Thompson Walker
En tid för mirakel
via Storytel
ISBN: 9789113098456
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 2 april 2020

Slutet av Mats Strandberg
En välskriven, intressant och spännande bok som på flera sätt ligger rätt i tiden.

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.
Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?
Mats Strandberg
Slutet
via Storytel
ISBN: 9789129723779
Finns hos Adlibris och Bokus