onsdag 30 oktober 2019

Bitterljuva dagar av David Nicholls

Det är första boken av Nicholls jag läser. Jag vill minnas att jag gjorde ett trevande försök med En dag, som blev så hajpad, men den var inget för mig. Inledningsvis tyckte jag om Bitterljuva dagar men efter ett tag tappade jag intresset. Jag kunde helt enkelt inte känna igen mig, vilket är konstigt med tanke på baksidestexten.

Sextonåriga Charlie Lewis är den sortens kille som man inte minns från skolfotot. Högstadiet är slut och sommaren ligger lång och öde framför honom, och vad ska hända sedan? Betygen lämnar en del övrigt att önska, och om Charlie alls tänker på framtiden så är det med bävan. Hemma tar han hand om sin pappa, när det väl borde vara tvärtom? Hans mamma tog med sig Charlies lillasyster och lämnade familjen, och Charlie vet inte om han kan förlåta henne för att han inte fick följa med. Sedan exploderar Fran Fisher in i hans liv och även om det är otänkbart, börjar Charlie mot sin vilja att hoppas. 
Men om Charlie vill vara med Fran, måste han acceptera en utmaning som kommer att få hans vänner att tappa all respekt för honom, och som nästan kräver att han ska bli en annan person. Han måste gå med i Sällskapet. Och om Sällskapet låter som en sekt, är sanningen ännu värre: priset Charlie måste betala för att hålla liv i hoppet är inget mindre än Shakespeare. Teatersällskapet som varje år sätter upp en av bardens pjäser, har i år valt Romeo och Julia. Fran spelar naturligtvis Julia, men Charlie är så långt ifrån en Romeo man kan komma. Ska han kunna kliva ur sin arbetarklassbakgrund, sitt begränsande kompisgäng och sitt eget obekväma skinn och våga blomma, under denna enda magiska sommar?

David Nicholls
Bitterljuva dagar
Prints publishing
ISBN:
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Jag har läst och gillat En dag, men hans andra böcker har inte intresserat mig alls.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att den låter lite jobbig...

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.