torsdag 31 oktober 2019

Pompejis öde av Carolina Miilus-Larsen


Pompejis historia har länge fascinerat mig. Minns när min mor visade bilder från Italien när hon varit där på resa med min mormor och så åkte jag när jag gick på gymnasiet. När alla mina klasskamrater valde att åka till havet valde jag att ensam med en gammal pensionerad lärare åka till Pompeji. Det bästa beslut jag har tagit, typ!

Själv har jag spånat på en berättelse för 9-12 åringar med tema Pompeji och kastar mig mer än gärna över litteratur som handlar om Vesuvius utbrott. Det här är en snabb och lättläst, spännande bok.

TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot i gräset intill en spottande och svärande gubbe som har cyklat omkull. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Och tänk dig att du med hjälp av klotet kan få resa tillbaka i tiden och vara den personen som du var då. Skulle du våga?   

I ett tidigare liv har tvillingarna Mia och Stella levt i romarrikets Pompeji. Där vet inte människorna att berget som de bor intill faktiskt är en vulkan som väldigt snart kommer explodera i ett stort utbrott. Men hur ska flickorna hjälpa folk att komma i säkerhet samtidigt som deras galna styvpappa gör allt han kan för att stoppa dem?   

Carolina Miilus-Larsen
Pompejis öde
Idus förlag
ISBN: 9789188964403
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 30 oktober 2019

Bitterljuva dagar av David Nicholls

Det är första boken av Nicholls jag läser. Jag vill minnas att jag gjorde ett trevande försök med En dag, som blev så hajpad, men den var inget för mig. Inledningsvis tyckte jag om Bitterljuva dagar men efter ett tag tappade jag intresset. Jag kunde helt enkelt inte känna igen mig, vilket är konstigt med tanke på baksidestexten.

Sextonåriga Charlie Lewis är den sortens kille som man inte minns från skolfotot. Högstadiet är slut och sommaren ligger lång och öde framför honom, och vad ska hända sedan? Betygen lämnar en del övrigt att önska, och om Charlie alls tänker på framtiden så är det med bävan. Hemma tar han hand om sin pappa, när det väl borde vara tvärtom? Hans mamma tog med sig Charlies lillasyster och lämnade familjen, och Charlie vet inte om han kan förlåta henne för att han inte fick följa med. Sedan exploderar Fran Fisher in i hans liv och även om det är otänkbart, börjar Charlie mot sin vilja att hoppas. 
Men om Charlie vill vara med Fran, måste han acceptera en utmaning som kommer att få hans vänner att tappa all respekt för honom, och som nästan kräver att han ska bli en annan person. Han måste gå med i Sällskapet. Och om Sällskapet låter som en sekt, är sanningen ännu värre: priset Charlie måste betala för att hålla liv i hoppet är inget mindre än Shakespeare. Teatersällskapet som varje år sätter upp en av bardens pjäser, har i år valt Romeo och Julia. Fran spelar naturligtvis Julia, men Charlie är så långt ifrån en Romeo man kan komma. Ska han kunna kliva ur sin arbetarklassbakgrund, sitt begränsande kompisgäng och sitt eget obekväma skinn och våga blomma, under denna enda magiska sommar?

David Nicholls
Bitterljuva dagar
Prints publishing
ISBN:
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 29 oktober 2019

Allt för min familj av Monika Weber


En gedigen efterforskning och en fin biografi. En historia som jag tror att många kan känna igen sig i. Både i nutid och dåtid. För egen smak anser jag att berättelsen hade lyft ännu mer om biografin blivit mer skönlitterär. Det hade gett den en extra krydda och hållit mitt intresse vid liv rakt igenom. Dock kan jag känna Webers engagemang och kärlek till familjen rakt igenom och det är fint.

Det är i mitten av femtiotalet i före detta Jugoslavien. Mitre är arton år och bor i en by i Makedonien. Han drömmer om ett liv utan fattigdom och bestämmer sig för att fly över bergen till Grekland, men flykten var inte riskfri. Många bybor hade försökt korsa gränsen som bevakades av soldater. Mitre lyckas och efter tre tunga år i Grekland får hanäntligen chansen. Sverige var på den tiden i desperat behovav arbetskraft och välkomnade honom. Han blir en uppskattad arbetare vid SKF i Göteborg. 

Genom Mitres lillasyster Vera följer Allt för min familj samtidigt livet i byn Brajcino, där hans familj finns kvar och stundtals inte har mat för dagen. Boken är en stor verklighetsskildring och får läsaren att reflektera över invandring då och nu.


