torsdag 26 mars 2020

Förstfödd av Joni Nykänen och Johannes Selåker

Första delen läser jag med viljan att svepas med i berättelsen. Bitvis är den spännande, men det går i vågor där dalarna tyvärr är djupare och fler än topparna. Jag blir mest förvirrad och inte vidare imponerad. På något konstigt vis (?) märks det att det är två författare som har bidragit till det här verket, men jag kanske misstar mig när jag tänker att någon av dem har skrivit topparna, när det blir som mest spännande? Kanske har de skrivit allt tillsammans och vridit och vänt handlingen. Det är lite för många karaktärer för att läsningen ska bli rapp, friktionsfri och spännande. Det är något som stör.

I norra Finland år 1945 självantänder en soldats kropp i slutskedet av ett farligt uppdrag.  Elden förintar en finsk by och föder ett djupt hat i en brännskadad mans hjärta.   
Sju decennier efter tragedin äger flera brutala mord rum i Bruksfallet, en mellansvensk ort präglad av avfolkning och förfall. En utbredd rädsla blottar djupa sprickor i invånarnas relationer. Ett äldre par har förlorat kontakten med sin dotter Aino, som valt att leva utanför samhället.  
En ung frilansjournalist med smak för piller och en ålderstigen polis med liberal syn på lagen är alltid steget efter i jakten på den som dödar. Till slut väljer en grupp mäktiga män att ta lagen i egna händer, när en dömd mördare återvänder till byn. När Aino försvinner tvingas föräldrarna konfrontera det som gömmer sig i mörkret och släktens mörka historia som ingen slipper undan. 

Joni Nykänen och Johannes Selåker
Förstfödd
Bokfabriken
ISBN: 9789178353309
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. Är det för många karaktärer blir jag bara förvirrad. Ännu mer förvirrad än vanligt, alltså :-D

  Ha en braig dag!

  SvaraRadera
 2. En sådan bok skulle jag lägga ifrån mig direkt.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Det känns inte som en bok för mig precis.

  Kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.