tisdag 29 oktober 2019

Allt för min familj av Monika Weber


En gedigen efterforskning och en fin biografi. En historia som jag tror att många kan känna igen sig i. Både i nutid och dåtid. För egen smak anser jag att berättelsen hade lyft ännu mer om biografin blivit mer skönlitterär. Det hade gett den en extra krydda och hållit mitt intresse vid liv rakt igenom. Dock kan jag känna Webers engagemang och kärlek till familjen rakt igenom och det är fint.

Det är i mitten av femtiotalet i före detta Jugoslavien. Mitre är arton år och bor i en by i Makedonien. Han drömmer om ett liv utan fattigdom och bestämmer sig för att fly över bergen till Grekland, men flykten var inte riskfri. Många bybor hade försökt korsa gränsen som bevakades av soldater. Mitre lyckas och efter tre tunga år i Grekland får hanäntligen chansen. Sverige var på den tiden i desperat behovav arbetskraft och välkomnade honom. Han blir en uppskattad arbetare vid SKF i Göteborg. 

Genom Mitres lillasyster Vera följer Allt för min familj samtidigt livet i byn Brajcino, där hans familj finns kvar och stundtals inte har mat för dagen. Boken är en stor verklighetsskildring och får läsaren att reflektera över invandring då och nu.


Monika Weber
Allt för min familj
Weber förlag
ISBN: 9789163994418
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Jag tror du har helt rätt i det att den hade blivit bättre om den varit mer skönlitterär. Så fungerar det för min del i alla fall.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Inget för mig tror jag, den låter i och för sig intressant, men lite tråkig.

    Ha en fin dag imorgon :-D

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.