Monika Weber
Allt för min familj
Weber förlag
ISBN: 9789163994418
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 28 oktober 2019

Jättejättekul! av Vanja Persson


En inkluderande bok där huvudpersonen är rullstolsburen. En fartfylld berättelse med fina, klara illustrationer. En dörröppnare och en bok att känna igen sig i och samtala kring.

Vilja är en fartfylld tjej som älskar att prova nya saker. Klicketiklack, plask splask, dunseli dans. Vad gör hon egentligen? Följ med Vilja på hennes vilda äventyr där hon provar både det ena och det andra! Hon vill göra något som är jättejättekul, men kommer hon att hitta det? 

En bok om att prova på för alla som går, springer eller rullar! 

Vanja Persson (text)
Anders Parsmo (bild)
Jättejättekul!
Fukibator förlag
ISBN: 9789198526080
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 27 oktober 2019

Söndagens smakbit, v. 43 Välkommen hit, välkommen hem

Hela dagen igår stod jag och signerade böcker på Alingsås lilla bokmässa och det resulterade i att jag nu är totalt veckovill. Ärligt trodde jag att det var lördag idag. Därför kommer söndagens smakbit väldigt sent idag.

Innerst inne visste han varför hon hörde av sig. Att hon tyckte om honom skulle inte ens en bild person kunna missa, det hade märkts ända sedan mellanstadietiden när hon jämt och ständigt bett om att få sitta bredvid honom på lektionerna och hängde efter honom på rasterna och blivit sur om han gått till matsalen utan att vänta på henne. Han visste att hon blivit ledsen när han dissade, men han kunde liksom inte uppbåda tillräckligt med ork för att bry sig. Det var väl inte hans fel att hon aldrig fattade vinken och slutade hänga efter honom? Nu när de dessutom börjat i samma klass i gymnasiet skulle han väl aldrig bli av med henne.

s 30 ur Välkommen hit, välkommen hem av Josefin Fabricius
Fler smakbitar här

Skönt med lite läslov nu.

lördag 26 oktober 2019

Världens bästa pappa, Rachel Bright


En vacker hyllning till en idol och superhjälte när ett litet barn beskriver sin pappa. En riktigt mysig bok med fina illustrationer.

Häng med pappa Panda och lilla Panda när de spenderar en dag tillsammans och delar många speciella stunder under vägen. I den här skratta-högt-boken firar vi det speciella förhållandet mellan en far och ett barn i en berättelse full av värme, humor och kärlek. Den perfekta presenten att dela med den fantastiska pappan du har i ditt eget liv.


Rachel Bright
Världens bästa pappa
Triumf förlag
ISBN: 9789188549822
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 25 oktober 2019

Neo, bäst på tv-spel av Sofie Silverbring


En fin liten bok med underbara illustrationer att försjunka in i och titta länge på och en berättelse som så väl sätter huvudet på spiken vad beträffar känslor och kamratskap.

Neo har aldrig varit bäst på någonting. Särskilt inte på tv-spel. När han får spelet alla vill ha ser han chansen. Men är det viktigast att vara bäst eller att vara en bra kompis?
En berättelse om vänskap, avundsjuka och tv-spel. 
Neo bäst på tv-spel är en lättläst bok. Den passar perfekt när det är dags att lära sig att läsa.

Sofie Silverbring (text)
Johanna Zverzina (bild)
Neo, bäst på tv-spel
Idus förlag
ISBN: 9789189055032
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 24 oktober 2019

Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl


En välskriven djup och känslomässig berättelse. Det går lätt att leva sig in i handlingen. En stark och strålande debutroman.

Bohuslän, sent 1920-tal. Trettonårige Elis och hans familj lever ett hårt och enkelt liv som fiskare. Arbetet är slitigt och dagarna förutsägbara. När Elis äldre syster en dag försvinner uppdagas också en mörk familjehemlighet.

Elis hela värld rämnar, och han tar ett drastiskt beslut. Han plockar på sig familjens få slantar och lämnar barndomens saltstänkta klippor bakom sig.


Erika Olofsson Liljedahl
Någonstans brister himlen
via Storytel
ISBN: 9789175456393
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 23 oktober 2019

Totalskada av Helena von Zweigbergk


Ännu en bok som jag har haft länge i min bokhylla men dragit mig för att läsa på grund av omslaget. Okej, jag gillar harar och alla möjliga slags djur, men omslagsbilden har ändå gett mig en skev bild om bokens innehåll. Bot och bättring! Jag måste sluta döma en bok utifrån dess omslag. Den här boken är verkligen wow från början till slut. En fullpoängare.

