lördag 30 november 2019

Sprucket läder och svikna löften av Ewa Klingberg

Del fyra i Huskvarnasviten. En feelgood-serie som jag tyckt mycket om, mycket tack vare de skickligt varvade och inflätade historiska vinklarna. Mysiga och välskrivna böcker som jag varmt rekommenderar.

Nyblivna singeln Lollo driver den uppskattade nagelsalongen i Huskvarna. Nostalgitokig som hon är besöker hon motormässan och spanar in den ena veteranbilen efter den andra. En Cadillac med rosa hajfenor och en charmig kyrkvaktmästare får henne att vakna upp ur vardagslunken och se tillvaron i ett nytt ljus. I

Cadillacens spruckna läderklädsel gör hon ett märkligt fynd 

Sprucket läder och svikna löften är en efterlängtad ny del i Ewa Klingbergs populära Huskvarnasvit(den fjärde fristående delen). Vardagen och småstadslivet vävs i berättelsen samman med ödet för en kvinna vars liv utspelar sig under förrförra seklet. Med värme och humor skildras de två världarna där sanningen alltid kommer fram.


Ewa Klingberg
Sprucket läder och svikna löften
Historiska media
ISBN: 9789175458182
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 29 november 2019

En medelålders pappas dagbok av Hans Andersson

En tokrolig bok som jag kan tänka mig att de flesta föräldrar känner igen sig och sina telningar i. Störst behållning av den här boken, tror jag, har den närmaste familjen. De som är bekanta med Felix och Ville. En kändisfamilj hade säkert också kunnat lyckas väl med konceptet, men jag tycker att det är svårt att sitta som en fluga på väggen och charmas av alla tokigheter pojkarna styr upp eftersom avståndet till dem är för stort. Jag tycker annars om upplägget med dagboksform och de hyfsat korta inblickarna i familjens liv. Små anekdoter och tokigheterna som killarna gör eller säger är roliga att läsa om.

Det är faktiskt skojigt att slänga mat i taket för att se om det fastnar, att klä ut sig till pirat på morgonen, att starta ett rockband som inte ska heta Kiss, att ha en tvärtom-dag och att lösa ett snorproblem med hjälp av ett cyklop. Välkommen in i den medelålders pappan Hasses vardag där han försöker navigera sig fram mellan livets alla små hinder, tätt följd av de två inte helt kontrollerbara sönerna Felix och Ville. Med en stor portion humor och värme får läsaren ta del av den dagliga galenskap som femårige Ville och åttaårige Felix utsätter deras redan hårt prövade medelålders pappa för.

Felix och Ville har tränat en längre tid på ett trolleritrick som går ut på att ett mynt i högra handen förvandlas till två mynt i vänstra handen. Jag stannar till utanför deras rum och hör följande konversation: 
VILLE: Vi visar trolleritricket för mamma. 
FELIX: Nej, hon kommer att fatta hur vi gör. Hon är ju supersmart. 
VILLE: Okej, då visar vi trolleritricket för pappa. 
FELIX: Ja, det gör vi.


Hans Andersson
En medelålders pappas dagbok
Visto förlag
ISBN: 9789178851034
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 28 november 2019

Tvång av Mats Johansson

En djup och inlevelsefull berättelse skriven med stor närvaro. Väldigt läsvärd.

Berättelsen Tvång är en ungdomsbok som handlar om tvångstankar/tvångshandlingar. Berättelsen fyller ett viktigt behov och grundbudskapet är att det är viktigt att ha någon att prata med om detta svåra, som också är belagt med så mycket skamkänslor.
Huvudpersonen heter Lina och har det jobbigt, men får fint stöd av sina föräldrar. Berättelsen handlar om Linas känslor inför samt själva besöket hos en kurator. Slutet ger hopp.

Utdrag ur boken:
- Du är så otroligt stark, Lina. Och du ska veta att du inte är ensam. Du skulle bli förvånad om jag sa hur många som kommer hit av samma skäl som du. Men de flesta blir hjälpta av behandling, även om det tar tid. Det är en bra början att berätta! Vi människor borde definitivt prata mer om hur vi mår inuti. Kan du tänka dig att fortsätta komma till mig? frågade Linda.


Mats Johansson
Tvång
Kikkuli förlag
ISBN: 9789188195821
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 27 november 2019

Sch, mamma sover! av Vanja Persson

En insiktsfull och informativ berättelse på samma gång som den fantasifull och magisk. Lika fin för den vuxna som för barnet. Själv kände jag igen mig i huvudpersonen, mamman. Hur det var för mig när jag senast var sjukskriven för utmattning. Då jag kunde sova bortåt tolv timmar, sedan gå upp och säga hej då till övriga familjen och kort därefter somna om i soffan. En viktig bok, oavsett anledningen till en förälders abnorma trötthet.

1 trött mamma + 2 vilda tjejer = världens bästa dag! 

Lördagar är Ellas och Alices favoritdag - då leker mamma med dem hela dagen! Tänk vad roligt de ska ha med spännande äventyr, roliga lekar och massor av mys. Vems tur är det att bestämma nästa lek? 

