tisdag 18 februari 2020

Basti och plåstermannen av Ellinor Stattin

En oerhört fin och saklig berättelse, byggd på verkliga händelser och författarens egna erfarenheter. På ett tydligt och känslosamt sätt förmedlas oro, sorg och hopp.

Basti är en helt vanlig kille som älskar sina kompisar och sina lärare på förskolan. Men det finns en sak med förskolan som han inte gillar. Det är Sigge. Sigge tar varje tillfälle att reta Basti, och värre blir det när Basti får ett stort plåster i ansiktet! Följ med Basti hemma, på förskolan och till doktorn för att ta reda på vad en Plåsterman är.

Boken är baserad på verkliga händelser som Basti var med om när han drabbades av leukemi. Basti blev retad för plåstret på sin kind, som höll sonden på plats, och blev kallad Plåstermannen. Men med hjälp av sina kompisar vände han det svåra till något bra. 
Förhoppningen är att boken kan användas som ett hjälpmedel för att berätta varför barn kan se annorlunda ut, hur det kan gå till hos doktorn och hur en bra kompis kan vara. 

Texten är faktagranskad av Anna Lundqvist, ST-läkare i Barn- och ungdomsmedicin. 
För att underlätta vardagen för barn som drabbats av cancer och deras familjer har Ellinor Stattin tillsammans med Tove Malm bildat AjaBajaCancer. Den 5/5 varje år plåstrar vi för barncancer för att visa alla barn som kämpar mot cancern att de inte är ensamma i sin kamp.

Ellinor Stattin (text)
Kim Verenius (bild)
Basti och plåstermannen
Idus förlag
ISBN: 9789189055353
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Det låter som en mycket viktig bok. Tufft nog med sjukdomen och sedan dessutom bli retad. Ibland undrar man hur vissa barn tänker...

    Kram

    SvaraRadera
  2. En hemsk upplevelse för Basti såklart. Jag minns min hemska upplevelse när jag började ettan och i samma veva flyttade in till stan (Skellefteå). Det FANNS FÖRSKOLOR!!! Nån sån hade jag aldrig fått gå i. Alla rum med leksaker... Jag hade för evigt gått miste om dom...
    Sen att jag hade haft en underbar uppväxt med landsbygd och hästar? Det glömde jag. Just då.

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.