Agneta och Xavier har levt i ett långt äktenskap. I takt med tiden och att barnen lämnat hemmet är det som om avståndet dem emellan successivt ökar. Ett outtalat tomrum som ingen av dem riktigt vet hur de ska fylla.

Grälen och striderna är över. Saker och ting får passera. De har ju ett bra liv, en tillvaro fylld av trygga vanor, och de har utvecklat en ömsesidig tolerans. Men kanske har detta ett pris? För där finns också en bräcklighet mellan dem, som kan bli till en spricka som kan gå på djupet och orsaka stor skada.

Men när katastrofen kommer är det utifrån. Och den ställer hela deras tillvaro och deras förhållande på spel. Det är Agneta som är den skyldiga. Hur ska hon överleva skulden? Och när de förlorat sitt hem, hur hemma är de med varandra, egentligen? Vad är värt att slåss för? Och vad ska man släppa för att kunna gå vidare?


Helena von Zweigbergk
Totalskada
via Storytel
ISBN: 9789113094700
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 22 oktober 2019

Japan. Små roliga fakta av Therése Cardell


Japansk kultur har länge intresserat mig. Den här boken är en lättläst introduktion in i den japanska kulturen och väcker nyfikenhet att ta reda på mer.

Hur nyfiken är du? 
Vad heter Japans högsta berg? Vad gör en Geisha? Är ris alltid vitt? Här hittar du små spännande och roliga fakta om landet Japan och dess historia. Sist finns också en frågelek där du kan testa din egen eller kompisens Japan-kunskap, samt ett nervkittlande spel där ni skall ta er runt hela Japan. Perfekt en regnig eftermiddag.

Therése Cardell
Japan. Små roliga fakta
Idus förlag
ISBN: 9789188964618
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 21 oktober 2019

Drömmen blev du av Eva Ludvigsen


Ludvigsen kan konsten att skapa trovärdiga karaktärer och intriger. Jag sveps med. Den här berättelsen är på samma gång tokig och skojig som allvarlig och realistisk.

Den unge karriärsinriktade stockholmaren Adam fyller sin bil till bristningsgränsen när han befordras till butikschef i Sveg. Han har fått uppdraget att starta upp en butik av en etablerad elektronikkedja. Redan första dagen möts han av starkt motstånd från ortsborna som månar om sina lokala handlare. Adam funderar på att ge upp sin dröm och flytta tillbaka till Stockholm. Bygdens dotter Evelina bär på en hemlighet som alla känner till men inte låtsas om. På dagarna sysselsätter hon sig som fiskeguide, butiksbiträde och med att städa stugor. Allt för att glömma det förflutna och fly kärleken. Ändå kan hon inte låta bli att ta Adam i försvar mot de upprörda ortsborna. Kan han ha hittat en väg in till hennes frusna hjärta? Evert, Evelinas far och bygdens starka man, är också motståndare till elektronikkedjan men ändrar åsikt när han ser hur dotterns kinder sakta färgas av liv igen. Det enda som i slutändan betyder något är glada barn och god fiskelycka.


Eva Ludvigsen
Drömmen blev du
via Storytel
ISBN: 9789177799917
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 20 oktober 2019

Söndagens smakbit, v. 42 Det här får de inte på banken


Den här helgen har gått i rasande fart, på samma gång som den har känts lång och behaglig. Allt i ett. Jag har hunnit läsa, men inte så mycket fysiska böcker som ljudböcker. De går åt i parti och minut och jag vet inte hur många jag plöjer per vecka. Den fysiska boken är svårare att hinna med varför jag fortfarande tragglar (fast på ett trevligt sätt) i förra söndagens bok. Nu på sluttampen. Istället för ett nytt boktips ur samma bok tänkte jag tipsa om en fin novellsamling. För andra året i rad var den med på bokmässan i Göteborg och vann 2018 Tidsskriftspriset.

