måndag 4 november 2019

NanowrimoJag har alltid en eller flera manusidéer i tanken och flera manus i olika utvecklingsstadier på skrivbordet. Allra helst skriver jag under en längre ledighet, som under skollov. Men även på helger om jag är i ett riktigt flow. Jag har dock svårare för att plocka upp tråden under kortare skrivpass, exempelvis på kvällar. Dels är jag för trött och ofokuserad, dels är det svårt för mig att komma in i den rätta känslan och hitta rätt bland orden under en så kort skrivtid som en kväll i soffan kan innebära.

Under november har det dock blivit tradition för mig att intensivskriva och delta i Nanowrimo. Skrivmånaden inleds med höstlovets sista helg, med andra ord en vecka då jag redan har skrivit mer intensivt och därför är i rätt mood.

Nanowrimo innebär att skriva en bok på 50 000 ord, vilket är en riktlinje jag ser på lite mellan fingrarna. Eftersom jag skriver barn- och ungdomsböcker brukar mina böcker landa någonstans runt 30 000 ord. Istället ser jag skrivmånaden som ett tillfälle att skapa en roman, från början till slut. Självklar oredigerad, för det hinner man inte under en månad. Det arbetet tar vid sedan.

Under höstlovet skrev jag på ett ungdomsmanus, som jag egentligen gärna fortsätter med, samtidigt som jag har haft tankarna på det här manuset, som jag valt att skriva under november, länge. Dessutom har jag just fött ett litet embryo till ännu ett manus för 9-12 åringar. Det jag älskar med den kreativa processen är att den liksom bara flödar och exploderar i perioder av skapande. Det ena ger det andra. Mellan varven både idétorka, självtvivel och skrivkramp, men sedan alltid tillbaka till den där euforiska känslan när det går riktigt bra.

Det ska bli kul att se om jag lyckats med min manusidé och landat vid färdigt råmanus när november är slut. Håll tummarna!

2 kommentarer:

  1. Att skriva en bok på en månad (som inte ens har 31 dagar ;-) ) och dessutom under press låter inte sådär superlätt... Jag önskar dig verkligen lycka till och är dessutom övertygad om att du grejar det :-)

    SvaraRadera
  2. Klart jag håller tummarna 👍.
    Kram Carin

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.