Sch, mamma sover! handlar om allt roligt som en trött mamma och hennes två barn gör en helt vanlig lördag. Med stämningsfulla bilder av debutanten Sophie Garcia skildras en varm berättelse av hur det går att skapa fin familjetid trots en förälders sjukdom. Låt lekarna i boken inspirera till att hitta på roliga saker som även en trött och sjuk förälder kan vara med på.


Vanja Persson (text)
Sophie Garcia (bild)
Sch, mamma sover!
Funkibator förlag
ISBN: 9789198525991
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 26 november 2019

En julsaga av Malin Persson Giolito

En julsaga i kortformat. En berättelse som verkligen berör.

Tre månader före jul dog Ebbas mamma. Nu är det natten före julafton och julkänslorna vill absolut inte infinna sig. Ebba har en man, två barn och mammas moraklocka – men ingen mamma. Och julen, som ska vara tiden då familjen samlas och kärleken frälser mänskligheten, är bara ett gigantiskt berg av julklappar och ett påträngande sken av ljusstakar och girlanger som ska lysa upp det förbannade vintermörkret. Går det att ställa in ett julfirande? 
Malin Persson Giolito har skrivit en melankolisk berättelse om en kravfylld högtid som på gott och på ont påminner oss om tider som flytt och de som vi har förlorat.

Malin Persson Giolito
En julsaga
via Storytel
ISBN: 9789179010577
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 25 november 2019

En oväntad jul av Nathalie Cox

Kanske årets bästa julroman?! Jag blir i alla fall totalt charmad av den här berättelsen som påminner skarpt om Lucy Dillon, en av mina absoluta favoritförfattare. Hundar, vänskap, romantik och jul. Så många härliga ingredienser blandade till en fantastisk helhet. Det är en bok som inte går att lägga ifrån sig.

Hundar, kärlek och Devon årets julroman från Printz Publishing är här!Charlie älskar inte julen. Särskilt inte den här julen. Charlies pojkvän har lämnat henne för sin personliga tränare, hennes mamma har åkt på en långresa med sin senaste man och som lök på laxen har hennes Londonlägenhet blivit förstörd i en gasexplosion. Singel, med lätt hjärnskakning och tillfälligt hemlös, inser Charlie att hon bara har ett ställe att åka till: sin kusins Jez hundpensionat i Devon. Charlie är inte precis en hundperson, men hur illa kan det vara ? Planerna på en stillsam jul i en charmig liten by kommer snabbt på skam, när Jez bestämmer sig för en spontan julresa och lämnar Charlie ensam med hundpensionatet. Den gravida beaglen Peggy och den ängslige grand danoisen Malcolm verkar ha bestämt sig för att hålla Charlie på tå. Och var är Cal, den outhärdligt nedlåtande men stilige veterinären, när man behöver honom? Nedräkningen till julafton pågår, och Charlies liv har aldrig känts så rörigt men med lite hjälp av sina nya fyrfota vänner, kanske hon kan lära sig ett och annat om att leva i nuet, omfamna det oväntade och att vara öppen för kärleken.

Nathalie Cox
En oväntad jul
Printz Publishing
ISBN: 9789177712053
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 24 november 2019

Söndagens smakbit, v. 47 Nattens mirakel

Veckans smakbit, helt tagen ur sitt sammanhang, precis där jag läser.

Tiny slutar tugga, säger ingenting.
Monica tänker sluta. Hon tänker slänga sitt förkläde rakt i ansiktet på Polly och gå därifrån. Hon fick ett tecken om att hon inte skulle göra så här, klart som dagen, och struntade i det. Nu har hon gjort bort sig inför Tiny och den här kvinnan. Nu vet han att hon gillar honom, och hon kommer aldrig att kunna sätta fram mat till honom igen utan att känna sig som en idiot.
"Wow", säger Tiny till slut, och Monica säger: "Äsch, glöm det. Vill du ha påtår?"

s. 46 ur Nattens mirakel av Elizabeth Berg (författaren till Arthur Truluv)
Fler smakbitar här

Jag läste rubriken till en artikel, att de som börjar julpynta tidigt är lyckligare ... eller blir lyckligare. Hur vetenskapligt bevisat det är låter jag vara osagt, men sanningen är i alla fall att jag och Chris tjuvstartade här hemma. Adventsstjärnor- och stakar åkte fram och till och med två tomteljus och en tomtegardin även om övriga julprydnader får låta sig vänta. Lite. Men jag är av den devisen att julen med fördel avnjutes i förväg hellre än efter julhelgen. Nu har jag alla julkänslor. Då vill jag bara städa bort.

