lördag 2 november 2019

Sofia med knuff - på väg ut i livet av Annelie Strömberg


En vardaglig och pedagogisk berättelse som poängterar att alla får lov att vara den de är. Jag tror att barn med adhd kan känna igen sig. Berättelsen om Sofia är inte alls spännande eller fartfylld. Det är mer hon som har all energi och fart och det kanske är precis så det ska vara för ökad igenkänning. Att världen går långsamt medan Sofia springer fram. För egen del känns det som att Sofia beskrivs som yngre än en åttondeklassare och jag tycker att boken passar åldrarna ca 8-10.

När Sofia ser ett Youtubeklipp med en galopperande flicka med fladdrande hår bestämmer hon sig genast för att börja rida. Som tur är har någon lämnat återbud till en av nybörjargrupperna. Att rida kan väl inte vara särskilt svårt? I stallet finns världens finaste häst, Hedda. Där finns också Heddas skötare Siri som Sofia ogillar från första stund. Någon hon däremot gillar är Isa som börjar i Sofias klass, 8A. Isa är en sådan person som Sofia kan skratta tillsammans med så att det sprutar makaroner ur munnen, fast de just träffats. Skolan går fint när Sofia har koll på läget, men det har hon tyvärr inte alltid. Allt som oftast söker hon skydd hos Frans som är den klokaste människa Sofia vet. Kanske gör hennes adhd att hon har energi till så mycket? Kanske är det adhd:n som gör att hon akut måste vara ifred och exploderar om hon blir störd? Sofia har ingen aning. Hon hinner inte fundera särskilt mycket över det heller. Hon är upptagen med att skynda fram genom livet. Något annat vore otänkbart!


Annelie Strömberg
Sofia med knuff - på väg ut i livet
Idus förlag
ISBN: 9789188964694
Finns hos Adlibris och Bokus

1 kommentar:

  1. Tack för denna recension. Blir glad över din tolkning för jag vill förmedla precis det att det känns som att världen går långsamt. Och att Sofia ibland känner sig väldigt liten kontra nästan vuxen i andra sammanhang, kontraster. Tack!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.