onsdag 25 december 2019

Fias dolda kraft av Malin Roca Ahlgren

Fia hade lika gärna kunnat vara jag. Jag är också introvert och en tänkare, snarare än en talare. Under dåtidens kvartssamtal fick jag ständigt till mig att räcka upp handen oftare. Då mättes mycket kunskap i vad man kunde uttrycka i ord och verbalt visa att man kunde. Redovisa, svara på frågor, höras, ta plats ... Idag vill jag tro, och hoppas, att lärare eller arbetsgivare inte är lika trångsynta. Visserligen uppskattas fortfarande en egenskap att "kunna äga rummet", men jag vågar påstå att ihärdig vinner. En egenskap som att arbeta noggrant, lyssna och minnas, inte prata bredvid mun och så vidare uppskattas högre och att trägen vinner. De som tar sig tid och lär känna en introvert person får oftast en aha-upplevelse. Jag lovar!

Roca Ahlgren har i sin bok målat upp oerhört oförstående lärare, men det säkerligen för att belysa de svårigheter och motgångar en introvert person kan behöva handskas med och på så vis låta boken vara en ögonöppnare för många. Introvert är inte samma sak som blyg. En oerhört fin bok som jag gärna hade sett omfattas av fler sidor.

Sofia är kär. I hemlighet, men vågar absolut inte gå fram och prata med Hugo, utan smygtittar mest på avstånd. Hon är en gamer och älskar också att ligga på sitt rum och läsa fantasy. Hon bor i en lägenhet i en förort med sin sjuka mamma. Sofia funderar mycket och lyssnar hellre än pratar. Vissa säger att hon är svår. I klassrummet uppskattar inte lärarna de tysta och inåtvända. Räcker man inte upp handen, påverkas betygen, säger dem. Sofia kan svaren. Men hon vill bara inte säga dem högt.


Malin Roca Ahlgren
Fias dolda kraft
Kikkuli förlag
ISBN: 9789188933034
Finns hos Adlibris och Bokus

1 kommentar:

  1. Jag var tvärt om. Handen viftade mest hela tiden. Men det är ju bara som man är, vad man kan och vet avslöjas ju inte av handviftade.

    Ha en fin juldag!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.