Annars ägnar jag väl helgen mest åt det jag gillar, allra bäst. Att skrota runt, dricka kaffe, läsa och skriva.

lördag 23 november 2019

The trouble with Mistletoe av Jill Shalvis

Jag har tagit över engelskundervisningen i min klass. Något jag tycker är fasligt kul, men tidigare inte haft då jag inte är behörig lärare i engelska. Min engelska är lite knackig, men det finns hjälpmedel. Uppslagsverk, bra läromedel ... och framförallt bra och enkla sätt att förbättra engelskan. Jag tänker förstås på att läsa skönlitteratur. När jag lyssnar på ljudböcker speedar jag alltid upp hastigheten till max, men nu när jag lyssnade på engelska fick jag sänka lite för att komma in i språket. Sedan kunde jag successivt öka på ...

En härlig och varm julroman med den rätta känslan. Att den dessutom handlar om djur ger den ett extra stort plus i kanten.

If she has her way ...Willa Davis is wrangling puppies when Keane Winters stalks into her pet shop with frustration in his chocolate-brown eyes and a pink bedazzled cat carrier in his hand. He needs a kitty sitter, stat. But the last thing Willa needs is to rescue a guy who doesn't even remember her ...He'll get nothing but coal in his stocking. Saddled with his great-aunt's Feline from Hell, Keane is desperate to leave her in someone else's capable hands. But in spite of the fact that he's sure he's never seen the drop-dead-gorgeous pet shop owner before, she seems to be mad at him ...Unless he tempers "naughty" with a special kind of nice ...Willa can't deny that Keane's changed since high school: he's less arrogant, for one thing-but he doesn't even remember her. How can she trust him not to break her heart again? It's time to throw a coin in the fountain, make a Christmas wish-and let the mistletoe do its work ...

Jill Shalvis
The trouble with Mistletoe
via Storytel
ISBN: 9780062448040
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 22 november 2019

Klara rädd för mamma med ryggsäcken av Eva Edberg


En fin och viktig berättelse som lyfter ett tungt ämne; psykisk ohälsa. En bok att läsa- och samtala kring på förskolan, men också i de lägre åldrarna i skolan.

Klara sju år tycker om att bestämma själv, men det är inte enkelt eftersom andra också bestämmer. Mamma började sova på sjukhus och det var inget som Klara bestämt. Det var längesen, så Klara minns inte riktigt hur mamma ser ut. Men hon kommer ihåg mammas stora ryggsäck, hur både sakerna och mamma försvann med den. Nu har mamma blivit frisk och Klara ska hem till henne, men det är ingen som frågar vad Klara vill.

Författaren Eva Edberg växte upp i familjehem och har skrivit flera omtyckta barn- och ungdomsböcker. Böckerna om Klara är autofiktiva berättelser som både är drabbande och fyndiga. Läs också Klara räddar pappa med korvmackan som tilldelades litteraturstöd 2018.


Eva Edberg (text och bild)
Klara rädd för mamma med ryggsäcken
Idus förlag
ISBN: 9789189055049
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 21 november 2019

Ett hål i mitt hjärta av Malin Lundgren

Lundgren kan konsten att i ett ganska kort format förmedla en stor berättelse. Det här är ingen tjock bok och texten är luftig. Ändå ryms det en hel massa känslor som lämnar avtryck. Vi får möta Moa som brottas med att hitta tillbaka till sig själv efter en lång tids sjukfrånvaro från de sociala relationerna som klasskamrater utgör.

En bok med ett fantastiskt lockande omslag. Dock tycker jag att det signalerar en bok för unga vuxna. Tjejerna ser äldre ut än femteklassare, vilket kan bli förvirrande för läsaren som ska välja ny bok ur hyllan.

Moa får äntligen komma tillbaka till skolan. Till vardagen och till rutinerna. Tror hon.
   Men ingenting är som det brukar vara. Klassläraren Henke har infört nya regler för läxförhöret. Bastian åker inte längre bussen till ändhållplatsen och värst av allt - Bästa vännen Amelia har hittat någon annan att vara med!
   Allt Moa vill är att få återgå till det vanliga, bara hon och Amelia. Hon längtar tillbaka till simhallen och deras interna snack om killar och kändisar.     När Moa får veta att Amelia ska få gå på den stora Melodifestivalfinalen om ett par veckor, med chans att få se deras absolut största idol live rasar världen än mer samman.
   Hur ska hon stå ut om Amelia får se supersöta Samuel live och inte hon?


Malin Lundgren
Ett hål i mitt hjärta
Idus förlag
ISBN: 9789189055186
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 20 november 2019

Skred av Marit SahlströmSkred är en sån där bok som det går lätt att krypa in i. Känna igen sig i. Och känna med. Det är på så vis en underbar och närvarande läsning. Det är även en viktig läsning då den belyser utbrändhet och vågar berätta om det som skaver i samhället. Språket är enkelt, närvarande och smått poetiskt. En bok som lämnar avtryck!

Hon har allt. En partner och två friska barn, ett meningsfullt jobb. Ändå den där oron i bröstet. Hon springer mellan förskolan och kontoret. Aldrig tillräckligt bra mamma, aldrig tillräckligt bra på jobbet, aldrig tillräckligt glad och lyckad. Hon vandrar sömnlös runt i lägenheten på nätterna, känner inte längre igen sig själv. Ensamheten växer, verkligheten förskjuts och till slut ser hon bara en utväg. 
Skred är en bok om att försöka räcka till men i stället tappa greppet om sig själv och livet.
MARIT SAHLSTRÖM är författare, pedagog och föreläsare med fokus på unga i riskzonen för utanförskap. Våren 2015 utkom hennes hyllade debutroman Och runt mig faller världen.