Mobilens display lyser upp sovrummet. 04.07.
Helvete också.
Sherin känner den begynnande migränen. Trevar sig genom mörkret till badrummet. Letar fram medicinen.
Tassar tyst tillbaka till sängen.
Inte väcka Jasmin.
Inte väcka ...
Sherin ber en bön för att hennes dotter inte ska vakna. Sen ber hon för att hon tagit medicinen i tid. Nu när hon ändå håller på att prata med Gud. Om han finns.
Om bara några timmar börjar hennes pass. Om Gud finns somnar hon om. Sherin drar täcket över huvudet, har inte råd att sjukskriva sig. Hon har inte råd att jobba 75 procent heller, men det finns inga lediga heltidstjänster.
s. 119 ur novellen Bjudgodis av Christoffer Salander
Fler smakbitar här

Det här får de inte på banken & 23 andra noveller av kommunalare

lördag 19 oktober 2019

Sluta spela! Sluta störa! av Jenny Alm Dahlgren


Ett dilemma som är lätt att känna igen sig i. Både på hemmaplan men också i skolans värld. Teknik i all ära, men när det leder till ett mer eller mindre stort beroende är det skrämmande. Det här är en målande berättelse att samtala kring.

Kimmy tycker det är jätteroligt att spela på mammas telefon. Och jätteviktigt. Dumma mamma verkar inte förstå det! Hon tycker det är roligare att spela kort och viktigare att prata om skärmregler. Det är i alla fall vad hon säger...En bok som ökar förståelsen för både barn och vuxna när det kommer till mobilanvändande och skärmtid.


Jenny Alm Dahlgren (text)
Mats Molid (bild)
Sluta spela! Sluta störa! 
Kikkuli förlag
ISBN: 9789188195784
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 18 oktober 2019

I nöd och lusta av Elin Eldestrand

En skruvad och på samma gång humoristisk som allvarlig berättelse. Som alltid när Eldestrand skriver.

Emma är en 38-årig gift småbarnsmor med zebraränder på magen och hängbröst. Kontorsjobbet på det lilla snickeriet känns enformigt, chefen är påträngande och kärlekslivet med maken Andreas har gått i stå. Och till råga på allt har bägge hennes systrar problem. Så livet kunde onekligen kännas bättre.
Plötsligt börjar Emma inse att saker och ting inte står riktigt rätt till på kontoret; någon verkar ha fifflat med bokföringen, kollegor börjar uppträda konstigt och på nätterna tycks det ske märkliga saker i byggnaden. Och var det verkligen en olycka som orsakade den förre revisorns död? Samtidigt som frågetecknen på jobbet hopar sig upptäcker Emma att någon skickar nakenbilder till hennes man. Hon bestämmer sig för att det får vara nog – nu tänker hon reda ut vad som egentligen pågår, både på arbetet och i privatlivet!

Elin Eldestrand
I nöd och lusta
via Storytel
ISBN: 9789178293407
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 17 oktober 2019

Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo

En fin, stark och gripande ungdomsbok med en medryckande huvudperson som är lätt att identifiera sig med och tycka om. Jag känner bulldoften på kaféet och jag vill också sätta mig där med en kopp kaffe eller mugg te, kanske med medhavd tepåse för att spara pengar och så skulle jag bara sitta där och skriva kanske, ryckas med ännu mer ... Jag vill läsa mer, mer, mer av Bjärbo. Hon har en förmåga att pricka så rätt när hon skriver ut karaktärsdragen.

Sen älskar jag det här med att läsa böcker för unga! De är oftast så starka och rakt på sak. Rakt på känslorna som har för vana att lindas in och behärskas ju äldre man blir. Även i litteraturen.

"Jag är Alicia. Sexton, snart sjutton, med kolsyra i venerna och håret på svaj. Och nej, jag är kanske inte riktigt självlysande. Men det är fan på gränsen."

Allt jag säger är sant handlar om hösten då Alicia egentligen borde ha gått i ettan på gymnasiet. Om hur hon istället börjar arbeta på ett kafé. Börjar bråka med sin bästa kompis. Flyttar ut från sina oförstående föräldrar, och in till sin mycket mer förstående mormor. Om hur hon träffar en grekisk gud som har så fina linjer vid munnen att Alicia inte kan sluta stirra på dem. Och om hur det känns när hela hennes värld trillar sönder av sorg.


Lisa Bjärbo
Allt jag säger är sant
via Storytel
ISBN: 9789129687804
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 16 oktober 2019

Flickvänskontraktet av Anna Keiler

En charmig bok som förvånade mig, på ett positivt sätt, med sitt djup. Kanske titeln bidrog till att jag först trodde att det alltigenom skulle vara en rosaskimrande feelgood med lite romancevarning (och nu talar jag enbart utifrån mitt eget tycke och smak inom olika genrer). Det är det inte. Det är en fin bok med trevliga karaktärer att tycka om och en händelse som är oväntad, i alla fall ur jobbsammanhang.

