torsdag 12 september 2019

Det sjunger i isen av Linnea Dunér


Språkligt en väldigt vacker berättelse. De lite mer ålderdomliga uttrycken passar väl för den här historiska romanen från senare delen av 1800-talet. Jag rycks med in i handlingen som både är spännande men framförallt finstämd. Jag lär känna karaktärerna och tycker om deras många olika personlighetsdrag. Under läsningen kommer jag på mig flera gånger med att tänka på vilket gediget arbete det ligger bakom den här berättelsen. Research så väl som synopsis och fokus på den dramaturgiska kurvan. Ett mästerverk!

De tre systrarna Dalin har levt ett lugnt och skyd­dat liv som döttrar till stadens kyrkoherde, men vintern 1869 förändras allt. Inez är på väg hem från grannsocknen när hon plötsligt befinner sig mitt i mardrömmen. Ensam och utlämnad till den skräckfigur hon bara hört ont om tror hon att hoppet är ute. Men efter hand börjar hon se människan bortom alla illasinnade rykten.

Samtidigt inser Inez att hon för första gången har möjlighet att fatta ett beslut om sitt eget liv. Men valet är inte enkelt. Hur hon än gör måste hon svika någon hon älskar. I och med Inez beslut sätts livet i gungning även för Elsa, som försöker hitta ett sätt att hantera sina skuldkänslor, och för Gertrud, som får se en ny värld öppna sig.

Det sjunger i isen är första delen i den fängslande Vargatider-trilogin. Det är en berättelse om kärlek, längtan och ensamhet och om att välja sin egen väg.

Linnea Dunér bor i ett litet rött torp i Uppland med åtta kaniner och skogen inpå knuten. Historia och kulturhistoria är stora intressen, som hon bland annat utövar genom att sy historiska kläder och delta i historiska evenemang. Hon har skrivit sedan hon kunde hålla i en penna och har haft dikter och noveller publicerade i ett flertal tidskrifter. Det sjunger i isen är hennes debut i bokform.


Linnea Dunér
Det sjunger i isen
Humle förlag
ISBN: 9789163922374
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Låter som en fängslande bra bok.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Du läser nog många gånger ur en författares synvinkel och kan på så vis hitta flera djup i en berättelse.

    Ha en härlig dag!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.