Marit Sahlström
Skred
Ordfront förlag
ISBN: 9789177750086
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 19 november 2019

Coola olikheter av Malin Roca Ahlgren


Roca Ahlgren är en produktiv författare och jag har läst ett flertal av hennes titlar. Hon kan konsten att på ett enkelt sätt förmedla en känsla. I Coola olikheter får vi möta de färgstarka och karaktäristiska huvudpersonerna som känns igen i kapitelböckerna Fias dolda kraft, Vad är det med Lisa? och Coolt med ADHD...

Coola olikheter handlar om några olika barn som går på förskolan. De är olika och har olika behov och bemöts av fröken på olika sätt. Morgonen börjar inte bra. Alice är sen och Julias krok är tagen av någon annan. Det nalkas sagostund och då ska man sitta still och vara tyst och lyssna. Lisa, Julia och Fia älskar de stunderna, men det är inte lika lätt för Alice och Tage.


Malin Roca Ahlgren (text)
Xandra Matson (bild)
Coola olikheter
Kikkuli förlag
ISBN: 9789188933171
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 18 november 2019

Vinter vid Sommen av Camilla Dahlson

Camilla har kommit att bli en av mina författar-förebilder. Vi är kollegor vid samma bokförlag, då hon också har gett ut barnböcker vid Idus förlag, men hon har också skrivit härliga och genuina feelgood för vuxna. En dröm även för mig. Att kombinera författarskapet med det här stora spannet. Hennes Sommar vid Sommen läste jag med stor behållning och blev därför så glad när jag såg att Dahlson skrivit en fristående uppföljare.

Lisen är en ensamstående tvåbarnsmamma som harvar på med sitt skiftjobb i matbutiken för att få livet att gå ihop. Men så en dag förändras allt -Lisen får helt plötsligt ärva ett spahotell av en okänd kvinna.  

Allt visar sig dock inte vara guld och gröna skogar. Finanserna är usla och Lisen, som aldrig drivit vare sig hotell eller spa-anläggning, får glatt improvisera med allt ifrån honungsinpackningar till fiskbehandlingar.  

Till sin hjälp har hon stjärnkocken Einar som på ett mystiskt sätt dykt upp när hon som mest behövde det, och till sin "stjälp" den aningen truliga Majken, som tidigare drivit Solhagen och nu vägrar släppa taget.  

Kan de tillsammans rädda Solhagen från ruinernas brant?


Camilla Dahlson
Vinter vid Sommen
via Storytel
ISBN: 9789178614790
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 17 november 2019

Söndagens smakbit, v. 46 En oväntad jul

"Må den snabbaste tomtenissen vinna!", ropar mannen, och blåser högt i visselpipan. Publiken hejar och applåderar och ute på gräsmattan fortsätter kaoset, med djur som far i alla riktningar. Hunden drar sin ägare efter sig och kastar sig in i publiken medan den skäller vilt. Katten sliter sig och far upp i närmaste träd. Shetlandsponnyn travar iväg i fel riktning, sedan stannar den tvärt. Illern far fram och tillbaka mellan de andra djuren i en vanvettig dans, medan kon, fåret, laman och kaninen förblir där de är och fortsätter att beta i gräset.

s. 137 ur En oväntad jul av Natalie Cox
Fler smakbitar här

När november är här brukar jag börja smyga in de första julromanerna i min läsning. En oväntad jul är hittills en klar favorit. För den som vill åt julkänsla och dessutom älskar djur och romantiska komedier är det här boken med stort B. Läs och njut.

Själv ägnar jag mesta delen av helgen åt att skriva. Även jag på ett manus som utspelar sig i juletid.

lördag 16 november 2019

Sju sorters kyssar av Alice Ekström

En varm och fin feelgood med försiktig julkänsla. Den fungerar alltså utmärkt att läsa så här tidigt innan jul när man bara vill att julkänslan ska smyga sig på, sakta. Det är en berättelse fylld av dofter och smaker. Bitvis känns den stereotyp, samtidigt som jag vet att det är svårt att skriva utanför mallen i en genre. Allt följer ett visst mönster och det enda som på riktigt stör mig och som får mig att slå bakut är att en av karaktärerna röker. Jag tycker om berättelser som fångar verkligheten och rökande människor finns och bör därför också figurera i litteraturen, i periferin. Jag är starkt allergisk mot när rökning glorifieras i kulturen för det finns inget gott med det.

Julen närmar sig och för det nyöppnade slottscaféet i Helsingborg är det bråda tider. Som konditor i toppklass har Lisa fullständig kontroll över allt från kaneltårtor till tomtecupcakes. När hennes bästa vän tillika chef anställer den talangfulla konditorn Max får hennes annars så stabila ego sig en törn. Det är hennes kök och hon tänker inte låta någon ta det ifrån henne.

