måndag 14 oktober 2019

Kunde varit vi av Pia Hagmar


Jag har läst flera av Hagmars barn- och ungdomsböcker och tyckt mycket om dem. Därför hade jag höga förväntningar och förhoppningar på den här boken för vuxna. Men även om jag förstår huvudpersonen Johannas känsla av ensamhet är det som om jag inte kan känna med henne. Jag kan inte leva mig in och når inte in på djupet vilket gör att jag inte lyckas komma karaktärerna nära.

Först och främst är det här ett relationsdrama där stallmiljön har en betydande del, även om jag hade önskat att den fanns där ännu mer. Mer, eller inte alls. Nu känns den mer parallell på något oförklarligt sätt. Den senare delen av boken kan mer beskrivas som ett psykologiskt thrillerdrama, men jag blir mer beklämd och ledsen än att jag finner berättelsen spännande. Jag har alltid haft svårt att läsa berättelser där barn (eller djur) far illa. Berättelsen känns också en smula förutsägbar, men jag är säker på att den kan tilltala många andra läsare. Både de som tycker om att läsa böcker om hästar, om relationsdrama och psykologiska thrillers.

Johanna är tilltufsad av livet och försöker bygga upp en ny tillvaro. Hon har köpt ett förfallet torp i Dalsland, hittat ett nytt jobb som journalist på en lokaltidning och börjat hitta nya vänner i stallet dit hon flyttat sin häst. Ändå finns ensamheten där och såren från förr gör henne sårbar. Utan att riktigt förstå hur, är hon plötsligt inblandad i en komplicerad kärlekshistoria som hon inte vet hur hon ska hantera. När ett litet barn försvinner och sedan hittas död, troligen mördad, vänds tillvaron upp och ner. 
Johanna börjar långsamt inse att människor hon tror sig känna bär på hemligheter precis som hon själv, hemligheter som gör det omöjligt att veta vem det egentligen går att lita på. Det finns avgrunder som inte syns, avgrunder som kan resultera i de mest fasansfulla handlingar.
Pia Hagmar
Kunde varit vi
Stellar förlag
ISBN: 9789188981011
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

 1. Den låter bra det lilla man läser här.
  Ha en bra måndag.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Hennes barn- och ungdomsböcker är mycket uppskattade men kanske kan det vara svårt att sadla om...

  Kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.