tisdag 5 november 2019

Välkommen hit, välkommen hem av Josefin Fabricius


Jag älskar att läsa och skriva böcker för- och om unga vuxna, på gränsen in i vuxenlivet. En tid full av känslor utanpå kroppen, ofta väldigt svart och vitt, upp och ner. Eftersom jag själv skriver böcker med mycket känsla ligger den här litteraturen mig varmt om hjärtat. Fabricius har lyckats gestalta ungdomarna i sin bok väl, men jag känner inte alls igen mig själv, eller mina tonåringar och deras kompisar. Därför ger berättelsen ett visst avståndstagande och jag reagerar negativt på att ungdomarna röker och nyttjar droger. Det får mig mest bara illamående. Självklart vet jag att det förekommer bland unga, men jag är lite allergisk mot att det skrivs så målande i böcker. Som att det är, eller blir, en norm bland unga. Jag tycker också att personerna i boken gestaltas som mer vuxna än de är. De går första året på gymnasiet, men känns ännu äldre. Jag kommer inte riktigt nära någon av huvudpersonerna och har svårt att ta till mig handlingen, även om Fabricius skriver bra och rappt. För egen del faller berättelsen inte mig i smaken.

Sommaren går mot sitt slut och det har blivit dags för en hel årskull ungdomar att inleda sitt första år på gymnasiet. För Matilda är det en lättnad att få börja om och slå sig fri från högstadietidens gamla roller. För Alexis är det en oro inför hur han som tidigare varit skolans kung plötsligt ska förvandlas till en nobody i den nya klassen. För Rebecka är det en chans att en gång för alla få det som hon kämpat för så länge - kosta vad det kosta vill. 

Olycklig kärlek, hemliga relationer, förlorad vänskap och ett ständigt ifrågasättande av vad man egentligen vill följer de tre personerna under året och när sommaren kommer tillbaka igen är ingenting sig längre likt för någon av dem.

Josefine Fabricius
Välkommen hit, välkommen hem
Visto förlag
ISBN: 9789178850167
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Att glorifiera droger i en bok för unga låter ärligt talat inget vidare...

    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  2. Ett ämne som skulle kunna beröra...

    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.