Men när man tvingas jobba tillsammans i samma lilla kök kan alla sorters gnistor uppstå. Och ju mer Lisa och Max lär känna varandra desto svårare blir det för dem att förneka allt de har gemensamt?


Alice Ekström
Sju sorters kyssar
via Storytel
ISBN: 9789178353293
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 15 november 2019

I år blir det nog bättre av Maeve Binchy

En samling fint porträtterade julnoveller som skapar en härlig känsla.

"De ensamma tror att alla andra är omgivna av vänner, och de som tillhör familjer där spänningar blossar upp tror att de är de enda som befinner sig i den situationen", skriver Maeve Binchy i ett förord till sina läsare.

Med mild ironi, men också med stor värme och humor berättar Maeve Binchy i samlingen I år blir det nog bättre om de typiska situationer som vi ofta förknippar med julen. Familjer, vänner, älskare och ensamma - inkännande och med säker hand tecknar hon deras öden.


Maeve Bincy
I år blir det nog bättre
via Storytel
ISBN: 9789113088594
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 14 november 2019

Vuxna människor av Caroline Hulse

Nu är det november och officiellt helt legitimt att läsa julromaner! Först ut i år är Vuxna människor. En berättelse att skratta åt, men också se allvaret i. Den är driven, härlig, fantastisk och spännande. Allt i ett. En riktigt fin julroman att inleda med eftersom den inte går pang på julkänslan, utan håller den lite mer lågmäld.

Claire och Matt är skilda men bestämmer sig för att det bästa för dottern Scarlett är att de firar en normal familjejul tillsammans. Sagt och gjort, de bokar en långhelg på en semesterparken Happy Forest i Yorkshire. Claire tar med sin nya pojkvän Patrick, en tillsynes lämplig, blivande Iron man. Matt tar med sin nya kärlek Alex, rolig, smart och väldigt tålmodig. Scarlett, deras dotter, tar med sin låtsaskompis Posey. Han är en kanin. Tillsammans gnisslar alla fem (eller sex?) tänder över Organiserade Roliga Aktiviteter, dricker lite för mycket efter läggdags, delar med sig av hemligheter från förr och innan de vet ordet av är deras julhelg en krutdurk som slutar med ett upprört samtal till polisen. Men vad hände? De hade ju bestämt att de skulle uppföra sig som vuxna människor under den här helgen.


Caroline Hulse
Vuxna människor
Printz Punblishing
ISBN: 9789177711971
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 13 november 2019

Bara lite till av Simona Ahrnstedt

Jag tycker om när romancegenren lämnar storstadspulsen och ger sig ut på landet. Där trivs jag som allra bäst och där blir heller inte genren lika stereotyp utan skapar en större närvaro, i alla fall hos mig som inte kan känna igen mig i storstadspulsen. Ahrnstedt lyckas som vanligt porträttera verklighetstrogna och starka karaktärer. Både män och kvinnor. Det är hon duktig på. Det är en varm och fin berättelse, men som vanligt tycker jag att sexscenerna blir för starka, för många, för detaljerade. Bortsett från det är det här en bok helt i min smak. För egen del går det att läsa snabbt förbi de scener jag vill se som privata. För andra är de såklart en stor behållning, för här är vi alla olika.

Storstadstjejen Stella är strandsatt på landet. På ett dygn har hon förlorat allt: sin fästman, sitt hem och sitt jobb. Efter att ha supit sig redlös, cyberstalkat sitt ex och fulgråtit inser Stella att hon inte kan vara kvar i Stockholm. Hon är pank, hungrig och vilsen. Det finns ett enda ställe där hon kan slicka sina sår. Ett kallt, smutsigt torp på landet. Omgiven av galna getter, truliga tonåringar och ett styck självgod ekobonde, som är oväntat bra på att kyssas, dras Stella in i konflikterna på den lilla orten Laholm. 

Simona Ahrnstedt
Bara lite till
Bokförlaget Forum
ISBN: 9789137153377
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 12 november 2019

Dockmakerskan av Elizabeth MacNeal


En fantstisk bok i stil med Miniatyrmakaren som jag tokälskade. En berättelse att leva sig in i, som en fantastiskt filmatiserad värld. Berättad med stor närvaro och målande beskrivningar. En storslagen historisk spänningsroman där en psykisk sjuk människa får chansen att krypa in under skinnet på läsaren. Magnifikt.

En spännande och förtrollande roman om kärlek, frigörelse, konst och besatthet. London, 1850. Iris jobbar tillsammans med sin syster i en leksaksaffär, där de syr dockor tills fingrarna blöder för att försörja sin familj. Men Iris drömmer om ett annat liv. Så när hon blir erbjuden att stå modell för den prerafaelitiska konstnären Louis Frost, trotsar hon sin familj och tar chansen. När stadens invånare flockas för att se bygget av den första världsutställningen möter hon av en slump Silas, djuruppstopparen som längtar efter erkännande och ära. Iris glömmer det snabbt, men för Silas blir mötet början på något nytt - en fantasi som snart övergår till besatthet ...