Frida är arbetslös, dumpad av pojkvännen och i desperat behov av ett nytt jobb. På ett bröllop i Stockholms skärgård träffar hon sin brors barndomsvän Micke, som hon en gång var hemligt förälskad i. 
Micke erbjuder Frida ett jobb med väldigt udda premisser att spela hans flickvän på en resa till Grekland med hans hemska släkt. 
Men Micke är en ökänd casanova och Fridas bror varnar henne. Trots det blir hon nyfiken och känner att hon inte har något att förlora. Säkert är ryktet överdrivet och kanske är Mickes släkt inte så hemsk som han påstår?  

Anna Keiler
Flickvänskontraktet
via Storytel
ISBN: 9789178616213
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 15 oktober 2019

Det hemliga rummet av Eva Swedenmark och Annica Wennström

Författarna till de underbara bär-böckerna har även skrivit ett relationsdrama/psykoligisk thriller tillsammans. Berättelsen är driven och spännande, men jag måste ändå säga att jag föredrar deras feelgood-böcker. Min favoritgenre.

Magda, Amelie, Simona och Vibeke har fått kontakt via Magdas blogg. Nu träffas de för första gången i ett hus Magda ärvt. Hon vill ha sällskap och bjuder in sina bloggvänner. Men vilka är dessa kvinnor egentligen, bakom den bild de skapat på nätet? Och vad händer när deras hemligheter avslöjas? De söker sig till varandra några varma sommarveckor i Fredrika, en vacker plats i Norrlands inland. Alla bär de på erfarenheter och historier som de valt att dölja. Ska de tillsammans kunna finna en ny trygghet? 
Vem kan man lita på om det nu finns någon man kan lita på? Eller finns hoten, osäkerheten och lögnerna alltid kvar? 
Dessutom dröjer det inte länge innan kvinnorna får en känsla av att vara betraktade när de lever sitt stilla liv i huset. Vem smyger omkring i skogsbrynet och vid strandkanten? Är det någon som besöker huset om natten? 
Snart hotas den sköra vänskap de byggt upp när en inkräktare slår sig in i deras tillvaro. Och de kan inte stillatigande finna sig i detta.


Eva Swedenmark och Annica Wennström
Det hemliga rummet
via Storytel
ISBN: 9789177798545
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 14 oktober 2019

Kunde varit vi av Pia Hagmar


Jag har läst flera av Hagmars barn- och ungdomsböcker och tyckt mycket om dem. Därför hade jag höga förväntningar och förhoppningar på den här boken för vuxna. Men även om jag förstår huvudpersonen Johannas känsla av ensamhet är det som om jag inte kan känna med henne. Jag kan inte leva mig in och når inte in på djupet vilket gör att jag inte lyckas komma karaktärerna nära.

Först och främst är det här ett relationsdrama där stallmiljön har en betydande del, även om jag hade önskat att den fanns där ännu mer. Mer, eller inte alls. Nu känns den mer parallell på något oförklarligt sätt. Den senare delen av boken kan mer beskrivas som ett psykologiskt thrillerdrama, men jag blir mer beklämd och ledsen än att jag finner berättelsen spännande. Jag har alltid haft svårt att läsa berättelser där barn (eller djur) far illa. Berättelsen känns också en smula förutsägbar, men jag är säker på att den kan tilltala många andra läsare. Både de som tycker om att läsa böcker om hästar, om relationsdrama och psykologiska thrillers.

Johanna är tilltufsad av livet och försöker bygga upp en ny tillvaro. Hon har köpt ett förfallet torp i Dalsland, hittat ett nytt jobb som journalist på en lokaltidning och börjat hitta nya vänner i stallet dit hon flyttat sin häst. Ändå finns ensamheten där och såren från förr gör henne sårbar. Utan att riktigt förstå hur, är hon plötsligt inblandad i en komplicerad kärlekshistoria som hon inte vet hur hon ska hantera. När ett litet barn försvinner och sedan hittas död, troligen mördad, vänds tillvaron upp och ner. 
Johanna börjar långsamt inse att människor hon tror sig känna bär på hemligheter precis som hon själv, hemligheter som gör det omöjligt att veta vem det egentligen går att lita på. Det finns avgrunder som inte syns, avgrunder som kan resultera i de mest fasansfulla handlingar.
Pia Hagmar
Kunde varit vi
Stellar förlag
ISBN: 9789188981011
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 13 oktober 2019

Söndagens smakbit, v. 41 Bergens stjärnor

Äntligen har en av mina favoritförfattare släppt nytt!

