söndag 21 juli 2019

Söndagens smakbit, v. 29 I fikonträdets skugga


"Jag bjuder på middag, som tack för hjälpen." Susanne såg på de båda männen. "Och våga inte tacka nej, för det accepterar jag inte."
Janos såg på Misha och sa något på ett okänt språk. Det lät slaviskt, men hennes kunskaper utöver engelska och tyska var för bristfälliga för att avgöra vilket. Misha nickade ett par gånger och svarade en rapp harang på samma tungomål. Sedan vände han sig mot Susanne och sa:
"Gärna, men vi har ett litet problem. Bilen är fylld med saker. Kan vi möjligtvis sova i lokalen i natt?"
"Kommer inte på fråga." Susanne skakade på huvudet.

s. 40 ur I fikonträdets skugga av Camilla Davidsson
Fler smakbitar hittar du här

Boken är en fristående uppföljare till Liten tvåa med potential som jag läste nästan prick för ett år sedan. En mysig läsning.

Själv har jag nyligen börjat skriva på ett nytt bokmanus. Under några veckors tid har jag funderat och tänkt ihop ett synopsis och gjort små anteckningar och igår skrev jag det första kapitlet. Det känns härligt och pirrigt. Jag skriver för första gången på allvar en feelgood för vuxna och lämnar därmed den mer hemtama, trygga grejen med att skriva för barn- och unga. I alla fall för stunden. När jag skriver för barn- och unga har det blivit så att jag lyfter allvarliga, tunga och viktiga ämnen, men där berättelsen ändå genomsyras av hopp, för det är viktigt tycker jag. Det ska alltid finnas hopp och förändringar till det bättre i mina böcker. Men jag vill framförallt beröra och lyfta igenkänningsfaktorer som det trots allt är ganska tyst om i litteraturen. I alla fall vissa av mina ämnen (andra lyfts oftare och mer generöst). Jag vill att mina läsare ska känna igen sig själva eller sin omgivning i mina böcker och att de ska ligga till grund för viktiga diskussioner. Samtidigt har jag märkt att jag påverkas och blir lite ledsen av att skriva om barn/unga som far illa eller mår dåligt av olika skäl (trots mer eller mindre lyckliga slut). Så nu behöver jag en paus, även om jag har ytterligare två manus för barn- och unga på gång. Ett råmanus och en mer eller mindre färdig bok som behöver några vändor redigering innan jag skickar in till förlag.

Nu när jag ska skriva för vuxna har jag valt min favoritgenre genom tiderna - feelgood! Mindre fokus på det som skaver, även om det finns med såklart, och mer fokus på må-bra-faktorerna, så som roadtrips, gemenskap, dofter, glamping och en gammal folkvagnsbuss.

14 kommentarer:

 1. tack för trevlig smakbit, trevligt när olika ämnen blandas.

  SvaraRadera
 2. Jag är så nyfiken på hennes böcker. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten. Roligt och intressant att läsa om dina funderingar kring ditt skrivande. Lycka till med feelgoodskrivandet!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten och lycka till med din nya bok.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 5. Jeg leser alt for lite av denne typen bøker. Jeg likte veldig godt å lese dem før, men så begynte jeg å lese mer av andre typer bøker og så ble disse glemt. JEg burde gjøre noe med det :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 6. Känner till författaren men har inte läst något. Spännande med ditt skrivande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst något av Camilla Davidsson, men det kunde kanske vara något för mig. Eller så väntar jag på att din bok blir klar, roadtrip och glamping låter som saker i min smak!

  SvaraRadera
 8. Lycka till med det nya bokprojektet!

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten! Vacker tanke bakom dina böcker för barn och unga. Lycka till med nya bokmanuset.

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten! I skuggan av fikonträd skulle jag definitivt kunna tänka mig att vara :)

  SvaraRadera
 11. fint omslag på Davidsson. spännande med ny bok. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 12. Oh, läste för första gången i lokaltidningen om glamping idag, blev helt såld på idén! Alla vill ju inte vara i naturen på dess egna villkor utan vill h a det lite bekvämt och lyxigt, skulle inte tacka nej till en natt under stjärnorna. Tack för smakbit, lycka till med skrivandet

  SvaraRadera
 13. Tack för smakbiten! Ska kolla upp författaren! Vad spännande att du börjat skriva på en feelgood för vuxna!

  SvaraRadera
 14. Du är så himla produktiv! Spännande med det nya manuset :-)

  Ha en fin start på veckan!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.