Elizabeth MacNeal
Dockmakerskan
via Storytel
ISBN: 9789137153636
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 11 november 2019

Operamopsen av Linda Bonaventura och Disa Åberg

En fantastisk, varm och mysig berättelse ur ett lite annorlunda, ovanligt berättarperspektiv, sätt i vuxenlitteraturen. Här har en liten mops en framträdande roll. Berättad med humor och närvaro, med allvar och igenkänning. Jag blir alldeles varm om hjärtat.

Stambytet i bostadsrättsföreningen Kastanjen sammanför människorna på oväntade sätt då de tvingas dela kök och dusch i gemensamma utrymmen. Mopsen Malcolm blir förälskad i en operasångerska och inget blir sig likt i den tidigare så stela trappuppgången. I takt med att rören i huset byts ut genomgår även invånarna ett inre stambyte. Plötsligt skapas nya relationer som förändrar allt. 
Romanen påminner om succén "Tillsammans är man mindre ensam", där man ofta skrattar högt när man läser. Men också gråter ibland. En roman om att våga förverkliga sina drömmar, se sanningen i vitögat och möta sig själv. 
Gullan Silfverstierna är en avdankad och alkoholiserad operasångerska som numera har sin största beundrare i mopsen Malcolm. Malcolm ägs av Britta, en lite barsk pensionerad utlandskorre. Hennes hatobjekt är skandalmurveln Affe. I huset bor även Bianca, nyinflyttad från Norrland, med ett olovligt andrahandskontrakt. Ordningen upprätthålls av Gullans man, den nyss pensionerade officeren Per-Fredrik, ordförande i föreningen. Men när Per-Fredriks hemlighet avslöjas börjar kaoset att sprida sig. Hela tiden ser mopsen Malcolm vad som händer och han luktar sig till kärlek och oro i huset. 
Malcolm, årets charmigaste bokhund, är en hund du blir förälskad i och vill läsa mer om. 


Linda Bonaventura och Disa Åberg
Operamopsen: en sällsam kärlekshistoria
via Storytel
ISBN: 9789187595554
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 10 november 2019

Söndagens smakbit, v. 45 Skred


Sjön ligger inbäddad i skogen, bilarna är parkerade på sidorna om den smala grusvägen. När de går på stigen ner mot badet hörs ljud av barnskrik och skratt mellan träden. De andra föräldrarna har brett ut filtar och frysväskor i skuggan under träden. Hon ångrar att hon envisades med att åka själv, Even frågade flera gånger om hon verkligen orkade.
"Ja, klart jag gör", svarade hon. "Åk du och hjälp din pappa."
När hon breder t handduken och tar fram Singoallakexen inser hon att de kommer bli hungriga strax, att hon bred tagit med lunch. Runtomkring dem matlådor med pastaskruvar, köttbullar och välskurna melonbitar. Hembakta bullar och syltkakor.

s 152-153 ur Skred av Marit Sahlström
Fler smakbitar här

Jag känner igen mig alltför väl i huvudpersonen. Själv har jag också varit sjukskriven för utbrändhet vid ett par tillfällen (första gången blev det aldrig tal om att sjukskrivas då jag jobbade som timanställd, men tre gånger är kontentan av att ha levt som jag har gjort, varit den jag är). Det är svårt att ändra en personlighet. Från natt till dag. Jag kommer troligtvis alltid att vilja göra bäst, vara noggrann, ambitiös, fantisera, driva, känna, fundera osv. samtidigt som jag har släppt allt möjligt annat. Jag är också föräldern som, om jag ens kommer ihåg att komma, har med mig alldeles för lite att fika och jag är definitivt hon som glömmer att dammsuga och bädda rent. Men vet du vad, det är mitt sätt att överleva. Jag är närvarande i livet på mitt sätt och alldeles frånvarande på mitt sätt. På en och samma gång.

För övrigt en underbar bok. Läs den!

lördag 9 november 2019

Nytt avtal, ny bokJag kommer nog inte att hinna med NaNoWriMo-utmaningen i år. Att skriva 50 000 ord under november månad. Hittills har jag skrivit 17 066 ord, vilket är långt ifrån fy skam förstås utan nära nog två tredjedelar till en kapitelbok för barn. Men eftersom jag precis har skrivit nytt avtal med förlaget och ska ge ut en ny bok, betyder det att min tid kommer att gå till att korrekturläsa. En rolig sak mot en annan.

Min nya bok jag precis signat kommer att heta Sommarmirakel vilken är uppföljaren till Mirakel och hemligheter. Fantastiskt roligt.

fredag 8 november 2019

Sagor om modiga hjältedjur - sanna berättelser om djur som räddade världen av Mike Unwin

Sagor om modiga hjältedjur, en bok som passar både vuxen som de lite äldre barnen, från mellanstadiet och uppåt skulle jag vilja påstå. Varje berättelse kan ligga till grund för vidare efterforskning om just den händelsen, just det kriget ... Sagorna, som allesammans bygger på verkliga händelser handlar om djur och människor som tar hand om varandra, men främst om modiga djur som hjälper och bistår människorna. En riktigt fin bok som jag varmt rekommenderar.