En kvinna långt fram i kyrkan ropade: "Så vad skulle det innebära? Att vara ridande bibliotekarie?"
"Det innebär att man rider till en del av våra mest avlägsna hemvister med läsmaterial till dem som annars inte har möjlighet att ta sig till biblioteket, till exempel på grund av sitt hälsotillstånd eller brist på transportmöjligheter."
Hon sänkte huvudet för att kunna se över de halvmåneformade glasögonen. "Jag vill tillägga att vi gör detta för att hjälpa till att sprida bildning, för att föra ut kunskap till platser där bristerna i dag tyvärr kan vara stora. Vår president och hans hustru tror att detta projekt kan göra kunskap och lärande till något viktigt även på landsbygden."
"Frugan min får då inte rida upp i något berg", hördes en röst.

s. 27 ur Bergens stjärnor av Jojo Moyes
Fler smakbitar

Berättelsen bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky.


lördag 12 oktober 2019

Dimhäxan av Linda H. Axelsson

En fin och lagom läskig bok med ett drivet och lättläst språk.

Hon stirrar på dimman och ser hur den på nytt tjocknar, mörknar, sväller. Nu är den inte tyst längre. Inifrån tjockan hör hon ljud väsande, morrande och fräsande läten som från ett rovdjur som fått korn på sitt byte och vet att det inte finns någonstans för bytet att fly. 
Olivia vet inte vad hon ska tro. Vad är det för en ondskefull dimma som lurar där moster Blenda bor? Är den på riktigt? Eller är det någon som skapar den? Kanske grannen som hänger döda kråkor i körsbärsträdet. Kommer dimman att sluka Olivia? Eller kan hon med den märkliga Felicias hjälp hitta ett sätt att förgöra ondskan? 

Linda H. Axelsson
Dimhäxan
Idus förlag
ISBN: 9789188964755
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 11 oktober 2019

Fredagslistan


Vad är du glad för?
Jag blir glad av tanken på att vi snart har bott i nya huset i två hela veckor. Det är en mysig femtiotals-kåk med fiskbensmönstrad parkett i vardagsrummet och ett uterum. Bara en sån sak. Ett uterum! Och så kan man springa runt, runt. Från köket till hallen till vardagsrummet till köket ... Så roligt att jaga en tvååring. Eller att bli jagad av dito. Så kul.

Vad läser du just nu?
Kunde varit vi av Pia Hagmar.

Vad lyssnar du på?
Det hemliga rummet av Eva Swedenmark och Annica Wenneström.

Vad är du på för humör idag?
Härligt kreativt och tillfreds humör.

Vad blir det för middag?
Fondue. Herregud som jag har längtat till höstens kyla, mörker och mustighet. Efter alla lokala råvaror att frossa i. Det är som en ny vår. Grönkål ... all denna grönkål. Jag vill bada i den och aldrig äta något annat till mina ostrullader.

Hur ser dagens planer ut?
Oftast på fredagar; Gå tidigt från jobbet, veckohandla med yngsta dottern och sedan jaga ut stressen ur kroppen och bara chilla. Men idag blev det vab istället eftersom liten son är förkyld och febrig.
Men mys står på schemat oavsett.
Fredagskvällar kan vara bästa stunden på hela veckan, men också den tröttaste. Planen är att hålla mig vaken till åtminstone halv tio. Kanske tio om det vill sig riktigt. Det kanske jag orkar nu när jag vabbat.

Hur ser helgens planer ut?
Jag skulle vilja säga sovmorgon, men det är bara att inse. Antingen har jag blivit tant eller så är jag bara stressad. Jag har inte klarat av att sova längre än till max sju den senaste tiden. Kanske ligga kvar och dra mig till halv åtta. Sedan kaffe och läsning. Sedan skriva på nya manus och ha det chill. Jag älskar chill. Kanske en promenad ...

Vad längtar du efter just nu?
Jag längtar efter Värmland! Efter skog och mark. Att få vistas utomhus och sitta på en trästam kring en eldstad och grilla halloumi och vegokorv. Och efter stjärnhimlen. Jag kanske ska gå ut och titta på den redan ikväll. Om regnmolnen flytt sin kos.

torsdag 10 oktober 2019

Hjärtats bokhandel av Veronica Henry


En varm och charmig berättelse. Hur går det att inte tycka om en bok som handlar om en bokhandel? Historian har ett djup och ett driv som gör att den seglar upp som Henrys hittills bästa roman. Jag gillar den mycket.

