onsdag 28 augusti 2019

Nytt land av Mathias Alm


Jag lockades av det vackra omslaget och det faktum att berättelsen bygger på en sann historia när jag plockade upp den här boken. Det kändes som ett intressant människoöde. Miljöbeskrivningarna är också målande beskrivet, vilket skapar en närvaro i händelseförloppet, men det är ändå något med läsningen som går trögt och gör att jag tappar fokus. Jag vill så gärna tycka bättre om boken än vad jag gör och tänker att den passar sig bättre för sträckläsning, än att läsas upphackat. Det är då jag glömmer mig och tappar intresse. Med andra ord är det här ingen bok att läsa om kvällarna efter en hel lång dag på jobbet, utan den gör sig bäst en ledig dag.

1874 är den finska landsbygden utarmad efter år av missväxt och svält. Aksel har sett många familjer försvinna eller gå under, och han vet att han har havet att tacka för att de ännu är vid liv. Hans älskade hustru och deras dotter.
De har ingenting annat än fisket att leva av.­ Drömmen om ett drägligare liv åt familjen har fått honom att blicka långt bortom horisonten. Mot Sverige.
Aksel står inför ett livsavgörande val. Ett oåter­kalleligt beslut måste fattas. Ett som kommer att sätta hans envishet, hustruns styrka och deras kärlek på prov.
Han ser bara en möjlighet. Att ensam ge sig ut över havet och lämna de han älskar bakom sig.
Nytt land baserar sig på en sann historia.


Mathias Alm
Nytt land
Blue Publishing
ISBN: 9789186293772
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Den låter bra och så är det en sann historia med.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Jag brukar gilla böcker som baserar sig på verkliga händelser, men då ska den vara bra skriven också.

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Den låter lite tveksam i mina öron så jag tror jag avstår den. Just nu läser jag med kvällstid efter jobbet och sträckläsning hinns inte med tyvärr.

  Kram

  SvaraRadera
 4. en intressant historia verkar det vara.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.