Berättelser om riktiga hjältar! Bli inspirerad av dessa kraftfulla sanna historier om hjältedjur: träffa fantastiska björnar, snabbflygande örnar, lojala hundar, kvicka katter och mycket, mycket mer! Den här boken ger dig sanna berättelser om de riktiga djuren som korsade förrädiska vägar och räddade människoliv. När de hamnat i mänskliga  konflikter har dessa djur alltid visat mod, vänskap och trygghet. Resan genom historien från Hannibals elefanter till en av ledhundarna som räddade en blind mans liv i Twin Towers. I boken berättas det om 34 fantastiska hjältedjur - och deras människor. Med härliga färgillustration från fem olika illustratörer, och med gedigen kunskap från experterna vid Imperial War Museums, är det här en bok att skratta tillsammans med och dela med dina vänner. 


Mike Unwin
Sagor om modiga hjältedjur - sanna berättelser om djur som räddade världen
Triumf förlag
ISBN: 9789188549860
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 7 november 2019

Rekordskolan - tävlingen mot Toppskolan av K. Ekstedt och A. Winberg

En fartfylld, rolig fantasyberättelse om en annorlunda skola. Här kan du läsa vad jag tyckte om del 1 och del 2. Tävlingen mot Toppskolan genomsyras mer av humor än av spänning. En trevlig läsning för stunden.

De tre vännerna Kostas, Rurik och Silje återvänder till Rekordskolan för en ny termin och får veta att hela årskursen ska tävla mot Toppskolan i en stor rekordtävling. De kommer att bli tävlingar som trampolinhopp, hinderbanor och försök till världens längsta tuppkam. Kompisarna är både taggade och lite nervösa, men efter en spännande och omtumlande färd med skolans zeppelinare upptäcker de att de flesta eleverna på Toppskolan använder sig av allt annat än schyssta metoder för att vinna... 
Samtidigt har Silje fått annat att tänka på, hennes gamla kompis Eddie är nämligen med i motståndarlaget! Kommer de att bli vänner på nytt, och kan Eddie kanske hjälpa dem att luska ut hur man egentligen vinner mot någon som inte spelar ett rent spel? 

K. Ekstedt och A. Winberg
Rekordskolan - Tävlingen mot Toppskolan, del 3
Triumf förlag
ISBN: 9789188549976
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 6 november 2019

Höjden av förändring av David Eriksson


En debutroman som är skriven med korta kapitel som gör att boken går snabbt att läsa, trots att den inte riktigt griper tag i mig eller fångar mitt intresse. Det är något med språket som gör att jag tycker att det blir lite stolpigt och stereotypt manligt. Berättelsen kommer utan närvaro där jag inte riktigt tycker mig kunna känna huvudpersonen. Synd. Berättelsen har annars kapacitet att bli något stort med tanke på att det verkar ligga rätt i tiden att downshifta och byta storstad mot landet. Att leva lite mer sakta och närmare naturen. Bitvis tycker jag mig ändå ana lite humor samt allvar som gör att jag fångas in i ett stycke och jag är glad över de korta, ibland mindre än en sida långa kapitlen. Eriksson har potential att utvecklas i sitt författarskap.

"Hej! Jag kan tyvärr inte svara just nu eftersom jag stängt av min telefon och flyttat tusen kilometer norrut. Om det var något viktigt ber jag om ursäkt, men det kommer att bli krångligt: jag nås för närvarande bara via brev..." Höjden av förändring är en både humoristisk och sorglig berättelse om vad som händer när man byter Huvudstadens 1 000 000 invånare till Vemforshöjdens 33. Vad som händer när man faktiskt vågar ta det där steget som innebär Stor Förändring. Som många pratar om, men väldigt få genomför. Följ med på en berättelse om oväntad vänskap och oavsiktligt ansvar. För allt är ett projekt. Även konsten att spontant bosätta sig mitt i ingenstans.


David Eriksson
Höjden av förändring
Type and tell
ISBN: 9789176838815
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 5 november 2019

Välkommen hit, välkommen hem av Josefin Fabricius


Jag älskar att läsa och skriva böcker för- och om unga vuxna, på gränsen in i vuxenlivet. En tid full av känslor utanpå kroppen, ofta väldigt svart och vitt, upp och ner. Eftersom jag själv skriver böcker med mycket känsla ligger den här litteraturen mig varmt om hjärtat. Fabricius har lyckats gestalta ungdomarna i sin bok väl, men jag känner inte alls igen mig själv, eller mina tonåringar och deras kompisar. Därför ger berättelsen ett visst avståndstagande och jag reagerar negativt på att ungdomarna röker och nyttjar droger. Det får mig mest bara illamående. Självklart vet jag att det förekommer bland unga, men jag är lite allergisk mot att det skrivs så målande i böcker. Som att det är, eller blir, en norm bland unga. Jag tycker också att personerna i boken gestaltas som mer vuxna än de är. De går första året på gymnasiet, men känns ännu äldre. Jag kommer inte riktigt nära någon av huvudpersonerna och har svårt att ta till mig handlingen, även om Fabricius skriver bra och rappt. För egen del faller berättelsen inte mig i smaken.