En varm historia om en bokhandel, en sörjande ägare och böckers magiska kraft att hela hjärtan.
Nightingale Books är drömmen för alla bokälskare: en liten, personlig bokhandel som ligger placerad mitt på huvudgatan i en idyllisk, brittisk by. Men ägaren Emilia har fastnat i sorgen efter sin fars bortgång, och nu vill hon bara sälja bokhandeln hon ärvt. Problemet är att stamkunderna har blivit som en familj för Emilia. Där finns bland annat godsägarinnan Sarah, som haft bokhandeln som sin fristad så länge hon kan minnas. Karlakarlen Jackson, som efter ett brustet äktenskap kämpar för att få träffa sin son. Och restaurangägarinnan Thomasina, som nyss förälskat sig i en man på kokboksavdelningen. Finns det hopp till andra chanser inom Nightingale Books väggar?


Veronica Henry
Hjärtats bokhandel
Printz Publishing
ISBN: 9789177711896
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 9 oktober 2019

Den försvunna mikrofonen av Christina Olséni och Micke Hansen


Tredje delen i den humoristiska detektivserien passande barn i åldrarna 6-9 år. Charmig och vackert illustrerad.

På Vingelskolan råder det schlageryra och hela veckan har gått i musikens tecken. Nu är det så äntligen dags för veckans höjdpunkt, den årliga sångtävlingen, där personalen sjunger och eleverna röstar fram vinnaren. Skolans musiklärare, Lena Toner, är den som brukar kamma hem det åtråvärda priset - Skolans röst. Men när hon ska sjunga är hennes guldmikrofon spårlöst försvunnen. Istället för en mikrofon sitter det en morot i mikrofonstativet och katastrofen är nära! Vem har stulit Lena Toners mikrofon och varför? Kan det vara ett medvetet sabotage för att hon inte ska vinna? Eller är det ett dåligt skämt som spårat ut? Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå, med Otto och Klara i spetsen, har fått ett nytt klurigt uppdrag. 


Christina Olséni och Micke Hansen (text)
Katarina Vintrafors (bild)
Skolvaktmästare Tores detektivbyrå - Den försvunna mikrofonen
Bokfabriken
ISBN: 9789178352869
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 8 oktober 2019

Begravningsbyrån Tranan (fyra delar) av Ewa Klingberg


Oerhört charmiga små praliner som jag sträckläste. Del ett har jag läst en gång tidigare, men läste nu alla fyra som om de skulle ha varit en och samma bok. Tempot är högt. En historia fylld av livsavgörande val, kärlek, hemligheter och såklart, en hel del dödsfall.

Ibland blir inget som man tänkt sig. Sandras planerade roadtrip genom ett somrigt Sverige blir istället ett tvärstopp i Tranås. 
Här befinner sig begravningsbyrån Tranan på ruinens brant och mostern hotas av personlig konkurs. Det är upp till Sandra att bestämma vilket öde som väntar Tranan.  
Så snart Sandra kliver ur bilen kastas hon in i en värld som består av avlidna personer, kladdiga wienerbröd, kistor och bouppteckningar. Att döda människor kunde vålla så mycket oreda hade hon ingen aning om ... 


Ewa Klingberg
Begravningsbyrån Tranan
Där rosor faktiskt dör
Blott en begravning
Nu stormar det i dalens famn
I denna ljuva villervalla
Historiska media

måndag 7 oktober 2019

Klockmakarens dotter av Kate Morton


En fängslande bok som närmar sig en tegelsten. Språket flyter fint och två berättelser ur olika tidsepoker vävs samman på ett skickligt sätt.

Ny storslagen roman om kärlek, hemligheter och gåtor i det förflutna av hyllade och älskade Kate Morton. Till godset Birchwood Manor på engelska landsbygden anlände på 1860-talet en grupp konstnärer ledda av den karismatiske Edward Radcliffe. En vistelse i inspirationens och kreativitetens tecken slutade med katastrof då en kvinna mördades och en annan försvann. I nutid hittar den unga arkivarien Elodie Winslow en gammal väska som innehåller ett foto av en vacker kvinna och en teckning föreställande ett pampigt hus. Hon blir närmast besatt av kvinnan och känner omedelbart igen huset, fast hon vet att det är en omöjlighet. Vad har hon för koppling till det som hände för länge sedan på Birchwood Manor?


