tisdag 23 juli 2019

Hockey, bänkvärmare och bögar av Maria Skotte Pekkari


En bok som tar upp viktiga ämnen som mobbning, trakasserier, utanförskap, HBTQ-frågor och attityder, både bland barn men framförallt bland vuxna. I det här fallet i en relativt sluten miljö som en hockeyklubb där det är en hård jargong bland spelarna men främst bland tränarna som är de vuxna som väljer att se men inte höra. Fruktansvärt. En viktig bok som berör och pekar på vikten av toleranta, accepterande, öppna hbtq-certifierade idrottsföreningar.

Adrian är en 13-årig kille som är så duktig på hockey att han får spela med de som är ett år äldre och trots det är han lagets stjärna. Hans framtid är redan utstakad, av honom själv, hans föräldrar och tränarna. Pressen på honom är stenhård och han gör allt för att lyckas nå upp till alla förväntningar. 
Men hur ska det gå med den nya killen i laget, som vill spela på samma position som Adrian och vad betyder Adrians drömmar och känslor för sin bästa kompis Robin? Kan man vara 13 år, homosexuell och hockeyspelare? 
I omklädningsrummet och med kompisarna är Adrian kaxigast av alla. Han drar sig inte för att säga nedvärderande saker om både homosexuella och andra hockeyspelare, men inombords mår han allt sämre. 
För att inte behöva erkänna de känslor han har för Robin blir han tillsammans med My, den snyggaste tjejen i sjuan, men hjälper det verkligen?

Maria Skotte Pekkari
Hockey, bänkvärmare och bögar
Idus förlag
ISBN: 9789188964083
Finns hos Adlibris och Bokus

5 kommentarer:

 1. nyfiken på denna, har ju spelat ishockey själv, varit domare och spelat back på föräldrarmatcher med sönerna.

  SvaraRadera
 2. Låter som en viktig bok.

  Ha en braig dag!

  SvaraRadera
 3. Den här har jag kikat på lite!

  SvaraRadera
 4. En bra och viktig bok tänker jag!

  Kram

  SvaraRadera
 5. En mycket bra och uppskattad bok. Löste den nu för mina femmor och den låg till grund för många bra diskussioner. Jag rekommenderar den verkligen!
  Mvh Ulrika

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.