Sommaren går mot sitt slut och det har blivit dags för en hel årskull ungdomar att inleda sitt första år på gymnasiet. För Matilda är det en lättnad att få börja om och slå sig fri från högstadietidens gamla roller. För Alexis är det en oro inför hur han som tidigare varit skolans kung plötsligt ska förvandlas till en nobody i den nya klassen. För Rebecka är det en chans att en gång för alla få det som hon kämpat för så länge - kosta vad det kosta vill. 

Olycklig kärlek, hemliga relationer, förlorad vänskap och ett ständigt ifrågasättande av vad man egentligen vill följer de tre personerna under året och när sommaren kommer tillbaka igen är ingenting sig längre likt för någon av dem.

Josefine Fabricius
Välkommen hit, välkommen hem
Visto förlag
ISBN: 9789178850167
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 4 november 2019

NanowrimoJag har alltid en eller flera manusidéer i tanken och flera manus i olika utvecklingsstadier på skrivbordet. Allra helst skriver jag under en längre ledighet, som under skollov. Men även på helger om jag är i ett riktigt flow. Jag har dock svårare för att plocka upp tråden under kortare skrivpass, exempelvis på kvällar. Dels är jag för trött och ofokuserad, dels är det svårt för mig att komma in i den rätta känslan och hitta rätt bland orden under en så kort skrivtid som en kväll i soffan kan innebära.

Under november har det dock blivit tradition för mig att intensivskriva och delta i Nanowrimo. Skrivmånaden inleds med höstlovets sista helg, med andra ord en vecka då jag redan har skrivit mer intensivt och därför är i rätt mood.

Nanowrimo innebär att skriva en bok på 50 000 ord, vilket är en riktlinje jag ser på lite mellan fingrarna. Eftersom jag skriver barn- och ungdomsböcker brukar mina böcker landa någonstans runt 30 000 ord. Istället ser jag skrivmånaden som ett tillfälle att skapa en roman, från början till slut. Självklar oredigerad, för det hinner man inte under en månad. Det arbetet tar vid sedan.

Under höstlovet skrev jag på ett ungdomsmanus, som jag egentligen gärna fortsätter med, samtidigt som jag har haft tankarna på det här manuset, som jag valt att skriva under november, länge. Dessutom har jag just fött ett litet embryo till ännu ett manus för 9-12 åringar. Det jag älskar med den kreativa processen är att den liksom bara flödar och exploderar i perioder av skapande. Det ena ger det andra. Mellan varven både idétorka, självtvivel och skrivkramp, men sedan alltid tillbaka till den där euforiska känslan när det går riktigt bra.

Det ska bli kul att se om jag lyckats med min manusidé och landat vid färdigt råmanus när november är slut. Håll tummarna!

söndag 3 november 2019

Söndagens smakbit, v. 44 Sagor om modiga hjältedjur

Vilket härligt lov vi har haft. Lite fort gick det förstås, men det har varit fina dagar och då brukar tiden swisha iväg. Nu är det november och då skriver jag för fullt, eftersom jag har för vana att haka på NaNoWriMo; utmaningen att skriva en bok under november månad. Perfekt att månaden inleds med några lediga dagar så jag kommer igång ordentligt.

Idag firar vi även äldste sonen som fyller 15!

Smakbiten den här veckan kommer ur Sagor om modiga hjältedjur, en bok som passar både vuxen som de lite äldre barnen, från mellanstadiet och uppåt skulle jag vilja påstå. Varje berättelse kan ligga till grund för vidare efterforskning om just den händelsen, just det kriget ... Sagorna, som allesammans bygger på verkliga händelser handlar om djur och människor som tar hand om varandra, men främst om modiga djur som hjälper och bistår människorna. En riktigt fin bok som jag varmt rekommenderar.

Men det var inte bara människorna som led. Strax utanför Aleppo låg en djurpark som hette Magic World. En gång i tiden hade parken haft fler än 300 djur, men efter att kriget brutit ut hade de flesta av djuren dött. Det fanns ingen mat, inget vatten, ingen medicin, och ingen som kunde ta hand om dem ordentligt. När Amir fick höra talas om djurparken i Aleppo var bara tretton djur kvar i livet: fem lejon, två tigrar två hyenor, två asiatiska svartbjörnar och två slädhundar. Alla var sjuka och svalt. Amir arbetade som veterinär i Egypten men jobbade även för en internationell organisation, Four Pass, som räddar djur i krig. Han visste att de måste få ut djuren ur Syrien - frågan var bara hur ...
s. 70 ur Sagor om modiga hjältedjur av Mike Unwin
Fler smakbitar här