fredag 20 mars 2020

Skräckstorm av Mikael Strömberg


En lagom läskig skräckberättelse för 9-12-åringar. För egen del triggas skräcken inte igång på allvar, jag hade velat ha fler läskigheter. Men hade det här upplevts i verkligheten eller på film är jag säker på att jag hade ryst till både en och två gånger. Jag tycker om att berättelsen har ett större djup än bara skräck och att karaktärerna genomgår en insiktsfull förvandling.

Bastian ska börja sista terminen i mellanstadiet och allt är pest. Hans bäste vän Frans har flyttat, mamma fattar ingenting och pappa är ständigt frånvarande. Dessutom hackar skolans stökigaste gäng BRÅK på honom hela tiden. Som om allt detta inte är nog börjar oförklarliga saker hända i spåren efter stormen Alfrida. Bastian är rädd för att de starka vindarna rivit upp sår från en gammal sägen om en fruktansvärd händelse - olycklig kärlek och död. Oron får honom att känna sig än mer ensam och utsatt. Men så börjar en ny tjej i klassen, Lykke, som visar sig vara både modig och cool. Bastian fattar tycke för henne direkt. Han behöver hjälp att stå upp mot bråkstakarna i skolan, och framförallt måste han prata med någon om sina farhågor - ondskan som stormen kan ha väckt.


Mikael Strömberg
Skräckstorm
Idus förlag
ISBN: 9789189055926
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Jag som inte gillar skräck alls (pga harighet) tycker det kan vara lite elakt att skriva skräck för barn ;-)
    Håller med en granngrabb i sexårsåldern när vi hade frågat ifall det var roligt i spökhuset på Gröna Lund och han svarade (på rungande finlandssvenska):
    - Nej. Jag tycker inte om när vuxna skrämmer små barn.
    :-D

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.