tisdag 17 mars 2020

Du måste tala om för barnen att jag älskar dem av Pia-Lotta Bylund och Marika Rasmusson

En gripande, sann berättelse som går snabbt att läsa. Det som drabbat Henrik och hans familj berör, samtidigt som jag ser svårigheterna i att skriva en riktigt medryckande biografi. Det är lätt att viktiga händelser staplas på varandra och för de inblandade är förstås alla känslor närvarande, liksom händelseförloppet följer en korrekt tidslinje. Men det är viktigt att även läsaren känner av samma sak, samma känsla. Här saknar jag dessvärre ett djup och en innerlig närvaro som jag tror hade kunnat åstadkommits genom ett mer tydligt berättande med dialoger och miljöbeskrivningar som låtit mig som läsare leva mig in hos de inblandade.

"Smärta är inte rätt ord. Det är något annat. En skärseld. Ett inferno. Brinnande olja täcker min kropp och rinner ned i min hals. Någon hugger knivar i mina ögon. Jag ser ingenting men känner hur brännblåsorna spricker som korvar som legat för länge i stekpannan. Del för del slutar jag fungera. Snart finns jag inte längre. Hur kan de inte förstå? Varför gör de ingenting?!" 

Orden är Henriks, som inifrån sitt helvete berättar hur det känns när kroppen täcks av brännskador, när skinnet ramlar av i stora sjok och hans kropp stänger ner, organ för organ och sinne för sinne.   

Under påskveckan 2017 gick 37-årige Henrik Bylund från att vara helt frisk till att vara döende. Från att vara en stark och glad trebarnsfar till att vara allvarligt brännskadad på både utsidan och insidan av kroppen.

Efter att i flera dagar ha kämpat för sitt liv utan att få hjälp, fick han till slut diagnosen Toxisk Epidermal Nekrolys, ett medicinutlöst sjukdomstillstånd som drabbar färre än en per miljon och år. När Henrik lades i respirator saknade han hud på 85 procent av kroppen och hade öppna sår på alla slemhinnor och på ögonen. I Henriks fall var det ett receptfritt läkemedel som utlöste de allvarliga brännskadorna.

För Henrik, hans fru Pia-Lotta och de tre barnen vändes hela livet upp och ned och de kastades in i en tillvaro präglad av skräck, utsatthet och vanmakt. Men mitt i allt kaos fick de också uppleva medmänsklighet, lojalitet och stark vänskap.Pia-Lotta Bylund och Marika Rasmusson
Du måste tala om för barnen att jag älskar dem
Idus förlag
ISBN: 9789189055933
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Låter gripande och bra.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Fy vad läskigt... Vedervärdigt! Tänk vad mediciner kan ställa till med, fast vanligen så hjälper dom ju till.

  Hoppas du får en fin dag! Här regnar det och jag sitter i karantän. Ja, det har funnits bättre dagar. Tur att internet finns :-)

  SvaraRadera
 3. Vilken gräslig sjukdom! Tur att man inte känner till allt som man kan drabbas av.

  Kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.