fredag 9 augusti 2019

Författare: marknadsföring

     
På lite mindre än ett år har jag, inte bara debuterat utan kommit ut med hela fyra böcker. Somliga har frågat om jag ska sluta jobba som lärare nu när jag är författare men skrämmande nog är det få förunnat att kunna leva på sitt författarskap eller ens ha råd att gå ner i tjänst för att kunna skriva någon dag i veckan. Jag har inte den förmånen.

Det är svårt att skriva böcker. Författare är som vilket annat yrke som helst. Det krävs talang, i vissa fall utbildning och engagemang. Rumpan på stolen och så vidare och precis på samma sätt som jag exempelvis inte kan köra buss, sätta en kateter, göra en nagelförlängning eller trimma en hund kan inte alla skriva en bok. Att skriva kräver sin kunskap och när ett manus har blivit antaget, redigerats och när boken sedan kommit ut i handeln uppstår nästa dilemma. Marknadsföringen!

Jag är introvert och har dessutom ett par utmattningssyndrom i bagaget och klarar inte av att marknadsföra mina böcker så som jag egentligen skulle önska. Åka runt på mässor och så vidare. Alla författare nätverkar inte stort eller har ett marknadsföringsmaskineri i ryggen som ger boken vingar och uppmärksamhet.

Nedan listar jag fem sätt på vilka Du kan hjälpa en författare. Inte alla tänker på hur viktigt det är eller ens att det går till så här:1. Köp boken - det mest självklara sättet att hjälpa en författare, eller hur?! Köp till dig själv, till vänner och släktingar eller tipsa andra om att köpa den. Finns boken inte i just din lokala bokaffär kan du alltid fråga personalen om de kan beställa in några exemplar. Och kolla nätbokhandeln eller hör av dig till författaren. Många gånger har författaren ett minilager hemma hos sig och kan skicka ett signerat exemplar mot fraktkostnad.

2. Prata och skriv om boken - om ingen känner till att boken existerar är det svårt att nå ut. Tipsa om boken och prata om den med alla som kan vara intresserade. Att ge och få boktips är kul! Glöm inte bort hur värdefulla sociala medier är, så snälla - ladda upp en bild på Instagram eller Facebook eller varför inte skriv ett inlägg på en blogg? Varje gång boken får synas i sociala medier får den lite mer luft under vingarna.

3. Skriv en recension - när du har läst boken får du mer än gärna skriva en recension på BoktipsetGoodReads, Adlibris, Bokus, på förlagets sida osv. Många läser recensioner innan de bestämmer sig för att köpa/läsa en bok.

4. Följ och gilla författaren på sociala medier - dela dessutom gärna författarens inlägg så att de syns för fler människor i flödet, även för dem som inte annars skulle se inläggen. Ett tryck på Gilla-knappen kan tyckas som något verkningslöst, men varje tryck och varje dela är betydelsefullt och genererar mer synlighet. Det tar heller inte så lång tid för dig och är helt gratis.

5. Låna boken på bibliotek- inte alla har råd att köpa boken, alltid. Finns inte boken på ditt bibliotek kan du be personalen att köpa in den. För varje lån får författaren en pytteliten biblioteksersättning som visserligen är en droppe i havet, men alltid något. Många bäckar små ... Låna alltså inte av grannen, kollegan eller bästa väninnan för då får författaren ingen lön alls och rent krasst (för att hårdra det hela) kommer ingen ha råd att skriva böcker längre.

5 kommentarer:

 1. Förstår att det inte alltid kan vara så lätt att marknadsföra sig.
  Ha en fin fredag.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Oj vad du är produktiv och duktig! Fattar inte hur du hinner med allt...
  Många saker jag aldrig tänkt på där när det kommer till det där med hur författare får betalt. Undrar om mina e-bokslån ger samma effekt som att gå på bibblan och låna? Jag hoppas det.

  Ha en fin fredag!

  SvaraRadera
 3. Jag är imponerad av att du har hunnit skriva fyra böcker, vara lärare och småbarnsmamma. Att sedan marknadsföra ovanpå det kan inte vara lätt. Hur mycket tar du för dina böcker om man beställer direkt från dig?

  Kram

  SvaraRadera
 4. Znogge: tack. Två av mina böcker skrev jag dock under min sjukskrivning, så då hade jag inte läraruppdraget parallellt.

  Böckerna kostar lite olika:
  Rafael Holst's dagbok - 129 kr
  Mirakel och hemligheter - 119 kr
  Jag kan inte vara hos dig nu - 99 kr
  Vingklippt längtan - 229 kr

  Porto tillkommer.

  Är du intresserad av någon/några titlar?

  Kram.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.