söndag 29 mars 2020

Söndagens smakbit, v. 13 Bokhandeln för ensamma hjärtan


Tidigare, i kyrkan, hade Sebastian läst upp ett minnestal till Lavinia som fått alla att tjuta av skratt i kyrkbänkarna. Medan de flesta av kvinnorna, och en del av männen, sträckte på sig för att se honom bättre hade han målat upp en bild av Lavinia som var så levande och färgstark som om hon hade stått där bredvid honom. Sedan hade han avslutat med ett citat från Nalle Puh, en bok han sa att Lavnia hade läst för honom otaliga gånger när han var barn.
"Vilken tur det är att ha någon som det är väldigt svårt att säga hejdå till", sa Sebastian, och det var bara de som kände Sebastian lika väl som Post som kunde höra hur hans röst sprak lite - en liten spricka av djup sorg. Han hade stirrat ned på sina anteckningar, som han tidigare inte hade tittat på en enda gång, innan han lyfte blicken och log sitt strålande, bekymmerslösa leende. Ögonblicket hade passerat.
s. 15 ur Bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling

Nu är det sommartid och utemöblerna har både bildligt och bokstavligen åkt fram, även om jag och yngsta dottern fixade på altanen redan för en tid sedan när vårsolen sken och vi fick feeling. Det var också då jag intog årets första kaffe utomhus. Nu, precis nu är den bästa tiden på året enligt mig.

Corona då? Alla pratar om Corona. Jag är dock fortsatt lugn och helt övertygad om att grundskolan inte kommer att stänga. Det är förstås stor belastning på sjukhusen och många planerade operationer och undersökningar (själv drabbad) har ställts in i väntan på ... Det är också tragiskt och skrämmande med alla insjuknade och de som faktiskt har avlidit. Ingen vet riktigt vad som kommer att hända, men samtidigt läste jag så kloka ord någonstans: Mitt i Corona står oron och mitt i oron står ro. Vi kan inta försiktighet och följa riktlinjer. Resten måste vi försöka lämna över, för vi kan inte göra någonting med vår oro ändå.

17 kommentarer:

 1. Det känns lite ironiskt att vi, som inte sett en enda snöflinga i vinter, har några vita stråk ute. I dag när det har blivit sommartid...

  SvaraRadera
 2. Vi har også fått frem utemøblene, men jeg har ikke brukt dem enda. Det har vært sol de siste tre dagene men også en skikkelig kald vind.
  Denne boken har jeg lyst til å lese. Jeg vet at jeg har lest om den på norsk, men lurer nå på om jeg også fikk den som anmeldereksemplar. Jeg må gå på jakt i hyllene mine :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 3. jag tog fram stolar på altanen, har fikat ute ett par gånger, tack för smakbiten, ha en trevlig söndag i solen.

  SvaraRadera
 4. Ja, nu är det sommartid. Onödigt dribblande med tiden, men i år gjorde den åtgärden att vi åtminstone fick en timmes kortare karantän. Alltid något :-)

  Ha det gott i solen på altanen med ditt kaffe!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten, den här boken har jag lust att läsa!
  Kloka ord om Corona. Våra barn är äldre, så de pluggar på distans nu, men de tillhör de som är väl rustade för det. Oron finns där, men jag försöker hitta ro också.

  SvaraRadera
 6. Tack för söndagens smakbit som du ger.
  Har nog känt liten oro över vad som händer just nu i vår värld.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 7. Fint skrivet om oron/ro. Härlig titel och omslag på din roman, den gör mig glad. Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 8. Fick hem den där boken alldeles nyss och är jättesugen på att läsa den. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten! Känner varken till bok eller författarnamn.

  SvaraRadera
 10. De kloka orden tar jag med mig. Här är det kallt men fin solig dag. Boken är ny för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. den här boken kände jag inte alls till. tack för smakebiten!
  visst, solen skiner och det är härligt. men förrädiskt kallt

  SvaraRadera
 12. Isande kalla nordanvindar gör inte utevistelsen idag skön alls. Men hunden måste rastas. Tack för smakbit, och du har så rätt, oron har vi inget för...
  Trevlig söndag

  SvaraRadera
 13. Tack för smakbiten! Den vill jag nog läsa. Här är det soligt, men inte så varmt och det blåser lite väl.

  SvaraRadera
 14. Tack för en fin smakbit! Jag blir riktigt nyfiken på vem Lavinia var.

  SvaraRadera
 15. Är glad över solen, ljuset och sommartiden. Extra glad är jag för vårt nya växthus/uterum som det är fint att sitta i när vinden blåser kallt. Boken står på min läslista. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 16. Alle bøker med bokhandler i tittelen havner på min Må lese liste :)
  Nyt søndagen - og haven :)

  SvaraRadera
 17. Den finns i min läsahög och ja har tänkt att läsa den nu i veckan som kommer. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.