fredag 19 juli 2019

Specialvecka: bilderbokstips del 5 Kukuri och klimatmysterit av Hanna Jönsson


Den här veckan bjuder jag på ett (var)dagligt bilderbokstips. Sist ut är Kukuri och klimatmysterit. En viktig, lärorik och högst aktuell bilderbok för de lite äldre barnen. Passar som högläsningsbok på lågstadiet för vidare diskussioner och temaarbete om miljön och klimatfrågor. En bok fylld av frågeställningar, knep och knåp och experiment. Läs, läs, läs!

På mitt jobb är jag biblioteksaesvarig för mellanstadiet, men jag tänker tipsa ansvarig kollega för lågstadiets bibliotek att beställa in denna. Och rektorn, för den här boken anser jag ska finnas som läromedel i NO-undervisningen för de yngre eleverna. Så viktig och rätt i tiden.

Kukuri och klimatmysteriet tar upp klimatfrågan för att sprida kunskap om den till barn i tidig skolålder. Här finns fakta, roliga pyssel och spel som väcker läslust och förståelse. 
Kukuris mormor är orolig, det kom ingen mango på hennes mangoträd i år. Förra året var skörden också dålig. Dessutom har det blivit varmare. Vad är det som har hänt med vädret? Varför har det blivit alldeles upp och ner? Kukuri måste undersöka detta klimatmysterium.

Passar 6-9 år


Hanna Jönsson (text)
Johanna Rehn (bild)
Kukuri och klimatmysterit
Idus förlag
ISBN: 9789175777580
Finns hos Adlibris och Bokus

1 kommentar:

  1. Jag vet inte jag... Men kanske en svensk författare borde ha valt ett annat namn på huvudpersonen? Kan tänka mig att det lockar fram fniss hos den tänkta målgruppen. Jag fnissade i alla fall, men jag är nog osedvanligt barnslig också :-D

    Ha en finfin dag!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.