Kate Morton
Klockmakarens dotter
Forum
ISBN: 9789137154411
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 6 oktober 2019

Söndagens smakbit v. 40 Kunde varit vi


Förra helgen hann jag inte med någon söndagens smakbit. Då stod jag på bokmässan i Göteborg och signerade mina böcker! Idag är jag dock på banan igen. Den här helgen spenderas bland annat genom att redigera ett manus som har legat till sig en tid nu och äntligen kan jag läsa det med nya ögon och ge det dess slutfinish. Vi plockar också bland flyttlådor här hemma, spikar upp en tavla och skruvar upp en eller annan hylla. Nu har vi bott här exakt en vecka! Eftersom mannen är förkyld tar vi bara långsamma promenader runt i området så att jag kan lära känna min nya hemvist utan att gå vilse. Herregud, jag är en sån som kan gå vilse inomhus och det säger en del.

Jag hade äran att skaka hand med Pia Hagmar som stod i Idus förlag samtidigt som jag och signerade böcker. Hon har gett ut Kunde varit vi, vid Stellar förlag (samma som äger och jobbar för Idus förlag). Kul när så stora författarnamn ryms i samma stall. Smakbiten kommer ur hennes senaste roman för vuxna ...

Maja och hon har försökt fräscha upp sig inne på den sunkiga toaletten i stallet. Tvätta ansiktet, händerna och blaskat lite under armarna. Men håret är fortfarande platt efter hjälmen och det finns inte mycket kvar av morgonens mascara.
- Du är vrålsnygg, säger Maja.
Johanna fnissar. Vrålsnygg är inte hur hon skulle beskriva sig själv, långt därifrån. Råttfärgat hår eller möjligen mellanblont om man är riktigt välvillig. Med vanliga trista blå ögon, ett band med fräknar över näsan och alltför runda kinder. Inte direkt ful, men ganska ointressant.
Ytterdörren på det röda huset slås upp och en flicka kikar ut. Hon är liten och späd, kanske i tioårsåldern, med mörkt hår rinnande ner över ryggen. När Maja vinkar försvinner flickan in i huset med dörren halvöppen bakom sig. Johanna försöker förtränga tanken att hon egentligen inte är bjuden utan medsläpad och följer efter Maja mot huset.

s. 20 ur Kunde varit vi av Pia Hagmar.
Fler smakbitar här

lördag 5 oktober 2019

Herravälde av Elin Olofsson


Ännu en fin och välskriven bok av Elin Olofsson. Mycket läsvärd.

Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på – allra minst hon själv. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, den man hon gav upp, vill bara inte dö. Så kommer Thomasine, som efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn bestämt sig för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till tidningsmannen Gustaf. Deras relation påverkar till slut riksdagsvalet.

Det är året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. Herravälde handlar om tre kvinnors kamp för frihet.
Elin Olofsson
Herravälde
via Storytel
ISBN: 9789146235729
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 4 oktober 2019

Knäckbanketten av Sara Bergmark Elfgren


Åh vilken härlig känsla att sjunka ner i läsfåtöljen och försjunka in i en riktig saga. En underbar och spännande berättelse som förstärks av fina illustrationer. Passar både vuxen och barn.

I hertig Ludberts stora kök arbetar lille Amund, vars högsta dröm är att äga ett par skor. Alla kallar honom svinpojken eftersom hans uppgift är att mata grisarna med resterna som blivit över från hertig Ludberts bord. Och mycket rester blir det. Hertigens yngsta dotter Ottilia ser med avsmak hur hovet frossar i överflöd. Själv broderar hon fasansfulla monster och drömmer om ett friare liv.

En dag bestämmer sig hertig Ludbert för att ordna en enorm fest - en bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter med två hundra nya maträtter varje dag och tjusiga gäster från när och fjärran. En riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror har planer på att förstöra festen ...

Snart blir Amund och Ottilia indragna i ett farligt och hisnande äventyr med högfärdiga hertigar, lömska mopsar, stridslystna harar, vidriga vidunder och en poetisk jättehund. Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén har tillsammans skapat en rikt illustrerad saga som funkar både som högläsning och att läsa själv.


Sara Bergmark Elfgren (text)
Emil Maxén (bild)
Käckbanketten
Rabén och Sjögren
ISBN: 9789129713596
Finns hos Adlibris och Bokus